Apple Watch van binnen: kleine accu, oximeter, upgrade onmogelijk

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Repartiebedrijf iFixit heeft een nachtje door­gehaald en al zijn tools uit de kast getrokken om een snelle teardown van de Apple Watch te doen. We zien de bekende close-ups van onderdelen en beschrijvingen van de chips in de Apple Watch.

De accu van de Apple Watch blijkt redelijk eenvoudig te vervangen, maar de overige onderdelen zitten zo met elkaar verweven dat een hardwarematige upgrade onmogelijk is. De accucapaciteit is bescheiden en er blijkt een verborgen oximeter aanwezig.

Aanvankelijk werd gehoopt op een mogelijkheid om te upgraden zou zijn. Een nieuwe chip in de behuizing is goedkoper dan een nieuwe Watch. Maar die hoop blijkt vals, aldus iFixit:

Pulling this mess out is a destructive procedure, but after ripping out some soldered connectors we get our first real look at the S1. Despite rumors (and hopes) of an upgradable product—the difficulty of removing the S1 alone casts serious doubt on the idea of simply swapping out the internals.

De accu van de Apple Watch heeft een capacitieit van 205 mAh. Concurrenten Moto 360 en Samsung Gear Live bevatten een accu van 300 mAh. Toch zou de Apple Watch gemiddeld 18 uur meegaan. Waarschijnlijk het gevolg van goed geoptimaliseerde software.

Verborgen bloedzuurstofmeter

iFixit ontdekte dat de hartslagmeter ook als pulse-oxymeter dienst kan doen. Deze meet de hoeveelheid zuurstof in het bloed en is waarschijnlijk het bekendst in de vorm van een clipje dat op je vinger moet.

Apple kan de meter door middel van een software-update aanzetten, maar het praktisch nut is erg laag. Arts-onderzoeker Menno Kiel betoogde dit al in juli 2014 op OMT. Als signaleringsfunctie (“U staat op het punt om om te vallen”) heeft de zuurstofmeter weinig nut; mensen met gezonde longen hebben zelfs bij zware lichamelijke inspanning geen afwijkende zuurstofsaturatie.

De Apple Watch krijgt een 5 op het gebied van repareerbaarheid. Dat is een hoge score voor een modern Apple Product. Het scherm en de accu zijn redelijk makkelijk te vervangen en de vervangbare bandjes zijn een plus. De complete teardown met veel foto’s is hier te vinden.
watch-parts-crop

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Wat een vreemde conclusie: upgraden onmogelijk.

  Ik denk dat upgraden heel makkelijk is. De batterij kan vervangen worden, dus als er een nieuwe batterij technologie komt dat is dat een fluitje van een cent en lost dat meteen de grootste klacht van de Apple Watch op.

  En de rest upgraden is ook geen probleem: gewoon alle elektronica vervangen door nieuwe. Op deze schaal ga je toch niet zitten priegelen om een chip of geheugen te vervangen? De elektronica wordt vanzelf goedkoper en de kast, het scherm en het glas,(wellicht het duurste) kan jaren meegaan!

  Ik zie het probleem niet.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  @mvmaastricht Jij ziet ook het probleem niet van je benzine bmw een diesel fort motor inbouwen zeker ?
  gewoon wat anders in je tank gooien.

  Ik vind iets anders vreemd.
  Ondanks de vele nieuws artikelen over snel opladen batterij en enorme capaciteit uitgevonden voor batterij etc etc.
  Dat je met zoveel miljard dollar, zo groot bedrijf, dat niet kan realiseren en er maar 205 mAh batt erin kan doen :).

 • Profielfoto
  Myquandro

  @Meeuw

  Ik denk dat het winst optimalisatie is. Die nieuwe technologieën kosten meer geld en zouden dus of de prijs van de Apple Watch doen stijgen (minder verkopen) of de winst verkleinen. Zolang de Apple Watch beter is dan de concurrentie is het niet echt gunstig om big beter te zijn. Zodra echter een fabrikant begint met merkbaar betere accu’s gaat de rest ook mee om geen achterstand op te lopen. Tot die tijd blijft het bij onderzoek en universitaire studies.

