Foto’s-app OS X: 10 vragen en antwoorden

Door: Raymon Mens - 104 reacties

Sinds woensdagavond is modern fotobeheer met onder andere iCloud een stuk makkelijker. Samen met OS X 10.10.3 introduceerde Apple zijn nieuwe Foto’s-app voor OS X. Iedereen kan de vervanger van iPhoto en Aperture nu gebruiken. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen.

1. Wie, wat, waar, hoe?

De Foto’s-app is de nieuwe app om foto’s op je Mac in te beheren. Deze lijkt op de Foto’s-app van iOS, maar is geoptimaliseerd voor gebruik op de desktop. De app vervangt iPhoto en Aperture en werkt samen met iCloud Photo Library.

De Foto’s-app is onderdeel OS X 10.10.3. Foto’s voor OS X is geoptimaliseerd voor OS X 10.10 Yosemite en zal niet op oudere versies van OS X werken. iPhoto blijft na de update op je Mac aanwezig en werken.

2. Dus alles moet naar iCloud?

Dat mag, als je op iOS als gebruik maakt van iCloud-foto’s maakt dat het organiseren van je foto’s op OS X een stuk makkelijk. Het hoeft echter niet. Importeer je graag foto’s via USB vanaf je iPhone of een andere camera? Dat kan gewoon op de manier die je al kent.

photo-app-import
Importeren via USB blijft mogelijk.

3. Hoe werken foto’s in iCloud precies?

Als je iCloud-foto’s op je Mac gebruikt, worden foto’s die je in je bibliotheek importeert automatisch naar iCloud geupload. Er is geen manier om bestanden uit te sluiten en bij het verwijderen van een foto van je Mac wordt deze ook van alle andere apparaten die met iCloud praten verwijderd.

iCloud is op twee manieren te gebruiken. De eerste is simpel en slaat al je foto’s naast iCloud ook als origineel bestand op je Mac op. De tweede optie gaat optimaal om met schijfruimte. Een deel van je foto’s worden lokaal als origineel bestand opgeslagen en de rest blijft in iCloud staan.
photos-cloud

4. Moet ik zelf lokale foto’s kiezen?

Bij het optimaliseren van schijfruimte hoeft zelf niet te kiezen welke foto’s lokaal opgeslagen worden. De app prioriteert dit zelf aan de hand van foto’s die je vaak bekijkt, favoriet hebt gemaakt of recent hebt bewerkt. Als je een foto opent om te bewerken, wordt deze automatisch uit iCloud gedownload.

De Foto’s-app houdt automatisch een percentage van de beschikbare schijfruimte voor foto’s. Zo loopt je Mac nooit vol met foto’s, maar als meer vrij schijfruimte zorgt automatisch voor meer foto’s lokaal opgeslagen.

5. Heeft iCloud alleen maar voordelen?

Het is duidelijk dat ook bij Apple de cloud de toekomst heeft, maar niet alles is even rooskleurig. Je krijgt standaard 5GB opslagruimte en moet daarna ruimte bijkopen. 20GB kost € 0,99 per maand, 200GB € 3,99 per maand, 500GB € 9,99 per maand en voor 1TB moet € 19,99 betaald worden. Een grote fotobibliotheek kan zo aardig in de papieren lopen.

iCloud-foto’s heeft ook een eigen webversie op iCloud.com. Het uploaden van foto’s kan zeker met een langzame internetconnectie enige tijd in beslag nemen.

6. En mijn bibliotheek uit iPhoto en Aperture?

Het importeren van oude bibliotheken uit iPhoto en Aperature is mogelijk. Als je maar 1 bibliotheek hebt, wordt deze automatisch geïmporteerd na de eerste keer openen van de foto’s app. Als je meerdere bibliotheken hebt, wordt je gevraagd welke je wil importeren.

De foto’s app maakt geen nieuwe kopie van je oude foto’s, maar bouwt een nieuwe bibliotheek op aan de hand van de bestaande locatie van de bestanden, het importeren van een bibliotheek van 100GB kost je dus geen 100GB extra schijfruimte.

Meerdere bibliotheken zijn mogelijk door de alt/option-toets bij het opstarten van de Foto’s-app in te houden. Hiermee is het, net als in iPhoto, mogelijk om meerdere bibliotheken te importeren en beheren. Let op: Alleen de systeembibliotheek synchroniseert met iCloud.
kiesbieb-fotosapp

7. Gaat bij het importeren informatie verloren?

Ja en nee. De Foto’s-app kent in tegenstelling tot iPhoto en Aperture geen gebeurtenissen en stapels meer. Deze worden omgezet naar albums. Beoordelingen worden omgezet naar tags en plaats-informatie wordt meegenomen, maar is niet aanpasbaar.

Na het importeren is het nog steeds mogelijk om in iPhoto en Aperture te werken. Na de import gemaakte instellingen worden echter niet overgezet naar de nieuwe Foto’s-app.
photos-app-meta

8. Is er ondersteuning voor RAW-bestanden?

Zeker. Deze worden ook met iCloud gesynchroniseerd.

9. Ik organiseer foto’s in mappen. Worden die gekopieerd en ben ik daarna verplicht de Foto’s-app te gebruiken om foto’s te organiseren?

Je kunt de Foto’s-app gebruiken zonder je bestaande mappenstructuur op te geven. In de instellingen van de foto’s-app is een optie aanwezig om het importeren van bestanden uit te schakelen. De app maakt dan simpelweg links naar de bestanden in je eigen structuur zonder deze in de bibliotheek te kopiëren, maar je dient nieuwe foto’s telkens handmatig te importeren.
fotos-ref

10. Hoe zijn de bewerkingsmogelijkheden?

Een moderne foto-app kan niet zonder filters, die zijn dan ook volop aanwezig. Net als de mogelijkheid om kleine oneffenheden te retoucheren, een uitsnede te maken en volautomatische verbetering met 1 klik.
fotos-aanpassingen
Hoewel de mogelijkheden beperkt lijken, kunnen gevorderde gebruikers onder het menu ‘pas aan’ meer effecten vinden. Apple heeft de meeste effecten standaard uitgezet. Activeer ze door op de ‘voeg toe’ knop te klikken. Ieder effect heeft de mogelijkheid om snelle aanpassingen te doen. Een uitklapmenu geeft je per effect nog meer controle over details.
photos-edit
Waarschijnlijk wordt de Foto’s-app in de toekomst uitgebreid met onder andere de mogelijkheid tot het maken van plugins. Zo kunnen externe ontwikkelaars nieuwe functionaliteit toevoegen. Voorlopig lijkt de app meer een vervanger van iPhoto dan Aperture.

