Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 april 2015
Leestijd: 1 minuut

iOS 8.3 beperkt toegang USB-filemanagers

Het is lange tijd mogelijk geweest om de inhoud van je iPhone en alle app-sandboxes te bekijken met programma’s zoals iFunbox en iExplorer. In iOS 8.3 heeft Apple de toegang tot de sandboxes van apps ook via USB onmogelijk gemaakt.

Applicaties als iFunbox hebben alleen nog toegang tot media-bestanden zoals foto’s dictafoon-opnamen. In andere apps opgeslagen bestanden bekijken is onmogelijk. De tools zijn hierdoor zo goed als nutteloos geworden. Waarschijnlijk moet deze maatregel de veiligheid van iOS vergroten.

De ontwikkelaar van iFunbox laat in een Facebook-bericht weten dat het alleen nog mogelijk is om de sandbox van apps die iTunes File Sharing ondersteunen te openen. Vaak zijn dit mediaspelers als VLC.

Niet altijd onschuldig

Een USB-verbinding tussen computer en iPhone wordt al lang gebruikt als workaround voor sommige beperkingen van iOS. Filemanagers zijn de meest onschuldige voorbeelden, maar ook Popcorn Time gebruikt een USB-verbinding om zich buiten de app store om te laten installeren.

Makers van malware maken ook graag misbruik van via USB aangesloten apparaten. Door de toegang te beperken voorkomt Apple dat dat malware alle data van apps uit de sandbox kan stelen. Denk hierbij aan Whatsapp-gesprekken of mogelijk gevoelige data uit financiële apps.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 8.3 beperkt toegang USB-filemanagers
Sluiten