  Wat betreft het upgraden van de accu ben ik wel heel blij. Dat zorgt er toch voor dat je veel langer van de Watch kan genieten. Daarnaast zorgen de verschillende en uitwisselbare bandjes ervoor dat je het horloge kan aanpassen aan het moment en bij mijn huidige horloge slijten de bandjes veel sneller dan de rest van het horloge.

 • Profielfoto
  Roko

  Wat betreft het upgraden van de accu ben ik wel heel blij. Dat zorgt er toch voor dat je veel langer van de Watch kan genieten.

  Ik denk dat dat vooral door Apple zelf bepaald gaat worden en dan met name door de iOS versie die de Apple Watch nog kan draaien. Voor je het weet heeft Apple de stekker er al uit getrokken omdat ze liever zien dat je een A-Watch4S koopt.

 • Profielfoto
  Myquandro

  Zolang de updates net zolang blijven als bij de iPhones ben ik tevreden. 3 a 4 jaar, misschien 5 is voor mij goed. Ik koop om het jaar een nieuwe iPhone en ga waarschijnlijk elke 3 a 4 jaar een nieuwe Apple Watch kopen (naar schatting van kosten en jaarlijkse innovatie).

 • Profielfoto
  iNicky

  Niet upgradable? Dan moet ik ieder jaar weer een nieuwe van 18 karaat goud kopen om een beetje bij de tijd te blijven? Nou vooruit dan maar.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Updatemogelijkheden zijn nauwelijks belangrijk. Omdat dit vaak niet nodig is en verder omdat Apple dit gewoon niet doet. iPhones worden qua hardware ook niet geupgradet, hoogstens gerepareerd als er iets stuk is. Ik verwacht dat updates vooral softwarematig zullen zijn. De grootste verrassing is de ‘verborgen’ bloedzuurstofmeter! Het is wel erg makkelijk om te concluderen dat het praktisch nut daarvan ‘erg laag’ is. De grootste klappers kan Apple maken met medische metingen die er echt toe doen. Apple heeft daarvoor ook medische specialisten aangenomen, die zich speciaal daarmee bezig houden. Op dat gebied kunnen we dus nog veel verwachten. Voor sommige meetfuncties zullen nieuwe of verbeterde sensors nodig zijn in de Apple Watch (of misschien in nieuwe speciale bandjes met ingebouwde sensors).

  Het is dan ook te verwachten dat het bloedzuurstofgehalte door de onverwachte aanwezigheid van de zuurstofmeter toch al in het eerste model van de Apple Watch, met een app of software update geactiveerd kan worden. Ik heb eerder gelezen dat het belang daarvan met name voor intensieve sporters én voor het vroegtijdig signaleren van hartproblemen wel zeker belangrijk is. Verrassing!

 • Profielfoto
  IsSidha

  Het is dan ook te verwachten dat het bloedzuurstofgehalte door de onverwachte aanwezigheid van de zuurstofmeter toch al in het eerste model van de Apple Watch, met een app of software update geactiveerd kan worden. Ik heb eerder gelezen dat het belang daarvan met name voor intensieve sporters én voor het vroegtijdig signaleren van hartproblemen wel zeker belangrijk is. Verrassing!

  Alleen is ook gebleken dat je onbetrouwbare metingen krijgt als iemand het bandje strak danwel erg losjes draagt en zo nog enkele andere factoren.. hier is dus nog werk aan de winkel

  Overigens is dit niet zo heel erg onverwachts.. immers hadden ze besloten om enkele sensoren uit te zetten juist vanwege die onbetrouwbare metingen.. dit is er dus 1 van.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @mvmaastricht: Als je op DIE manier naar hardware gaat kijken is ALLE hardware ter wereld te upgraden …

  Upgraden is geen probleem? ‘Gewoon’ alle elektronica vervangen? Is er een apparaat waarvan je dat niet kunt zeggen? Zo is mijn TV ook makkelijk te upgraden naar een Smart TV: ‘gewoon’ alle elektronica vervangen.

  Beetje vreemde opmerking van jou dus …