Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 april 2015
Leestijd: 1 minuut

EU wil een week per jaar gratis roaming

Een nieuw hoofdstuk in de soap rondom het wel of niet afschaffen van roamingkosten in de Europese Unie. Eerder deze maand zette de Europese Raad een streep door het voorstel tot afschaffing van de roamingkosten. 5MB gratis roaming zou genoeg zijn.

Het Europarlement en de Europese Commissie reageerden fel op dit voorstel en noemden het een lachtertje. Onder deze druk heeft de raad nu een nieuw voorstel: 7 dagen per jaar gratis roamen, met minimaal 5 minuten bellen per dag, 5 sms-berichten en 10MB data verdeeld over die periode.

In het nieuwe voorstel is ruimte voor providers om naar eigen inzicht meer minuten, berichten en data te geven. Ook moeten klanten duidelijke informatie over de tarieven krijgen, hun verbruik kunnen inzien en een datalimiet met waarschuwingsbericht kunnen instellen.

Neelie Kroes stelde in 2013 voor om Europese roamingkosten helemaal af te schaffen. Van dat voorstel is nu weinig meer over.

Met het nieuwe voorstel wil EU-voorzitter Letland de verdeeldheid tussen de Europese bestuursorganen oplossen. De Europese Raad is niet happig op het afschaffen van de roamingkosten, terwijl de Commissie en het Parlement juist vast willen houden aan het originele voorstel van Neelie Kroes.

De Europese Commissie, het Parlement en de Raad gaan nu onderhandelen over het nieuwe voorstel. Of het nieuwe plan met 5 minuten bellen, 5 sms-berichten en 10MB wel op goedkeuring kan rekenen is twijfelachtig.

Bron: StateWatch / via: Tweakers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU wil een week per jaar gratis roaming
Sluiten