Bonus: Kan ik nog steeds prints bestellen?

Ja, net als iPhoto heeft de Foto’s-app de mogelijkheid om papieren fotoalbums te bestellen. Ook kalenders, kaarten en  losse afdrukken behoren tot de mogelijkheden. Dit is te vinden onder het tabblad ‘projecten’.
projecten-fotosapp

Reacties

104 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Bij punt 5: een groot nadeel is hier niet genoemd: snelheid! Ik woon in een bergdorpje en moet flink betalen voor een 2/20 Mbit internetverbinding. Voor een beetje RAW-foto betekent dat al gauw 10-20 seconden uploadtijd en enkele seconden downloadtijd. Dus “spaar schijfruimte, doe alles in de cloud” is voor mij voorlopig zeker geen optie!

  Wat betreft de aanpassingen: moet ik maar eens gaan bekijken, bij een eerste blik leek het me erg beperkt tov iPhoto, maar wanneer je nog meer mogelijkheden eenvoudig (en gratis?) kan toevoegen…

 • Profielfoto
  Janssuh

  iCloud fotobibliotheek werkt ook alleen op een Mac OS Journaled volume, wel zo handig om rekening mee te houden als je nu je bibliotheek op bijv. een NAS had opgeslagen. Dat werkt dan niet :-).

 • Profielfoto
  Tov

  Ik ben op zich erg positief over de look&feel en functionaliteit van de Photo’s app. Ik mis echter de interactieve kaart waarop je de locatie van al je foto’s kunt zien. Nu zie je alleen foto’s van 1 locatie van 1 moment vd dag. Daarnaast moest ik na handmatig veel dubbele foto’s verwijderen uit de icloud bibliotheek. De import van een (speciaal hiervoor aangemaakte) iPhoto bibliotheek + foto’s die al via iOs in de iCloud bibliotheek stonden resulteerde helaas in veel dubbelingen. Jammer dat Photos geen dubbele foto’s wegfiltert bij het importeren en hier ook achteraf geen functie voor heeft.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  iCloud fotobibliotheek werkt ook alleen op een Mac OS Journaled volume, wel zo handig om rekening mee te houden als je nu je bibliotheek op bijv. een NAS had opgeslagen. Dat werkt dan niet :-).

  Dat kon met iPhoto en Aperture toch ook niet? Aldus deze link: https://discussions.apple.com/thread/4057497?tstart=0

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Bij punt 5: een groot nadeel is hier niet genoemd: snelheid! Ik woon in een bergdorpje en moet flink betalen voor een 2/20 Mbit internetverbinding. Voor een beetje RAW-foto betekent dat al gauw 10-20 seconden uploadtijd en enkele seconden downloadtijd. Dus “spaar schijfruimte, doe alles in de cloud” is voor mij voorlopig zeker geen optie!

  Goed punt! Ga ik morgenochtend toevoegen aan het artikel.

 • Profielfoto
  lekzicht

  Punt vijf is niet zo negatief toch. je kan je foto,s op de iphone laten binnen komen op je mac daar staat hij in t het foto album. De foto,s die op je mac in het foto album staan komen ook in de cloud en dat is onbeperkt.

 • Profielfoto
  Janssuh

  Hm zie het inderdaad Raymon, echter zijn er een heleboel mensen die dit toch presteerde om steeds te doen :P.. Nu krijg je in elk geval netjes een foutmelding ook van Apple als je iCloud fotolibrary gaat aanzetten.

 • Profielfoto
  McWouter

  En, voor de professionals niet onbelangrijk: hoe zit het met non-destructieve editing? Ondersteunt Photos dat, of eindig je met 10 bestanden als je van een origineel 10 uitsnedes/bewerkingen maakt?

  Als Apple de professionele doelgroep nog een beetje wil compenseren voor het stoppen van Aperture is dat wel een van de minste dingen die Photos moet bieden wat mij betreft.

 • Profielfoto
  Dashter

  Bij puntje 6 stel ik met wel wat vragen. Na het importeren van mijn 37gb iPhoto-bibliotheek had ik toch echt een compleet aparte Photos-bibliotheek van zelfs 41gb. Het kost me, in tegenstelling tot wat het artikel beweert, dus wel degelijk dubbele schijfruimte (zelfs meer eigenlijk).

 • Profielfoto
  Bman

  En dan de belangrijkste vraag: is de Photo app ook te gebruiken zonder een duur iCloud abonnement af te sluiten (dus zonder iCloud) maar wel een bibliotheek van 50 GB?

  Ik had het wel netjes gevonden als ze per iDevice 20 GB vrijgeven en per Mac 50 GB zodat je gewoon normaal je foto’s kunt beheren (met een fatsoenlijke limiet) zonder bovenop de hogere aanschafprijzen van Apple producten ook nog een abonnent af moet sluiten.

 • Profielfoto
  pippen2

  Het is zeker mogelijk om de Photo app zonder iCloud te gebruiken. Dat is geen vereiste. Alleen persoonlijk vind dat juist de handigste toevoeging. Ik heb inmiddels al mijn foto’s overgezet en heb nu zo’n 12.000 foto’s op mijn iPhone, iPad en Mac staan (kost me zo’n 2GB). 4 euro voor 200 GB opslag vind ik echt niet veel geld. Voor een betrouwbare service mag best wel betaald worden.

