Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 22 april 2015

China draait overuren voor Apple Watch

In een handjevol landen is ie al te bewonderen maar je kunt ‘m nog nergens kopen; de Apple Watch. Toch draaien fabrieken in China al overuren om, zodra het moment daar is, de markt te overspoelen met onderdelen, accessoires en… namaak Apple Watches!

OMT ontving foto’s die gemaakt zijn bij diverse handelaren in accessoires en onderdelen van gadgets. De Apple bleek nu al alom vertegenwoordigd. Zo bleek het nu al mogelijk om opladers en horlogebandjes voor de Apple Watch te kopen. Zelfs de schermpjes worden al los verkocht.

De meeste Chinese accessoiremakers lijken zich te storten op het maken van horologebandjes, voornamelijk in (namaak-) leer en rubber. Sommige bandjes worden geleverd met een etuitje waar het horloge ook in past.


Daarnaast blijken er al veel oplaadoplossingen voor de Apple Watch verzonnen te zijn. Fabrikanten melden OMT’s bronnen dat er tot op heden voornamelijk houdertjes gemaakt worden waar het door Apple meegeleverde oplaadkabeltje in past. Losstaande opladers worden op dit moment nog getest en zijn in een pre-productiefase.

Ook blijken er al onderdelen voor de Apple Watch aangeboden te worden. Verkopers zeggen originele schermpjes op voorraad te hebben. Voor wie de noodzaak van het vervangen van het kleine schermpje wil voorkomen zijn er overigens ook al Apple Watch screen-protectors gemaakt.

De laatste categorie rond de Apple Watch waar China zich op richt is het horloge zelf, nou ja, matige kopieën ervan. Verschillende fabrikanten verkopen Apple Watch lookalikes die op afstand veel weg hebben van de Apple Watch maar bij nadere inspectie duidelijk goedkope kopieën zijn, inclusief twijfelachtige besturingssystemen maar wel met ingebouwde camera’s, simkaarthouders etc.

Zoals in de meest recente aflevering van OMT Café besproken wordt is het nog niet 100% zeker dat de Chinese accessoires ook daadwerkelijk gaan werken met de Apple Watch. Bij het aanhechtingspunt voor horlogebandjes blijken namelijk geheimzinnige connectors te zitten op het horloges. Waarschijnlijk zijn deze bedoeld voor technisch onderhoud, maar Apple zou ze theoretisch ook kunnen gebruiken om echte van namaak-bandjes te onderscheiden en de Apple Watch alleen laten werken als er een ‘goedgekeurd’ bandje aan zit.

Hoe het ook zij, Chinese ondernemers blijken sinds de aankondiging een half jaar geleden niet stilgestaan te hebben. Men lijkt er klaar voor te zijn de internationale markt te kunnen overspoelen met goedkope Apple Watch-accessoires in grotere hoeveelheden dan er van het horloge zelf beschikbaar zullen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
China draait overuren voor Apple Watch
Sluiten