Apple koopt veelbelovend camerabedrijf

Door: Raymon Mens - 25 reacties

Bij iedere nieuwe iPhone is een ding zeker, de camera is altijd aanzienlijk beter. Door een recente overname kan Apple in een volgende iPhone wel eens de grootste kwaliteitssprong ooit gaan maken. De iPhone-maker heeft het Israëlische bedrijf LinX Imaging gekocht.

LinX is gespecialiseerd in de ontwikkeling van camerasensoren voor mobiele apparaten. Door gebruik te maken van meerdere sensoren kan het bedrijf naar eigen zeggen DSLR-kwaliteit op smartphone-formaat leveren.

De technologie van LinX maakt het ook mogelijk om een kleinere, dunne lens te hebben. Dat is mogelijk interessant om de volgende iPhone te verlossen van een camera die aan de achterkant uitsteekt. Omdat meerdere sensoren gebruikt worden, kan ook diepte-informatie opgeslagen worden. Al lijkt daar niet direct een nuttige toepassing voor.

lynx-sensoren
Enkele cameramodules van LinX.

Volgens The Wall Street Journal heeft Apple ongeveer 20 miljoen dollar betaald voor het Israëlische bedrijf. Er gingen vorig jaar al geruchten dat de iPhone 6s een camera met meerdere sensoren zou bevatten. De overname van LinX sluit aan op die geruchten.

Een presentatie van LinX toont enkele voorbeelden van foto’s gemaakt met de sensoren van het bedrijf en vergelijk deze met foto’s van de iPhone 5s.
linx-techniek

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Dslr kwaliteit in een smartphone?:x Dat zal niet lukken helaas. Elke smartphone bouwer roept dat al een tijdje, is toch vooral marketing.

 • Profielfoto
  Airheart

  ….. er gingen vorig al geruchten ….

  Waarom in bijna elk nieuwsbericht taalfouten? Of ben ik de enige die zich daar aan stoort?

 • Profielfoto
  knekkie

  Het ziet er in hun voorbeelden wel beter uit. Ben benieuwd wat voor een verschil het in werkelijkheid is. En welke toepassingen Apple gaat bedenken voor de diepte en 3D mogelijkheden

 • Profielfoto
  Airswing

  Die eerste zin klopt niet.

 • Profielfoto
  Minoe

  Airhaert : je scherm werkt niet goed denk ik – Ik lees : Er gingen vorig jaar al geruchten – Waarom taalfouten ? Omdat onfeilbare mensen niet bestaan maar azijnpissers wel

 • Profielfoto
  polansky

  Dus Apple denkt natuurkundige wetten te kunnen passeren daar waar grote fabrikanten als Canon, Nikon en Sony al weten dat dit niet kan.

  DSLR kwaliteit in een smartphone is echt dikke onzin en dat heeft alles te maken met natuurkunde, de grootte van de pixel en de hoeveelheid licht die er op één enkele pixel kan vallen.

  Jammer, de Apple marketing machine maakt in deze toch echt flinke missers.

 • Profielfoto
  polansky

  @Minoe, die taalfouten moet je maken in een sollicitatiebrief!
  Dat maakt echt een prima indruk… Noem jij de HRM consulent, of de directeur van zo’n bedrijf dan ook een azijnpisser?

  Of moet je dan naar jezelf kijken? Gewoon, omdat je zo stom bent geweest om die taalfouten te maken daar waar andere kandidaten dat niet doen?

  Bovendien mag je van een ‘redacteur’, ook al is deze in opleiding, wel verwachten dat hij zijn taalkennis beheerst. Zo niet dan mag daar door anderen wat van gezegd worden.

 • Profielfoto
  Buzz

  Een camera met dezelfde werking en eigenschappen als een huidige DSLR krijg je inderdaad vanwege de wetten van de optica niet in een klein volume gepropt. Maar de ontwikkelingen op het gebied van telefooncamera’s gaan verschrikkelijk hard, en het is duidelijk dat Canon, Nikon, etc. die ontwikkelingen op dit moment niet bijhouden. Als ik de informatie van Linx imaging goed begrijp proberen ze de mogelijkheden van hoge scherpte en beperkte scherptediepte van DSLRs te benaderen door gebruik te maken van andere natuurkundige principes. Door slim gebruik te maken van software en geminiaturiseerde hardware is een hoop mogelijk. Niemand kan ontkennen dat de kloof tussen DSLR en telefooncamera in de afgelopen 8 jaar al een stuk kleiner is geworden. Wat mij zal benieuwen is wat er mogelijk blijkt op het gebied van fotografie als DSLR-makers als Canon en Nikon serieus met deze principes aan de slag gaan.