 • Profielfoto
  jeepke

  Ik lees helemaal niks over het maken van papieren foto-albums. Vind deze optie in Iphoto erg handig en gebruik deze dan ook meerdere malen per jaar. Komt hiervoor een aparte app of zijn de apple foto-albums verleden tijd en ben ik aangewezen op het geklungel met andere aanbieders??

 • Profielfoto
  penseel

  pippen2 Heb je ook een extra back-up voor je 12.000 foto’s? Voor als er wat mis gaat met de server van iCloud.

 • Profielfoto
  bonoman

  Jammer dat je icloudmappen wel op je iphone te zien zijn en niet op je AppleTV #fail Dan heeft Flickr het beter voor elkaar!

 • Profielfoto
  Niels

  Bij puntje 6 stel ik met wel wat vragen. Na het importeren van mijn 37gb iPhoto-bibliotheek had ik toch echt een compleet aparte Photos-bibliotheek van zelfs 41gb. Het kost me, in tegenstelling tot wat het artikel beweert, dus wel degelijk dubbele schijfruimte (zelfs meer eigenlijk).

  @Dashter: dat kost het niet, immers als je de overstap makat naar photos ga je iPhoto niet meer gebruiken. De iPhoto-bibliotheek kun je dan dus verwijderen.

 • Profielfoto
  koen

  @pippen2: 12000 foto’s op je iPhone?:o

  Kun je al je foto’s dan ook zien op je iPhone als er bv geen wifi is? Dat gaat dan lijkt me erg snel met je data gebruik, of mis ik iets?

 • Profielfoto
  maconly

  Ik gebruik iphoto en aperture al zo lang als ze bestaan en heb het altijd kut programma’s gevonden , via de cloud deze programma’s gebruiken was helemaal een drama.

  Ik ben benieuwd wat dit moet gaan worden.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Bedankt voor jullie tips OMT!

 • Profielfoto
  hokkie

  Het grote gemis van de afgelopen 2 – 3 jaar was voor mij, denk ik, het feit dat je een iPhoto/Aperture bibliotheek niet naadloos kon benaderen via een iPhone/iPad. Ik hoop dat dit hiermee is opgelost.

  Alleen, als enthousiaste amateur fotograaf, volstaat de opslagruimtes die Apple aanbied niet. Hierin moet in klaarblijkelijk ‘keuzes’ maken om de maandelijkse kosten fors terug te dringen.

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik importeerde vroeger geregeld alle nieuw gemaakte foto’s van mijn iPhone naar mijn Mac. Daar ben ik sinds mijn nieuwe iPhone 6 meegestopt. Bij slomo-video’s haalt hij na de import de slomo ervan af en bij foto’s met filters haalt hij de filter ervan af. Hoe is dat nu geregeld?

 • Profielfoto
  pippen2

  @koen, standaard staat er een hele kleine versie van de foto’s op je apparaat. Als je geen internet hebt, krijg je dus die te zien. Wanneer je wel internet hebt, wordt de foto gedownload op het moment dat je hem geopend hebt. Dus als je onderweg veel foto’s bekijkt, zal je dataverbruik zeker fors toenemen. Maar in de meeste gevallen ga je volgens mij foto’s bekijken wanneer je WiFi hebt.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Begrijp ik dit nou goed?

  Ik heb nu zo’n 20 GB aan foto’s in iPhoto. Als ik straks overga naar Foto’s, moet ik meteen 99 cent per maand gaan betalen voor de iCloud-opslag?

 • Profielfoto
  SvS

  Gaat mooi niet gebeuren. Vertrouwen moet Apple terugverdienen, gezien de historie van hun cloudbeleid. Ik archiveer foto’s los in mappen en niet in app.
  ‘k Heb al Google Drive 100 gb voor $2 p.m. Werkt prima, snel en betrouwbaar.

 • Profielfoto
  gngstr

  Bedankt voor de info. Voorlopig blijf ik Aperture draaien.

 • Profielfoto
  Peter

  @dashter @nielsdam
  Er worden hard links naar de fotobestanden gemaakt.
  Beide bibliotheken rapporteren dan de grootte van de bestanden en het lijkt dubbele opslag, maar ze wijzen naar dezelfde data op disk.
  Wees daarom ook voorzichtig met van alles weg gooien!

 • Profielfoto
  Peter

  @ostinato
  Alleen als je de foto’s in de foto’s in de cloud wilt opslaan.
  Je kunt ook gewoon lokaal opslaan en alleen het oude Fotostream gebruiken voor de 1000 recente foto’s.

 • Profielfoto
  Peter

  @mcwouter
  Alles is non-destructive, zoals ook vorig jaar juni gemeld en op iOS het geval is.
  Probleem voor de serieuze Aperture gebruiker is meer dat er niet meer zoveel te bewerken valt.

 • Profielfoto
  koen

  Je kunt Aperture gewoon blijven gebruiken, je hoeft niet over te stappen.

 • Profielfoto
  Buzz

  De foto-bewerkingsmogelijkheden, als je alle menuutjes uitklapt en alles aanzet, lijken juist veel meer op die uit Aperture dan die uit iPhoto. Eigenlijk ontbreken alleen de adjustment brushes.

  En aan MacWouter: Uiteraard is alles non-destructive. Dat was in Aperture en iPhoto ’08 en hoger ook altijd al het geval.

 • Profielfoto
  annor

  Op zich lijkt alles prima te werken. Al mijn foto’s nu op de mac, macbook air en iphone terug te zien. Wel wat dubbele handmatig moeten verwijderen. Het enige waar ik nu tegenaan loopt is dat als ik via de mac inlog bij icloud.com en ik naar Foto’s toe ga dan blijf ik al enkele dagen het bericht zien “Bibliotheek aan het voorbereiden… dit kan een enkele minuten duren”. Al een paar keer in en uit gelogd, maar bericht blijft verschijnen. Iemand een idee?

