Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 april 2015

Apple Watch minder exact door tattoos

Met prijzen die variëren van 399 tot 18.000 euro is er voor iedereen een Apple Watch, behalve voor mensen met een tattoo. Het is getatoeëerde gebruikers van de smartwatch opgevallen dat metingen van de hartslag onnauwkeurig zijn en soms mislukken.

Het probleem blijkt zich vooral voor te doen bij donkere tattoos. De donkere inkt zorgt ervoor dat de sensor de hartslag moeilijk kan meten en ook niet kan vaststellen of er nog contact met de huid is. De problemen verschillen per tattoo, concludeert iMore na eigen onderzoek.

De Apple Watch vergrendelt automatisch als er geen contact met de huid is, ook Apple Pay werkt alleen als het horloge gedragen wordt. Als door tattoo’s geen huidcontact gedetecteerd kan worden, toont de Watch een lockscreen. Dat is erg ongemakkelijk.

Doorlating van licht geblokkeerd

Voor het meten van de hartslag gebruikt de Watch twee soorten licht: rood en groen. Bloed is rood en reflecteert het rode licht, terwijl het groene licht geabsorbeerd wordt. Door met de LED-verlichting te knipperen kan Apple de bloedstroom en zo de hartslag meten.

Donkere inkt in een tatoeage zorgt ervoor dat het LED-licht minder goed wordt geabsorbeerd. Menselijk pigment houdt het overigens licht niet tegen, dat wil zeggen dat een donkere huidskleur niet voor problemen zorgt. Ook beharing heeft geen invloed op de werking.

Automatische vergrendeling en polsdetectie kan worden uitgezet, maar meten van sportprestaties blijft een probleem. Als je een tattoo hebt is het verstandig voor aanschaf van de Watch bij een Apple Store te proberen of het werkt.

Reageer op artikel:
Apple Watch minder exact door tattoos
Sluiten