‘Apple Music krijgt diverse abonnementen’

Door: Raymon Mens - 22 reacties

De nieuwe streamingdienst die Apple samen met Beats aan het opzetten is, zou twee verschillende abonnementen krijgen. Dat meldt Bloomberg. Eerder werd nog gespeculeerd over één abonnement met een lagere prijs dan concurrerende diensten.

Apple zou van plan zijn de streamingdienst in de markt te zetten voor € 9,99 en € 14,99 per maand voor een gezinsabonnement. Ook zouden diverse populaire artiesten benaderd zijn voor exclusieve deals.

In het verleden heeft Apple nieuwe albums van artiesten al exclusief als iTunes-stream aangeboden. Beyonce boekte eind 2013 recordverkopen door iTunes only te gaan. Volgens Bloomberg zijn er gesprekken met tientalle artiesten gaande, waaronder Florence and the Machine en Taylor Swift.

Volgens eerdere geruchten zou Apple van plan zijn de nieuwe muziekdienst, die mogelijk ‘Apple Music’ gaat heten in juni tijdens WWDC 2015 uit de doeken willen doen. Het zou een kruising tussen iTunes en Beats Music worden, waarbij je eigen iTunes-bibliotheek gemixt kan worden met onbeperkte streaming muziek.

Taylor Swift-16x9
Taylor Swift haalde eerder al haar muziek van Spotify.

Het landschap met streaming-muziekdiensten versnippert langzaam. Vorige week kondigde rapper Jay-Z zijn eigen streamingdienst Tidal aan. Deze onderscheidt zich door ongecomprimeerde muziek op ‘studiokwaliteit’ aan te bieden. Ook Tidal claimt exclusieve deals met artiesten te hebben.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  koolenboer

  Ja maak het maar lekker gefragmenteerd. Dan gaat iedereen weer terug naar het illegaal downloaden van muziek. DjeeZ!! Wanneer leert men het nou eens in de muziekindustrie…….

 • Profielfoto
  Myquandro

  Dit is niet alleen zo in de muziekindustrie, dit geldt voor bijna elke vorm van handel. Als er geld te verdienen is zullen meer bedrijven zich in de markt mengen en deze gaan zich onderscheiden door bijvoorbeeld exclusieve producten. Des te meer bedrijven en des te meer exclusieve producten des te meer de markt gefragmenteerd raakt. Het verschil met muziek is echter dat er een makkelijk illegaal alternatief is. Het alternatief is dat er een beperkt aantal spelers zijn op de markt die de prijzen kunstmatig hoog kunnen houden, des te meer spelers op de markt des te lastiger dat wordt.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Voor iemand die elke dag veel muziek luistert is €120,- per jaar voor een abonnement best ok… Maar voor iemand als ik, die 1 a 2 keer in de week de tijd neemt om muziek te luisteren, is dat toch net teveel. Dat is de reden dan ik nog geen abo op Spotify heb: €10,- per maand vind ik gewoon net teveel.

  Ik hoop dat Apple ook met een abonnement van €4 a €5 per maand komt: dan ben ik als ‘casual listener’ aan boord!

  Anders houd ik het bij m’n huidige iTunes Match van €25,- per jaar en Radio Paradise met af en toe een donatie:-)

 • Profielfoto
  Maced.2

  zo toe maar,Apple pakt lekker uit zo.
  Nou haal me muziek wel ergens anders…..:grin:

 • Profielfoto
  Needler

  Als het de hele iTunes bibliotheek maar dan streaming betreft is 10 euro echt een koopje. Dan cancel ik gelijk mijn Spotify abonnement.

 • Profielfoto
  SvS

  Tja, ben het eens met @mvmaastricht Hier is dat ook zo. Dus dan maar af en toe reclameboodschap van Spotify.

 • Profielfoto
  Escher

  Als het de hele iTunes bibliotheek maar dan streaming betreft is 10 euro echt een koopje. Dan cancel ik gelijk mijn Spotify abonnement.

  Beter lezen, er staat niet de gehele inhoud van iTunes, maar van je eigen bibliotheek.