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Jammer dat e geen selectie kan maken van wat inde cloud kot (bvb laatste 12 maanden, of een manuele selectie)
  Ik heb volgend jaar wellicht meer dan 1TB en zou het zonde vinden van weer met meerdere bibs te moetn werken..

 • Profielfoto
  mrchablis

  @annor

  Het enige waar ik nu tegenaan loopt is dat als ik via de mac inlog bij icloud.com en ik naar Foto’s toe ga dan blijf ik al enkele dagen het bericht zien “Bibliotheek aan het voorbereiden… dit kan een enkele minuten duren”. Al een paar keer in en uit gelogd, maar bericht blijft verschijnen.

  Zelfde probleem hier. Houdt al enkele dagen aan.
  Verder zie ik in de desktop foto’s app geen mogelijkheid om de titel te wijzigen van meerdere foto’s tegelijk. Heeft iemand dit al gevonden?

 • Profielfoto
  Peter

  @Buzz_D
  iPhoto gebruik ik nooit, dus ik heb het maar een keer opgestart.
  De tools in Photos komen juist heel erg overeen met die in iPhoto en niet met die in Aperture.
  Brushes zijn juist fantastisch in Aperture (behalve dat ze sneller mogen) en daarnaast het library management.
  Hoop dat Apple echt snel het library management beter maakt en er fantastische plugins komen. De goedmaker zou dan zijn dat plugins ook non destructieve worden.

 • Profielfoto
  Peter

  @Yh_XXL
  En dan komt het probleem voor je. Je kunt niet na verloop van tijd een deel van je library naar een nieuwe library exporteren.
  Of de andere kant op: importeren vanuit een andere (aperture/iphoto) library.

 • Profielfoto
  Vluggie

  En hoe zit het met importeren van foto’s naar Imovie?
  Als ik een filmpje maak in Imovie, dan kan ik volgens mij alleen via mij Iphoto een foto importeren. Blijft dat hetzelfde maar dan vanuit Photo’s?

 • Profielfoto
  rogiervpoppel

  Foto’s werkt erg prettig en snel. Mijn enige minpunt is dat ik mijn foto’s niet meer vanuit de finder kan vinden. Bij bijvoorbeeld het uploaden van een foto naar Facebook heb je niet meer het handige “media” kopje. Iemand enig idee hoe en of dit op te lossen is?

 • Profielfoto
  mausse

  Iemand een idee hoe ik een aperture en iphoto bibliotheek kan samen voegen in Photo osx?

 • Profielfoto
  wvlieghe

  Inloggen iCloud; Bibliotheek aan het voorbereiden… dit kan een enkele minuten duren…

  Minuten moet weken zijn … ;-)

 • Profielfoto
  fzelders

  Al meer dan een week het “Bibliotheek aan het voorbereiden… dit kan een enkele minuten duren”-probleem hier ook.

  Iemand al ergens meer informatie over deze situatie gelezen of gehoord?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Met OS X 10.10.3 is de foto’s-app nu voor iedereen beschikbaar. Artikel bijgewerkt en gebumpt.

 • Profielfoto
  Alison

  De foto’s app maakt geen nieuwe kopie van je oude foto’s, maar bouwt een nieuwe bibliotheek op aan de hand van de bestaande locatie van de bestanden, het importeren van een bibliotheek van 100GB kost je dus geen 100GB extra schijfruimte.

  Weet je dat zeker? Ik heb na het importeren van een Aperture bibiliotheek ineens twee bibliotheek bestanden: de oorspronkelijke bibliotheek van 130GB en een nieuwe Foto’s bibliotheek van 150GB:

  Alison

 • Profielfoto
  MathiasB

  Biedt Photos ook maar één nuttige feature meer dan Aperture? (buiten dan iCloud, maar da’s niet aan mij besteed)

 • Profielfoto
  mrchablis

  Ik zie nergens de mogelijkheid om meerdere foto’s tegelijk van dezelfde titel te voorzien. Iemand een idee?

 • Profielfoto
  Alison

  Photos biedt minder features dan Aperture. Apple brengt dit niet als vervanger van Aperture. Het is de vervanger van iPhoto en Aperture krijgt geen updates meer. Dat is wat anders.

  Alison

 • Profielfoto
  bonoman

  Jammer dat de mappen die je aanmaakt niet te zien zijn op je AppleTv:-( bij Flickr werkt dat wel Apple!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De foto’s app maakt geen nieuwe kopie van je oude foto’s, maar bouwt een nieuwe bibliotheek op aan de hand van de bestaande locatie van de bestanden, het importeren van een bibliotheek van 100GB kost je dus geen 100GB extra schijfruimte.

  Weet je dat zeker? Ik heb na het importeren van een Aperture bibiliotheek ineens twee bibliotheek bestanden: de oorspronkelijke bibliotheek van 130GB en een nieuwe Foto’s bibliotheek van 150GB:

  Alison

  Was in de beta wel het geval. Ik ga het uitzoeken.

  // Uitgezocht: Dit zegt Apple: https://support.apple.com/nl-nl/HT204476

  When Finder reports the file size of your Photos library, it includes all your originals and previews. It may look like your remaining iPhoto or Aperture library is taking up twice the space on your hard drive, but it isn’t—your images exist only in one location, even though you may have more than one photo library.

  Ik zie nergens de mogelijkheid om meerdere foto’s tegelijk van dezelfde titel te voorzien. Iemand een idee?

  Oef. Lijkt niet mogelijk:(

  Photos biedt minder features dan Aperture. Apple brengt dit niet als vervanger van Aperture. Het is de vervanger van iPhoto en Aperture krijgt geen updates meer. Dat is wat anders.

  Alison

  Nope, dit is echt de vervanger. Aperture is niet meer te koop en alle Aperture-pagina’s op de Apple-website verwijzen inmiddels daar de Foto’s-app. Als je Aperture hebt aangeschaft, kan je het gewoon blijven gebruiken.

