Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 april 2015
Leestijd: 2 minuten

iOS 9 wishlist: algeheel donker/nachtthema


In aanloop naar WWDC 2015 zoekt OMT naar verbeteringen voor iOS. Redacteuren, forumleden en lezers kunnen suggesties doen. De beste en meest gehoorde ideeën worden uitgewerkt op onze wishlist. De eerste veelgehoorde wens: een universeel donker of nachtthema voor iOS 9.

Wat?

Een optie om donkere kleuren te activeren. Met de introductie van OS X 10.10 Yosemite heeft Apple laten zien dat het welwillend tegenover een donkere interface staat. In OS X kan al gekozen worden om de menubalk en het dock in het grijs en zwart te weergeven. Ook menu’s en de finder worden donker.

In iOS kan Apple nog een stap verder gaan en alle standaard geleverde apps zoals Mail en Berichten voorzien van een donker thema.

Waarom?

De interface van iOS werd in 2013 compleet vernieuwd. Texturen en schaduwen moesten plaatsmaken voor een frisse, platte interface. In plaats van blauw of grijs wordt nu vaak wit gebruikt. Dat ziet er prima uit, geeft is in donkere omgevingen erg snel voor vermoeiend beeld. Bij gebruik van je iPhone of iPad in de slaapkamer voor het slapen gaan kan het er zelfs voor zorgen dat je moeilijk in slaap valt.

Hoe?

De meeste iOS-apps lenen zich prima voor een donker thema. Er zijn zelfs al enkele apps die een donker thema bevatten. iBooks op iOS bevat de mogelijkheid om een nachtthema te kiezen en ook apps als TweetBot (voorbeeld) en Fantastical hebben een donker thema.

In iOS kan dark modus er als volgt uitzien:

Door een donker thema een onderdeel van UIKit te maken, kunnen apps zich automatisch aanpassen of ontwikkelaars ondersteuning optioneel inbouwen. Dit zou zorgen voor consistentie in apps met een donker thema. Apple kan er voor kiezen om het in het menu Instellingen > Beeldscherm en helderheid te stoppen of het via het control center aan en uit te zetten.

  • Tip: een methode om zonder donker thema toch in het donker te kunnen lezen, is het omkeren van kleuren in iOS.

Waarschijnlijkheid

Gezien OS X vorig jaar al een donker thema kreeg, is de kans dat we dit ook in iOS 9 ook zien aanwezig. Heb je een suggestie voor deze public? Plaats jouw wens in het iOS 9-topic van de OMT-community.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
iOS 9 wishlist: algeheel donker/nachtthema
Sluiten