 • Profielfoto
  Needler

  Als het de hele iTunes bibliotheek maar dan streaming betreft is 10 euro echt een koopje. Dan cancel ik gelijk mijn Spotify abonnement.

  Beter lezen, er staat niet de gehele inhoud van iTunes, maar van je eigen bibliotheek.

  Lees zelf nog een keertje goed. Echt goed deze keer.

 • Profielfoto
  Koezel

  Men wil altijd voor een dubbeltje op de 1e rang zitten. Zelfs 10 euro per maand vind men nog te veel voor onbeperkt muziek luisteren. Een cd kopen is al duurder.
  En zo zoekt men weer naar excuses om te gaan downloaden. Het is ook nooit goed.

 • Profielfoto
  jackybe67

  En misschien word dan iTunes Match gratis bij dit abonnement?

 • Profielfoto
  Erick van der Ende

  @Koezel:
  Het probleem is niet zo zeer die €10,00 per maand, het probleem is dat er (weer) fragmentatie gecreëerd wordt, waardoor je min of meer gedwongen wordt om je te abonneren op meerdere diensten. Stel je voor dat de kabelmaatschappijen alleen nog maar NPO1 door gaat geven en vervolgens kabelaar A voor €10,00 ook NPO2 en RTL4 en kabelaar B NPO3 en RTL 5&7 voor een tientje en kabelaar C SBS en Veronica voor een paar euro. Neem je dan ook op alle kabelmaatschappijen een abonnement of snap je dat het alleen maar bedoeld is om de consument geld uit de zak te kloppen ipv het aanbieden van een complete dienst door zowel A, B als C?

 • Profielfoto
  Koezel

  Dat vergelijk gaat natuurlijk nergens over.
  En iedereen mag toch zo’n dienst beginnen?
  Vrij ondernemerschap heet dat. De vraag is dan wat het aanbod is en dan maak je een keuze. Net zo goed als je een keuze maakt voor je TV aanbieder.
  En zorgverzekeraar enz….

 • Profielfoto
  Erick van der Ende

  Dat mág wel, maar dan moet je niet klagen dat mensen niet meer bereid zijn om voor allerlei simpele extra’s een totaal andere dienst af te nemen. Wat de muziekmaatschappijen nu duidelijk doen is hun populaire artiesten bij verschillende aanbieders onderbrengen om nog meer geld binnen te harken, niet snappende dat mensen geen €40,00 overhebben om 4 diensten af te nemen.
  Beetje vergelijkbaar met het kopen van een frikandel en er verplicht een patat pinda bij moeten kopen of als je alleen patat pinda wil er verplicht een kroket bij moeten nemen.
  Waarom niet gewoon meerdere aanbieders met dezelfde muziek? Je kunt je ook onderscheiden door de gebruikte app/software, extra info over artiesten, eerdere release bij een bepaalde aanbieder en dat soort zaken.

 • Profielfoto
  tuur.smeets

  Alsjeblieft geen exclusieve deals, want dan gaan Spotify e.d. ook over op exclusieve deals met artiesten en heb je straks 5 verschillende abonnementen nodig om al je favoriete nummers te luisteren, waardoor iedereen weer terug gaat naar downloaden…

 • Profielfoto
  gijs735

  @koezel

  Iedereen mag inderdaad zo’n dienst beginnen, maar slim kan ik het niet noemen. Ik ga echt geen 30 euro per maand (Spotify, Apple Music, Tidal) betalen voor die ene artiest die ik echt zo graag wil horen, als het eerst ook met 10 kon.

  En Spotify werkt(e) nu net nog zo lekker:sad:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Iedereen verzint weer een ander product, maar of je er echt verder mee komt is nog maar de vraag. Het hangt ook erg van je muzieksmaak af. Mijn favoriete muziek is voor een groot deel niet eens in iTunes te vinden. Ik luister lekker naar mijn eigen muziek, die ik van mijn iTunes op mijn iPhone zet. En dat wissel ik regelmatig af. Dat is voor mij genoeg en altijd muziek waar ik van hou.