 • Profielfoto
  bonoman

  Amateurprogramma Apple! Geen idee waar ze mee bezig zijn! Apple was er voor de professionele fotograaf/gebruiker, maar ja dat was eens..,

 • Profielfoto
  Betinker

  Ik krijg al maanden met geen mogelijkheid al mijn foto’s die in iPhoto staan in iCloud. Wat doe ik verkeerd?

 • Profielfoto
  Akoni

  Herbenoemen meerdere foto’s

  Een oplossing voor mensen die meerdere foto’s dezelfde naam willen geven, gebruik het al jaren met succes.

 • Profielfoto
  raymonhermans

  Goeie! Wat moet je nu doen met de ‘oude’ iPhoto Library?
  Verwijderen? Bij mij is dit niet automatisch gebeurd..

 • Profielfoto
  janau

  In iPhoto was een optie om foto’s in een extern programma te bewerken. Kan dit nog?

 • Profielfoto
  NI3LS

  Helaas was het over zetten bij mij niet zo makkelijk. Foto’s zijn gedraaid die ik ooit zelf juist heb geroteerd. Kan dus weer opnieuw beginnen.

 • Profielfoto
  iHans

  Bij opties kun je er voor kiezen om Fotostream aan (of uit) te zetten. Waarom zou ik dat doen? En waar kan ik zien wat er in mijn Fotostream zit? (Ik dacht eigenlijk dat Fotostream kwam te vervallen met de intrede van iCloud Foto’s.)

 • Profielfoto
  Peter733

  Ik snap echt niet waar Apple met bezig is.

  Dit is allesbehalve een waardige vervanger voor Aperture. Er missen zoveel basic features, waardoor professionals aan de kant worden gezet. Ik gebruik Aperture nog wel even, totdat ik Adobe Lightroom volledig onder de knie heb.

 • Profielfoto
  JJmac

  Citeer “Meerdere bibliotheken zijn mogelijk door de alt/option-toets bij het opstarten van de Foto’s-app in te houden. Hiermee is het, net als in iPhoto, mogelijk om meerdere bibliotheken te importeren en beheren”

  Vraag me toch af hoe ik mijn tweede Library kan invoegen, zoals hier geschreven hersteld hij alleen de bibliotheek?

 • Profielfoto
  Aerea

  Merkwaardig dat er nu een iPhoto-bibliotheek is naast de Foto’s-bibliotheek en nog gekker is het dat die laatste 30,95 GB groot is en die eerste 52,62 GB. Nu durf ik de iPhoto-bibliotheek niet te verwijderen en weet ik niet wat er niet in de Foto’s-bibliotheek (en daarmee de Foto’s app) staat. Verwarrend.

 • Profielfoto
  Dirk Delissen

  Waarom is het niet mogelijk om een foto, nadat je deze in een bepaald album hebt geplaatst, te verwijderen uit je ‘totale lijst’ foto’s?

 • Profielfoto
  Alison

  De foto’s app maakt geen nieuwe kopie van je oude foto’s, maar bouwt een nieuwe bibliotheek op aan de hand van de bestaande locatie van de bestanden, het importeren van een bibliotheek van 100GB kost je dus geen 100GB extra schijfruimte.

  Weet je dat zeker? Ik heb na het importeren van een Aperture bibiliotheek ineens twee bibliotheek bestanden: de oorspronkelijke bibliotheek van 130GB en een nieuwe Foto’s bibliotheek van 150GB:

  Alison

  Was in de beta wel het geval. Ik ga het uitzoeken.

  // Uitgezocht: Dit zegt Apple: https://support.apple.com/nl-nl/HT204476

  When Finder reports the file size of your Photos library, it includes all your originals and previews. It may look like your remaining iPhoto or Aperture library is taking up twice the space on your hard drive, but it isn’t—your images exist only in one location, even though you may have more than one photo library.

  Ik zie in de Finder twee bestanden: een van 130GB en een van 150GB. Maar volgens Apple zie ik dat verkeerd. Waarom geeft de Finder dan niet de juiste grootte weer van de bestanden? Wat is het idee daar achter?

 • Profielfoto
  jochems

  Heeft iemand al een manier gevonden om de foto app van je systeem te verwijderen? Ik heb een werklaptop waar ik die hele foto software niet op hoef.

 • Profielfoto
  phd1975

  Ik blijf wel lekker bij Adobe Lightroom. Daar heb ik meer een goed gevoel over dan dit product.

 • Profielfoto
  Robin-m

  Kan iemand me uitleggen hoe je de foto’s en albums kan laten sorteren met de datum aflopend, ook wel; De nieuwste foto’s bovenaan, i.p.v. nu onderaan? Bij iPhoto kon dat, maar dat onthield ie niet bij afsluiten.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik zie in de Finder twee bestanden: een van 130GB en een van 150GB. Maar volgens Apple zie ik dat verkeerd. Waarom geeft de Finder dan niet de juiste grootte weer van de bestanden? Wat is het idee daar achter?

  Dat komt omdat het symlinks zijn. Het zijn verwijzingen naar bestanden die elders staan. Zeg maar de good old ‘snelkoppeling’ van Windows, maar dan net wat geavanceerder.

  Als OS X de grootte van de bibliotheek met symlinks berekend wordt, volgt het de links naar de echte bestanden, terwijl de symlink eigenlijk maar een kilobyte inneemt. Waarom OS X zo ontworpen is weet ik ook niet, maar dit is de verklaring.

 • Profielfoto
  Alison

  Raymon: heel erg bedankt voor de uitleg.
  Ik ben wel heel benieuwd wat de reden hiervan is. In welke situatie is het handig dat bij de weergave van de grootte van een map bestanden worden meegeteld die niet in die map staan?

 • Profielfoto
  _Patrick

  Weet iemand of gedeelde foto’s ook bij je opslagruimte wordt meegeteld

 • Profielfoto
  Churchil

  Ik heb iets niet goed gedaan. Heb de nieuwe Foto’s library verwijderd. Wil daarna opnieuw opstarten, maar krijg dan niet het keuze scherm zoals bij de allereerste leer dat ik het programma opende. Als ik met de option-toetst via het importeermenu mijn “oude” iPhot library wil openen is die
  grijs en werkt het dus niet. Is er een manier om de foto’s app te resetten?

