Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 april 2015

Apple te slim af: hoe Popcorn Time de weg naar iOS vond

De nachtmerrie van Netflix is werkelijkheid geworden. Streamingdienst Popcorn Time laat zich nu ook op alle iOS-apparaten installeren. De populaire, op torrents gebaseerde streamingdienst werkt buiten de app store om met een eigen installatie-app.

Die installatie-app werkt voorlopig alleen op Windows en installeren en er zijn nogal wat handelingen nodig. Je iPhone of iPad moet via USB verbonden zijn en in vliegtuigmodus staan. Eenmaal geïnstalleerd werkt het prima en zonder jailbreak. Hoe krijgt Popcorn Time dit voor elkaar?

De App Store passeren

iOS is standaard goed beveiligd. Apps buiten de app store installeren is voor gewone consumenten niet mogelijk. Voor grote bedrijven maakt Apple echter een uitzondering. Door het gebruik van enterprise-certificaten kunnen ze snel apps op de iPhones van alle medewerkers uitrollen.

Popcorn Time op onze iPad. Op wat schoonheidsfoutjes na, werkt het prima.

Certificaten, malware en Nintendo-emulators

Ieder bedrijf kan geautomatiseerd een certificaat aanvragen. Kosten? $299. De vrijheid die dit met zich meebrengt, wordt vaak misbruikt. We hebben al malware gezien die zich op deze manier wil installeren. Ook Nintendo-emulators wisten in het verleden op deze manier kort binnen te sneaken.

Normaal worden apps met een certificaat via internet aangeboden. Door op een link te klikken, installeer je de app buiten de app store om. Zodra Apple ziet dat hier misbruik van gemaakt wordt, trekt men het certificaat in en wordt installeren van de app onmogelijk. Dat wil zeggen: einde oefening. Maar niet voor Popcorn Time.

De Popcorn Time installer vraagt je vliegtuigmodus aan te zetten.

Vliegtuigmodus is de troef

Popcorn Time heeft een achterdeurtje gevonden. Door de installatie niet via internet, maar via een eigen offline installer te doen, kan de check op het certificaat gepasseerd worden. De gebruiker wordt voor installatie gevraagd vliegtuigmodus aan te zetten. Het certificaat waar Popcorn Time mee geïnstalleerd wordt is al lang ingetrokken, maar door vliegtuigmodus kan de iPhone het certificaat niet checken en wordt de app alsnog geïnstalleerd.

Een woordvoerder van de streaming-app heeft tegenover Wired bevestigd op deze manier te werken. Er zijn geen gevolgen voor het gebruik van AirPlay en ondersteuning voor de Chromecast.

100% legaal (links) en 100% illegaal (rechts).

Kat en muis

Hebben de ontwikkelaars van Popcorn Time een definitieve manier gevonden om de app store te passeren? Waarschijnlijk niet. Apple zal het door middel van software-updates onmogelijk proberen te maken de app te installeren. Maar tegenover The Next Web laten de ontwikkelaars van popcorn time weten een lange adem te hebben.

Om het zelf te proberen heb je Windows en de installer van Popcorn Time nodig. Het installeren is even een werkje, maar de instructies zijn duidelijk. Als goede burger heb je natuurlijk geen zin in gedoe en gebruik je het legale Netflix. Al zouden handige buurjongens en neefjes het de komende tijd wel eens druk kunnen gaan krijgen…

Aan het installeren van apps buiten de app store om zitten altijd risico’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple te slim af: hoe Popcorn Time de weg naar iOS vond
Sluiten