Apple Watch: evenveel RAM als iPhone 4s

Door: Raymon Mens - 14 reacties

In 2006 stond een iMac met 512MB RAM op je bureau, in 2011 zat het in je iPhone 4s en in 2015 zit het om je pols in de Apple Watch. Dat heeft ABI Research ontdekt bij het uit elkaar halen van de S1-chip die in het nieuwe horloge van Apple zit.

Het lukte iFixit niet om binnenin de S1-chip te kijken omdat deze compleet in hars is gegoten. ABI Research kreeg het wel voor elkaar en geeft een blik op Apple’s eerste zogenaamde¬†computer¬≠systeem op √©√©n enkele chip.

De S1 blijkt een kleine printplaat te zijn die vol zit met alle onderdelen om de Apple Watch te laten werken. We zien 8GB opslag, 512MB RAM, een gecombineerde accelerometer en gyroscoop en alle overige chips zoals Wi-Fi, Bluetooth en de NXP-chip die verantwoordelijk is voor Apple Pay.
ApplewatchPCBPR2
Dit is een mooi voorbeeld van technologische verkleining, want¬†technisch gezien is de¬†hardware vergelijkbaar met die in een iPhone 4s. De processor is een ‘APL 0778’, die is naar verluidt¬†gebaseerd op de Apple A5-chip van de iPhone 4s, iPad 2 en Apple TV 3.

Voor meer details moeten we waarschijnlijk wachten op de analyse van Chipworks. Alle technische info zit bij ABI Research achter een betaalmuur.
s1-chip-image-collage

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Sandermrt

  Dus….. De apple tv zou nog veel kleiner kunnen?

 • Profielfoto
  knekkie

  Alleen waarom zou je dat willen?

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Net zo als chrome cast direct in HDMI port van je tv?

 • Profielfoto
  Nino ten Voorde

  De iPhone 4 uit 2010 had ook al 512MB RAM in de A4 zitten icm 1Ghz single-core CPU.(y)
  Specs van iPhone 4 op gsmarena.com

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Is het nou eigenlijk mogelijk om een apple watch te gaan kopen in Londen? OMT is het gelukt, maar kan er na enig speurwerk verder maar weinig over vinden.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik zou er nog even mee wachten. De aanhechting van het scherm zou ook niet goed zijn volgens AppleInsider.

 • Profielfoto
  knekkie

  Mijn vermoeden dat de apple watch voor Apple waarschijnlijk ook even veel kost om te maken als een iPhone 4 is min of meer bevestigd op nu.nl

  De Apple Watch heeft de hoogste winstmarge van alle Apple-producten. Het bedrijf uit Cupertino zou met de smartwatch per product de meeste winst maken.
  Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau IHS, dat eerder betrouwbare informatie over gadgets naar buiten heeft gebracht.

  Volgens IHS kost de Apple Watch Sport 81,20 dollar om te maken. De smartwatch wordt daarentegen voor een prijs van 349 dollar verkocht. De productiekosten schat IHS op zo’n 2,50 dollar per stuk, wat een totaalbedrag van 83,70 dollar oplevert.

  Het duurste onderdeel is het scherm, dat volgens de analyse 20,50 dollar kost. Op de tweede en derde plek komen het polsbandje en de processor met respectievelijk 16,50 en 10,20 dollar.

  bron

 • Profielfoto
  WvB22

  @Knekkie eigenlijk is dat heel raar want Apple zelf waarschuwde juist bij de presentatie van de jaarcijfers dat de Apple Watch de laagste winstmarge heeft van alle Apple producten. Het is verboden om je aandeelhouders verkeer voor te lichten dus ik hecht meer waarde aan de statement van Apple dan een snelle berekening van een onderzoeksbureau.

 • Profielfoto
  WvB22

  Edit: zijn natuurlijk geen jaarcijfers maar kwartaalcijfers.

 • Profielfoto
  Nicos

  Er worden gewoon een aantal kosten “vergeten” :
  – research and development
  – software creation
  – distribution
  – marketing

  Zie ook : http://bgr.com/2015/04/28/apple-watch-profits-expectations-lower/

 • Profielfoto
  knekkie

  @WvB22 Misschien zit IHS er naast hoor. Geen idee of het voor hun duidelijk is hoeveel geld Apple besteed heeft aan R&D specifiek voor de Apple Watch.

  Dat moet ook weer terug verdiend worden. Eer dat terug verdient is zal de Apple Watch alsnog een zeer winstgevend product zijn als dat het nu al niet is.

  Lekker boeiend. Dat is toch iets waar wij geen invloed op hebben of kunnen uit oefenen.

 • Profielfoto
  Gezalfde

  Ik sla toch de eerste versie over, redelijk lang over getwijfeld. De reviews zijn niet super lovend en een Jawbone Up3 biedt meer sensoren, welke ongetwijfeld wel worden opgenomen in een volgende versie van de apple watch, die moet immers weer hoop nieuwe functies bieden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Je moet nog maar afwachten of er jaarlijks een nieuw model Apple Watch komt. Ik denk het eigenlijk niet.

 • Profielfoto
  polansky

  Er worden gewoon een aantal kosten “vergeten” :
  – research and development
  – software creation
  – distribution
  – marketing

  Zie ook : http://bgr.com/2015/04/28/apple-watch-profits-expectations-lower/

  Software creation is veruit de minste kosten in deze.
  Het is een volledige afgeleide en uitgeklede iOS versie. De kosten zijn daardoor slechts enkele tienden van procenten per verkochte Apple Watch.

  Distributie en marketing liggen bij veel tech bedrijven op ongeveer 6 tot 8% van de totale kosten. Bij introductie van een volledig nieuw product op maximaal 12 tot 15%.

  Als de productiekosten om en nabij de 82 dollar beslaan, dan komt er bij elkaar ongeveer 20 euro bovenop. Er blijft voor Apple dus een zeer ruime marge over.