 • Profielfoto
  hendriksb

  Over puntje 1:
  Dat deze app iPhoto en Aperture vervangt: niet echt. Apple heeft het weer voor elkaar: een nieuwe app maken die gewoon functionaliteit mist (ten opzichte van Aperture). Dit hebben ze ook gedaan met iMovie: daar zaten best wat dingen in, die ze er dan uit slopen zodat het gewoon een stuk minder wordt…

  Zoals bijvoorbeeld RAW ondersteuning. Aperture kon overweg met bestanden waarvan zowel een raw als jpg van was. Handig, want dan kan je camera een jpg maken, bijvoorbeeld met een ‘effectje eroverheen’ en dan kun thuis altijd nog terug naar raw. Als je dat soort dingen eruit haalt en het presenteert als vervanging voor Aperture, denk ik dat je marketing een beetje losgeslagen is, of je je gebruikers niet serieus neemt.
  Ik denk dat Adobe ook goede software maakt;-)

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Mijn oude Library was ong 25 Gb, maar na verwijderen was er maar 2,5 Gb weg, dus het zijn symbolic links of hoe dat ook heet. Je kan het dus gewoon weggooien maar het levert niet zo veel op als je denkt.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Via Aanpassingen > Voeg toe heb je nu ook Sharpen, Vignet en Levels. Allemaal handig en goed, en eigenlijk essentieel. Super!

  Alleen jammer van die KANJER van een vertaalfout:
  Casting is “Rolverdeling”!!! – ipv kleurzweem.
  WOEHAAAAA!

  En jammer dat het landkaartje weg is, dat vond ik leuk.

 • Profielfoto
  wverveer

  hmmm..ik heb zo’n 50gb van zo’n 10 jaar…

  nu heb ik het via DS foto van mijn nas, in 1 overzicht en ook van buitenaf met mijn iphone te bereiken….

  als ik nu overstap naar Foto app…kan ik de Foto-map op mijn nas zetten, maar niet naar mijn cloud…ik heb maar 20gb….of upgraden naar 200gb, maar dat is best bruut..toch 50 euro per jaar.

  Weet iemand, of je kan selecteren wat er wel en niet op de cloud-versie komt??

  anders ben ik bang dat ik het bij DS-foto moet houden, ondanks, dat het niet lekker werkt..

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Fotobewerking is voor de professionals is nutteloos met deze app.

  I’ll stick with Lightroom…….

 • Profielfoto
  tomc

  Weet iemand hoe je met je foto bibliotheek terug van nul kunt beginnen, er liep ooit iets mis met mijn iPhoto bibliotheek en nu heb ik dezelfde problemen in foto’s.

 • Profielfoto
  Niels

  @tomc: je kunt Foto’s helemaal ‘rebooten’ door de foto’s-bibliotheek in de opslag map te wissen en vervolgens Foto’s te herstarten en te kiezen voor het aanmaken van een nieuwe bibliotheek.

 • Profielfoto
  Churchil

  @nielsdam Het probleem is dan dat je oude iPhoto library al gemigreerd is. Deze krijgt dan een verborgen extensie ” migrated” en wordt veevolgens in de nieuwe Foto’s library niet meer geaccepteerd. Ik ben nu via Time Capsule mijn oude iPhoto library aan het terugzetten en probeer het opnieuw.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik dacht te lezen dat je iPhoto kon blijven gebruiken? Niet dus! iPhoto is hier automatisch verwijderd en als ik op de (doorgestreepte) link van iPhoto klik zegt ie dat dat programma niet meer in de Appstore te krijgen is…

  Balen…:x

 • Profielfoto
  Ladylefty

  Cenobyte, hier exact hetzelfde probleem. Begreep ook uit het artikel dat je iPhoto kon blijven gebruiken. Inderdaad app iPhoto is grijs en geeft aan dat je een “oude versie gebruikt” en in de app store is de app niet meer verkrijgbaar.

 • Profielfoto
  Alison

  Ik zie in de Finder twee bestanden: een van 130GB en een van 150GB. Maar volgens Apple zie ik dat verkeerd. Waarom geeft de Finder dan niet de juiste grootte weer van de bestanden? Wat is het idee daar achter?

  Dat komt omdat het symlinks zijn. Het zijn verwijzingen naar bestanden die elders staan. Zeg maar de good old ‘snelkoppeling’ van Windows, maar dan net wat geavanceerder.

  Als OS X de grootte van de bibliotheek met symlinks berekend wordt, volgt het de links naar de echte bestanden, terwijl de symlink eigenlijk maar een kilobyte inneemt. Waarom OS X zo ontworpen is weet ik ook niet, maar dit is de verklaring.


  Ik heb het bestand Aperture Library.migratedaplibrary nu verwijderd en Foto’s werkt nog gewoon. Ik begrijp niet dat dat kan.

  Alison

 • Profielfoto
  Arjan110

  Mooie applicatie. Wel erg jammer dat je niet kan kiezen wat van je Mac in iCloud komt. Heb 150GB staan, die ga ik niet a 4 euro per maand in de cloud gooien.

  Daarom maar geen iCloud op de Mac en via usb de foto’s naar de foto-app doorzetten.

  Ik mis alleen de optie om automatisch foto’s en video’s te uploaden op het moment dat de iphone wordt aangesloten. Weet iemand of deze functie er wel ergens is?

