Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 23 april 2015

Grondlegger Final Cut Pro met pensioen

Twintig jaar in dienst zijn bij het zelfde bedrijf. In Nederland mag dat al bijzonder genoemd worden, in jobhoppend Amerika is het uniek en binnen de techsector lijkt het buitengewoon zeldzaam. Toch is het Randy Ubillos, Apple’s Chief Architect of Photo and Video Applications. Vandaag gaat hij met pensioen.

Ubillos werd in 1994 door Apple weggekocht bij Adobe waar hij een van de grondleggers was van het professionele videomontageprogramma Premiere. Hij kreeg in Cupertino de ruimte om een eigen digitale edit suite te ontwerpen en te bouwen, zonder de beperkingen die hem bij Adobe opgelegd werden. Het resultaat kwam in 1998 met de eerste versie van Final Cut Pro.

In de afgelopen zeventien jaar is Final Cut Pro tot een gerespecteerde videomontagesuite, die gebruikt wordt door een grote groep professionals, van freelancers tot televisiemakers en Hollywood. Ubillos’ meest ambitieuze stap zag het levenslicht in 2011; Final Cut Pro X. De compleet vernieuwde interface kreeg lof én kritiek van de kenners. Omdat de eerste versies van FCP X nog veel bugs bevatten was de nieuwe versie geen doorslaand succes. Inmiddels werkt de software echter goed en komen er nog regelmatig updates voor uit.

Buiten Final Cut Pro was Ubillos ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van creatieve software voor consumenten, zoals iMovie en iPhoto. Toch zal hij vooral de geschiedenis ingaan als een van de pioniers in digitale film- en videomontage, eerst bij Adobe met Premiere maar vooral met Apple’s Final Cut Pro.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grondlegger Final Cut Pro met pensioen
Sluiten