Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 april 2015

Foto’s-app OS X: 10 vragen en antwoorden

Sinds woensdagavond is modern fotobeheer met onder andere iCloud een stuk makkelijker. Samen met OS X 10.10.3 introduceerde Apple zijn nieuwe Foto’s-app voor OS X. Iedereen kan de vervanger van iPhoto en Aperture nu gebruiken. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen.

1. Wie, wat, waar, hoe?

De Foto’s-app is de nieuwe app om foto’s op je Mac in te beheren. Deze lijkt op de Foto’s-app van iOS, maar is geoptimaliseerd voor gebruik op de desktop. De app vervangt iPhoto en Aperture en werkt samen met iCloud Photo Library.

De Foto’s-app is onderdeel OS X 10.10.3. Foto’s voor OS X is geoptimaliseerd voor OS X 10.10 Yosemite en zal niet op oudere versies van OS X werken. iPhoto blijft na de update op je Mac aanwezig en werken.

2. Dus alles moet naar iCloud?

Dat mag, als je op iOS als gebruik maakt van iCloud-foto’s maakt dat het organiseren van je foto’s op OS X een stuk makkelijk. Het hoeft echter niet. Importeer je graag foto’s via USB vanaf je iPhone of een andere camera? Dat kan gewoon op de manier die je al kent.

Importeren via USB blijft mogelijk.

3. Hoe werken foto’s in iCloud precies?

Als je iCloud-foto’s op je Mac gebruikt, worden foto’s die je in je bibliotheek importeert automatisch naar iCloud geupload. Er is geen manier om bestanden uit te sluiten en bij het verwijderen van een foto van je Mac wordt deze ook van alle andere apparaten die met iCloud praten verwijderd.

iCloud is op twee manieren te gebruiken. De eerste is simpel en slaat al je foto’s naast iCloud ook als origineel bestand op je Mac op. De tweede optie gaat optimaal om met schijfruimte. Een deel van je foto’s worden lokaal als origineel bestand opgeslagen en de rest blijft in iCloud staan.

4. Moet ik zelf lokale foto’s kiezen?

Bij het optimaliseren van schijfruimte hoeft zelf niet te kiezen welke foto’s lokaal opgeslagen worden. De app prioriteert dit zelf aan de hand van foto’s die je vaak bekijkt, favoriet hebt gemaakt of recent hebt bewerkt. Als je een foto opent om te bewerken, wordt deze automatisch uit iCloud gedownload.

De Foto’s-app houdt automatisch een percentage van de beschikbare schijfruimte voor foto’s. Zo loopt je Mac nooit vol met foto’s, maar als meer vrij schijfruimte zorgt automatisch voor meer foto’s lokaal opgeslagen.

5. Heeft iCloud alleen maar voordelen?

Het is duidelijk dat ook bij Apple de cloud de toekomst heeft, maar niet alles is even rooskleurig. Je krijgt standaard 5GB opslagruimte en moet daarna ruimte bijkopen. 20GB kost € 0,99 per maand, 200GB € 3,99 per maand, 500GB € 9,99 per maand en voor 1TB moet € 19,99 betaald worden. Een grote fotobibliotheek kan zo aardig in de papieren lopen.

iCloud-foto’s heeft ook een eigen webversie op iCloud.com. Het uploaden van foto’s kan zeker met een langzame internetconnectie enige tijd in beslag nemen.

6. En mijn bibliotheek uit iPhoto en Aperture?

Het importeren van oude bibliotheken uit iPhoto en Aperature is mogelijk. Als je maar 1 bibliotheek hebt, wordt deze automatisch geïmporteerd na de eerste keer openen van de foto’s app. Als je meerdere bibliotheken hebt, wordt je gevraagd welke je wil importeren.

De foto’s app maakt geen nieuwe kopie van je oude foto’s, maar bouwt een nieuwe bibliotheek op aan de hand van de bestaande locatie van de bestanden, het importeren van een bibliotheek van 100GB kost je dus geen 100GB extra schijfruimte.

Meerdere bibliotheken zijn mogelijk door de alt/option-toets bij het opstarten van de Foto’s-app in te houden. Hiermee is het, net als in iPhoto, mogelijk om meerdere bibliotheken te importeren en beheren. Let op: Alleen de systeembibliotheek synchroniseert met iCloud.

7. Gaat bij het importeren informatie verloren?

Ja en nee. De Foto’s-app kent in tegenstelling tot iPhoto en Aperture geen gebeurtenissen en stapels meer. Deze worden omgezet naar albums. Beoordelingen worden omgezet naar tags en plaats-informatie wordt meegenomen, maar is niet aanpasbaar.

Na het importeren is het nog steeds mogelijk om in iPhoto en Aperture te werken. Na de import gemaakte instellingen worden echter niet overgezet naar de nieuwe Foto’s-app.

8. Is er ondersteuning voor RAW-bestanden?

Zeker. Deze worden ook met iCloud gesynchroniseerd.

9. Ik organiseer foto’s in mappen. Worden die gekopieerd en ben ik daarna verplicht de Foto’s-app te gebruiken om foto’s te organiseren?

Je kunt de Foto’s-app gebruiken zonder je bestaande mappenstructuur op te geven. In de instellingen van de foto’s-app is een optie aanwezig om het importeren van bestanden uit te schakelen. De app maakt dan simpelweg links naar de bestanden in je eigen structuur zonder deze in de bibliotheek te kopiëren, maar je dient nieuwe foto’s telkens handmatig te importeren.

10. Hoe zijn de bewerkingsmogelijkheden?

Een moderne foto-app kan niet zonder filters, die zijn dan ook volop aanwezig. Net als de mogelijkheid om kleine oneffenheden te retoucheren, een uitsnede te maken en volautomatische verbetering met 1 klik.

Hoewel de mogelijkheden beperkt lijken, kunnen gevorderde gebruikers onder het menu ‘pas aan’ meer effecten vinden. Apple heeft de meeste effecten standaard uitgezet. Activeer ze door op de ‘voeg toe’ knop te klikken. Ieder effect heeft de mogelijkheid om snelle aanpassingen te doen. Een uitklapmenu geeft je per effect nog meer controle over details.

Waarschijnlijk wordt de Foto’s-app in de toekomst uitgebreid met onder andere de mogelijkheid tot het maken van plugins. Zo kunnen externe ontwikkelaars nieuwe functionaliteit toevoegen. Voorlopig lijkt de app meer een vervanger van iPhoto dan Aperture.

Bonus: Kan ik nog steeds prints bestellen?

Ja, net als iPhoto heeft de Foto’s-app de mogelijkheid om papieren fotoalbums te bestellen. Ook kalenders, kaarten en  losse afdrukken behoren tot de mogelijkheden. Dit is te vinden onder het tabblad ‘projecten’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Foto’s-app OS X: 10 vragen en antwoorden
Sluiten