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Cenobyte, hier exact hetzelfde probleem. Begreep ook uit het artikel dat je iPhoto kon blijven gebruiken. Inderdaad app iPhoto is grijs en geeft aan dat je een “oude versie gebruikt” en in de app store is de app niet meer verkrijgbaar.

  hier ook …

 • Profielfoto
  Martijn S

  Iemand een tip/oplossing? Heeft al een nachtje aangestaan. Oude iPhoto bieb importeren van 100GB….
  Heb al een keer opnieuw gestart. Ook via schijfhulpprogramma permissies al hersteld, maar geen succes nog:(

 • Profielfoto
  iMachia

  En zo is ‘mijn fotostream’ uit mijn bronlijst in de navigatiekolom verdwenen…
  Ik zou volgens de ‘help’ eerst iCloud moeten inschakelen; die vertelt mij dat de 5GB ruimte onvoldoende is en ik moet overstappen op een (duur) abonnement. Maar ik wil niks in die cloud! Want ik bewaar mijn foto’s graag ergens op een harde schijf en niet in de wolken van Apple..

  Ik wil slechts draadloos via fotostream mijn foto’s van mijn iPhone op mijn iMac. En dat lijkt dus niet meer te werken. Zoals dat in Iphoto tot gisteren perfect werkte!

  Moet ik nu weer een kabeltje gaan gebruiken?

 • Profielfoto
  iMachia

  Bovengenoemde vraag is opgelost.
  In ‘voorkeuren’ fotostream uitschakelen. Foto’s afsluiten en weer opstarten, fotostream in ‘voorkeuren’ weer inschakelen die vervolgens ineens weer in de de navigatiekolom verschijn….:mrgreen:

 • Profielfoto
  DoortjeS

  Op dit moment staan al mijn foto’s in een iPhoto bibliotheek op een externe harde schijf. Als ik al mijn foto’s uit mijn iPhoto bibliotheek (144 gb) wil importeren naar Foto’s geeft hij aan dat ik 215 gb extra ruimte nodig heb. Ten eerste: raar dat Foto’s meer nodig heeft dan het aantal gb van mijn huidige bibliotheek, toch? Ten tweede, zoveel ruimte heb ik niet meer vrij op mijn mac, dus ik wil de hele Foto’s bibliotheek op een externe harde schijf. Ik wil (nog) niet in de cloud. Is dat mogelijk? Kun je de bibliotheek van Foto’s op een externe harde schrijf zetten?

 • Profielfoto
  MCW66

  er gaan idd geen bestanden en informatie van foto’s verloren, maar er wordt wel informatie van foto’s gewijzigd. Ik heb nu foto’s die ik blijkbaar op 18 juli 2017 ga maken aan de andere kant van de wereld en ook veel mappen waarvan de plaats nu opeens ook niet meer klopt….. hoe kan ik datum en plaats weizigen?

 • Profielfoto
  davidpost

  Het is mij ook opgevallen dat het aanpassen van de locatie niet meer kan. Skiën in Paramaribo in 2017 is heel leuk, maar MCW66, ik kan mij voorstellen dat als je dat niet kan wijzigen, het wel heel vervelend kan worden. Overigens MCW66, de datum is te wijzigen. Maar hoe de locatie gewijzigd kan worden heb ik nog niet ontdekt. Ik krijg het angstige vermoeden dat die optie ‘vergeten’ is. Wat ik toch wel erg jammer vond was dat ik na het importeren van de foto’s ontdekte dat de datum van honderden foto’s was gewijzigd. Heeft me heel wat uren gekost om het te herordenen.

 • Profielfoto
  MCW66

  zojuist gewoon wat foto’s met mijn Iphone gemaakt en wat blijkt…..
  een heel aantal nieuwe foto’s worden door het programma Foto’s niet herkent als nieuwe foto’s om te importeren, terwijl er wel oude al geïmporteerde foto’s als nieuwe te importeren foto’s worden herkend…
  Tot nu toe nooit negatief gedacht over Apple, maar door dit gaat het wel snel veranderen!!! Please!!!! Apple fix those Buggs verry quickly Please!!!

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  De Foto app is bij mij erg traag en nerlk geen verschil met iPhoto. Gedeelde icloud mappen worden niet automatisch gedownloaf. Verder kan ik een nieuwe foto op mijn iphone alleen saven in een gedeelde icloud map masr niet in een reguliere icloud map. Ben nog niet heel enthousiast….

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik heb fotostream aan staan maar zie nergens een fotostream map. Hoe kan dat?

 • Profielfoto
  LITHOMAS

  Alle foto titels zijn verdwenen in Foto’s. Knap hoor. Ze heten nu allemaal NAAMLOOS. Zit je met zo’n los ronddweilend infopaneltje. Iphoto is meteen maar onbruikbaar gemaakt bij de update naar 10.10.3. Je kunt het wel blijven roepen: don’t fix it if it ain’t broken. Laat mij zelf kiezen en bespaar mij de bemoeizucht!

 • Profielfoto
  EBHasselt

  Heb net photos aangezet… Kan iemand mij vertellen waarom dit in vredesnaam zo lang duurt met uploaden , staat nu al een paar uur op 3100 onderdelen uploaden en heb geen idee of er wat gebeurt

 • Profielfoto
  mjsmit

  @ EBHasselt
  Het lijkt erop dat de upload/download eerst voorbereid wordt. Zet je Energie preferences op sluimerstand Nooit en laat foto’s zijn werk doen. Het kan wel een dag of langer duren, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid foto’s en filmpjes.

  Ik krijg door foto streams en meerdere apparaten nu wel veel dubbelen in iCloud photos, maar zodra die synchronisatie is afgerond op alle apparaten, dan kan ik de boel gaan opruimen. Tijdelijk is de gebruikte ruimte dan wel 2 a 3 keer zo groot als de benodigde ruimte op iCloud.

 • Profielfoto
  EBHasselt

  @mjsmit. Bedankt voor je reactie. Het is gelukt en het duurde ongeveer een dag inderdaad,

 • Profielfoto
  cbdekleijn

  davipost:
  volgens mij moet je foto,s die verkeerd staan wat lokatie betreft gewoon de speld van de kaart verslepen naar het juiste land/lokatie en dan zou het weer goed moeten zijn.