  Verder zijn er heel veel internetstreams per soort muziek, die gewoon gratis te beluisteren zijn en allerlei apps, waarin je die streams gemakkelijk kunt selecteren.
  Tenslotte zijn er ook veel radiostations die eigen gratis streaming-apps hebben. Zoals bijvoorbeeld Radio Caroline. Maar dan ben je afhankelijk van de muziek die ze draaien.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @gijs735: geen idee waar je die €30 per maand vandaan haalt: het gaat steeds over €10 per maand.

  Op zich terecht dat er geld voor gevraagd wordt: muzikanten moeten ook leven. Alleen een variant met een beperkt aantal uren per maand (bijvoorbeeld 15 uur) voor een lagere prijs zou mij over de streep trekken.

  Overigens vind ik juist een radiostation die voor mij de muziek bepaalt (of deels bepaalt) ideaal: soms heb ik gewoon geen zin om na te denken over de muziek, maar wil ik domweg luisteren. De app van Radio Paradise (bijvoorbeeld) biedt user supported radio (donatie) en als je een nummer niet leuk vindt is er een knop waardoor er een ander nummer gedraaid wordt.

  Die functie komt hoop ik ook in de iTunes/Beats streaming dienst (spotify heeft ook zoiets)

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Het is inderdaad al die diensten bij elkaar die het duur maken: Netflix, Ziggo, Spotify en daarnaast nog de diensten eventuele apps (office abbo, Adobe Creative Cloud, Dropbox, etc.). Het tikt allemaal best aan.

 • Profielfoto
  Zakske

  @gijs735: geen idee waar je die €30 per maand vandaan haalt: het gaat steeds over €10 per maand.

  Hij heeft het over het gegeven dat al die streaming diensten exclusieve deals met artiesten gaan sluiten, dan moet je dus drie keer €10 per maand gaan betalen voor enkel de drie belangrijkste (Spotify, Beats Music en Tidal). Als dat de “toekomst” is kunnen ze van mij de tering krijgen, dan trek ik alles gratis van internet.

 • Profielfoto
  iMaf

  En daarom hoop ik ook dat Apple de missing link gaat zijn en dit stilaan bos van streamingdiensten waar ik het overzicht in ben kwijt geraakt, en op zich is spotify of deezer of whatever voor mij een zegen als audiofile en die 10€ per maand zijn dat zeker waard toch als je kijkt wat je allemaal kan beluisteren, maar zoals je al verschillende keren hebt kunnen lezen kom je eigenlijk niet toe met een abonnement want ik snap het niet hoe ze het klaar krijgen of hoe ze het weten want er zitten altijd wel een paar exceptionele artiesten bij de concurrentie!!!
  En de kwaliteit van streaming mag ook beter heb heb al mee gemaakt bij spotify dat muziek doorslaat (Humble Pie, Live in San Fransico) lijkt me via pick-up op spotify gezet of muziek die gewoon weg niet goed klinkt en daar kan ik genoeg voorbeelden van geven waarvan Anthrax er een is, of muziek die je in extreme kwaliteit synchroniseerd voor ofline te luisteren die dan behoorlijk zwak klinkt en je EarPods en nu kan je natuurlijk beginnen zagen over de kwaliteit van de EarPods maar de muziek van mijn iTunes bibliotheek klinkt op de zelfde iPhone wel goed dus daar lig het niet aan, ik denk dat het hoge tijd wordt de de boswachter enkel bomen omdoet zodat de rest wat meer licht en lucht krijgt want nu loopt het de spuigaten uit

 • Profielfoto
  sciletto

  En misschien word dan iTunes Match gratis bij dit abonnement?

  Ik zie het juist gebeuren dat iTunes Match wordt opgeheven als deze dienst aangeboden wordt. Het blijft een bepaalde vorm van kannibaliseren denk ik. Ik hoop het niet in ieder geval want ik gebruik gewoon echt dagelijks me Match.

  Verder vind ik het een goede stap in de richting, alleen moeten platenmaatschappijen is ophouden met exclusieve contracten omdat je op deze manier meer geld kwijt bent als consument. Laat elk bedrijf het exploiteren en dat de consument kan kiezen wie de meest kwalitatieve dienst heeft.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Er komt vast wel een slim bedrijfje dat alle streaming diensten gaat bundelen.