Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 3 april 2015
Leestijd: 2 minuten

iPhone 6s-geruchten: Samsung maakt A9-chip, Force Touch beperkt

Over ongeveer 5 maanden is het september en staat Tim Cook op het podium om de iPhone 6s, iPhone 6s Plus en mogelijk zelfs een nieuwe iPhone 6c uit te doeken te doen. Er zijn twee nieuwe geruchten over de toekomstige iPhones uitgelekt.

Volgens Bloomberg gaat Samsung de A9-chip voor in de iPhone 6s maken. Hierdoor zou Apple terug op het oude nest keren, want de A8-chip van de iPhone 6 (Plus) wordt gemaakt door TSMC. Uit Azie komt het gerucht dat alleen de iPhone 6s Plus van een Force Touch-scherm voorzien wordt.

A9-chip op 14 nanometer

Er gaan al langer geruchten over de productie van de A9-chip bij Samsung. Deze kwamen echter van minder betrouwbare bronnen. Nu ook het goed aangeschreven Bloomberg dit onderschrijft, is het vrijwel zeker. Het lijkt erop dat Apple kiest voor de leverancier met de meest passende technologie.

De A9-chip wordt op 14 nanometer geproduceerd. Waarschijnlijk kan TMSC nog niet op deze schaal. Het aantal nanometer staat voor hoe klein de semi­conductors op de chip zijn. Hoe kleiner deze componenten, hoe zuiniger de chip. De A8-chip wordt momenteel op 20nm geproduceerd.

Een ‘waffer’ waarop chips geproduceerd worden.

Force Touch alleen voor iPhone 6s Plus

Volgens het Chinese UDN krijgt alleen de 5,5-inch iPhone 6s Plus een drukgevoelig scherm met Force Touch. Dit zou het gevolg zijn van hoge productiekosten. Eerder meldde The Wall Street Journal al dat de volgende iPhone met deze techniek uitgerust zou worden.

Door Force Touch kan onderscheid gemaakt worden tussen een tikje en een stevige drukbeweging op het scherm. De Apple Watch en 12-inch Retina MacBook zijn al voorzien van Force Touch in het scherm en de trackpad.

Een drukgevoelig scherm biedt nieuwe mogelijkheden voor de bediening van apps en games. Zo zou je bijvoorbeeld sneller kunnen doorspoelen in een video door harder te drukken of realistischer piano op het scherm spelen. In de Apple Watch worden drukbewegingen gebruikt om actiemenu’s op te roepen en wijzerplaten te wisselen.

Force Touch: de toekomst is drukgevoelig.

De iPhone 6s en iPhone 6s Plus worden samen met een nieuwe iPhone 6c in september van dit jaar verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iPhone 6s-geruchten: Samsung maakt A9-chip, Force Touch beperkt
Sluiten