 • Profielfoto
  dzenanac

  Ik heb een aantal reacties gelezen maar kan nog steeds niet een duidelijk antwoord vinden op mijn vraag, namelijk:

  Ik heb de update geïnstalleerd en bij de eerste keer openen moet de ‘bibliotheek voorbereid’ worden, alleen komt er steeds een melding dat ik nog 21GB extra nodig zal hebben om die te voltooien. Mijn Macbook zit al erg vol (15 gb met moeite vrij weten te maken) en ik vroeg me af of iemand een tip of oplossing heeft waarbij ik dus niet eerst weer zo ontzettend veel ruimte voor vrij moet maken! Vraag me sterk af of het gaat lukken. Ik neem aan dat ik niet eerst iPhoto kan verwijderen in de angst dat er dan niks meer te importeren valt en alles kwijt is (correct me if I’m wrong)

  Hopelijk kan iemand helpen! Bij voorbaat dank.

 • Profielfoto
  hopsa

  Weet je wat er ook niet meer kan….

  Je foto slepen naar bijvoorbeeld Photoshop, zodat zij deze opent!

  “lekker handig”:sad:

 • Profielfoto
  hopsa

  @ dzenanac: is punt 9 op jou van toepassing? Dus het uitzetten van het kopieren naar de Foto’s bibliotheek… Ik hoop het voor je.
  Las ook over een dubbele foto verwijderaar voor Iphoto: https://applecoach.nl/fotos-app-iphoto-voorbereiding

 • Profielfoto
  danny99

  bij mij worden de foto’s van de iphone wel geimporteerd, maar niet meer verwijderd na het importen (van de iphone). Dit proces liep vlekkeloos met iPhoto. Heeft iemand suggesties? of ben ik tegen een bug aangelopen.

  M’n iphone loopt vol:-(

 • Profielfoto
  marretje

  het is niet meer mogelijk om de foto’s te slepen naar programma’s of in een fotoalbum dat je wilt maken online. je kunt alleen maar een foto slepen naar het bureaublad en vanaf daar naar de werkplek. het staat binnen no time vol op de bureaublad en je hebt hekel veel extra werk. wie herkent dit?

 • Profielfoto
  helderzicht

  Bibliotheek aan het voorbereiden… dit kan een enkele minuten duren.

  Ik heb ruimte gekocht in de cloud, alles overal aangezet maar er gebeurt niets. Geen automatische upload naar iCloud. Dit bericht krijg ik in iCloud.com, maar ook in Foto’s gebeurt er niets, dat al een dag op “bewerken” zonder enig resultaat.
  Heb fotodatabase opnieuw opgebouwd. Helpt allemaal niets.
  Probleem staat al een paar keer in deze reeks. Is er een oplossing gevonden?

 • Profielfoto
  schnhvn

  Ja dat heb ik ook. opslagruimte gekocht en nu blijft ie op de imac maar staan op bijwerken….

  Op ipad en iphone komt wel alles netjes op z’n plaats… Al een keer uitgelogd van iCloud op de imac en daarna computer opnieuw opstarten en weer inloggen maar dat helpt ook niet…

  Tips?

 • Profielfoto
  Piet Verhoeven

  Als trotse Apple bezitter begin ik toch steeds meer hoofdpijn van het nieuwe fotoprogramma van de firma te krijgen. Misschien dat het voor mensen die alles in de lucht willen zetten een verbetering is maar ik ben tot nu toe eigenlijk alleen nog maar nadelen tegengekomen.
  Hier volgt het lijstje :
  a. Invoeren GPS locatie niet meer mogelijk.
  b. Bij foto’s met GPS locaties is geen satellietbeeld meer beschikbaar.
  c. Weergaven (sorteren) op Titel-trefwoord-beoordeling-handmatig niet meer mogelijk.
  d. Foto’s zijn niet meer als groep van een titel en bijschrift te voorzien.
  e. Foto’s kunnen niet meer naar bijv. Pouwerpoint worden geveegd.

  Ik heb het programma alleen nog maar op mijn Mac Boek Air geïnstalleerd, maar blijf op mijn Mac tot voorlopig liever verschoont van deze ellende.

  Weet iemand of er een update voor Apple Photos opkomst is waarmee al deze wonderlijke verslechteringen worden verholpen ???

 • Profielfoto
  sergesteijn

  Het lukt me niet meer om foto’s direct naar Photoshop te slepen.
  Dit moet via het bureaublad.
  Dit doe ik zeker 20 keer per dag en kost dus veel tijd en levert een zeer vol bureaublad op.
  Weet iemand hier een oplossing voor?

 • Profielfoto
  Hanneke de Weerd

  Ik werk met I Movie en kan nu geen foto in de film zetten omdat die vanuit Iphone kiest en niet voor Foto’s.Ik heb met de optiontoets gezien dat de fotobibliotheek de systeembibliotteek zou zijn. Maar als ik dan bij voorkeuren (zoals de Helppagina van Apple aangeeft), het wil aanklikken als gebruik ls systeembibliotheek is het grijs.
  Ook via Imovie kan ik niet vinden hoe ik vanuit het programma Foto’s foto kan importeren. Kan iemand me helpen?

 • Profielfoto
  zeel

  Bij het importeren van foto’s is mijn iMac harde schijf “uitgegrijsd” en dus niet toegankelijk. Structuur harde schijf is Mac OS uitgebreid (journaled) en is gedeeld. Wat doe ik fout?

 • Profielfoto
  Martine

  Ik heb gisteren foto’s bewerkt met photoshop. Nadat ik ze in het nieuwe Foto’s programma heb gesleept krijg ik ze er niet meer uit en krijg deze melding:

  ONTBREKEND BESTAND
  Foto’s met niet-beschikbare originele bestanden kunnen niet worden geopend.
  De originele foto ‘DSCN3183.jpg’ is offline of onvindbaar. Klik op ‘Zoek origineel’ om opnieuw te verbinden.

  Daar ik niet met iCloud wil werken vind ik ze niet terug en kan ze dus niet meer gebruiken.
  Weet er iemand een oplossing?