Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 april 2015

Bug/feature? Russiche Siri was homofoob

In iOS 8.3 kreeg Siri ondersteuning voor Nederlands, maar ook voor Russisch en vele andere talen. Apple doet zijn best om Siri in ieder land de gewoontes en ongeschreven regels te leren. Bij de Russische taal werd dat echter iets te letterlijk genomen.

Alex, een Rus die in de UK woont, ontdekte dat Siri homofobe trekjes krijgt zodra de taal op Russisch staat. Op vragen over homoseksualiteit kwam een weinig behulpzaam en soms verontwaardigd antwoord.

https://www.youtube.com/watch?v=IUC2GD351EU

  • Vraag: “Siri, zijn er homobars in de buurt?”
  • Siri: “Ik zou rood worden als ik dat zou weten.”
  • Vraag: “Hoe kan ik me registreren voor het homohuwelijk in de UK?”
  • Siri: *stilte*
  • Vraag: “Hoe registreer ik me voor het homohuwelijk in Engeland?”
  • Siri: “Ik zal doen alsof ik dat niet heb gehoord.”
  • Vraag: “Is een homohuwelijk normaal?”
  • Siri: “Ik geloof dat het een negatieve emotie is”

Nadat de video werd opgepikt door de BBC, heeft Apple een aanpassing gedaan en zou Siri weer normaal antwoord moeten geven op vragen over homoseksualiteit. De oorzaak zou een bug zijn. Alex zegt niet erg tevreden te zijn met de afhandeling door Apple, hij wil graag weten hoe dit kon gebeuren.

Russische wet

Waarschijnlijk is het antwoord te vinden in de Russische wet. Op Reddit zegt een gebruiker dat Apple aan lokale wetten van landen moeten voldoen om te mogen verkopen. Voor Rusland is waarschijnlijk een aangepaste Siri gemaakt, maar deze werd niet uitgeschakeld als het apparaat zich niet in Rusland bevond, maar wel op de Russische taal ingesteld stond.

Apple en Rusland hadden al eerder een conflict over homoseksualiteit. Een monument voor overleden Apple-CEO Steve Jobs werd door Rusland verwijderd nadat huidig Apple-CEO Tim Cook uit de kast kwam.

De Nederlandse Siri heeft geen problemen met homoseksualiteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bug/feature? Russiche Siri was homofoob
Sluiten