 • Profielfoto
  Neowip

  Galant = dat als je fouten ziet bij een ander, je hem daar niet ten overstaan van iedereen op hoeft te wijzen. Die behoefte komt namelijk alleen voort uit het bewijzen van de eigen vermeende superioriteit.

  Als je begaan bent met de spelling, stuur een DM of email. Houdt het voor de rest die Galant zijn of er simpelweg overheen lezen wel zo gezellig.

 • Profielfoto
  Snakeman

  @polansky. Dit heeft Apple toch helemaal niet gezegd? Haal de geruchtenstroom en de media en Apple’s informatie niet door elkaar.

 • Profielfoto
  Buzz

  Allebei helemaal mee eens, Neowip en Snakeman.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Polansky,

  ben jij je dagelijks pilletje weer vergeten in te nemen? Als er fouten staan in een artikel, geef de redacteur dan een pm, maar kom niet altijd zeuren.

  En wat heeft de marketing van Apple nu weer te maken met dit artikel???

 • Profielfoto
  Airheart

  Okay ik stuur het devolgende keer per mail. Ben nog vrij nieuw op forums.

 • Profielfoto
  Airheart

  Okay, ik stuur het de volgende keer per mail. Ik ben nog vrij nieuw op fora (??) Ja, en fouten zijn snel gemaakt, zoals ik zelf weer zie.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Airheart,

  (y)

  Het werk van vrijwilligers weegt voor mij zwaarder door, dan hun eventuele schrijffouten. Raymond doet het uitstekend en dat mag ook wel eens gezegd worden !!!!!

 • Profielfoto
  Erick van der Ende

  De kwaliteit mag dan wel dslr kwaliteit genoemd worden, maar dat is in mijn ogen dan wel de dslr kwaliteit van pakweg twaalf jaar geleden en niet in de buurt van de kwaliteit van een Canon EOS 7D MKII of Nikon D750

 • Profielfoto
  maconly

  Ik heb mn fullframe canon dslr de deur uit gedaan , mn iphone 6 komt nog niet in de buurt van mn oude dslr , maar het nadert wel .

  ik vind dat de dslr bouwers zwaar achter lopen , dure camera’s die vele malen dommer zijn dan smartphones.

  Ik heb nu een Fuji s100 , daar maak je ook in auto stand geweldige foto’s mee, zonder dat je hoeft te slepen met lenzen en constant je instellingen moet wijzigen.

 • Profielfoto
  ro_me

  En wat heeft de marketing van Apple nu weer te maken met dit artikel???

  Dat staat er toch!
  Apple koopt Linx, Linx roept dat het camera’s in mobieltjes kan leveren die DSLR kwaliteit beidt. Dat betekend toch dat Apple nu de eigenaar is van een bedrijf die deze marketing piet-praat de wereld in schiet.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  En wat heeft de marketing van Apple nu weer te maken met dit artikel???

  Dat staat er toch!
  Apple koopt Linx, Linx roept dat het camera’s in mobieltjes kan leveren die DSLR kwaliteit beidt. Dat betekend toch dat Apple nu de eigenaar is van een bedrijf die deze marketing piet-praat de wereld in schiet.[/quote]

  Wat een enorme bullshit. C1000 is gekocht door Jumbo. C1000 verkondigd niet de prietpraat die Jumbo uitkraamt en andersom ook niet.
  Mijn god, wat een azijnzeikerds zijn hier tegenwoordig aanwezig.

 • Profielfoto
  Erick van der Ende

  @Maconly: Hoe bedoel je dommer? Bedoel je dat je met een dslr niet kun bellen en internetten en daarom dommer is? Of dat je geen whatsapp kunt installeren of spelletjes spelen? Ik denk niet dat een fotograaf daar op zit te wachten. Daar heeft hij (zij) wel een iPhone (of andere telefoon) voor;-)

 • Profielfoto
  StarDesign

  Ja en de batterij gaat ook niet sneller leeg.

  Daarnaast met iedere nieuwe iphone een betere camera? Laat me niet lachen, de camera heeft nog steeds 8 megapixel resolutie sinds de iphone 4s dit is tot op de laatste modellen nog steeds niet veranderd. Tuurlijk er zitten een pr nieuwe dingetjes waarop de kleuren echter overkomen… Niet dus!

  Kleuren verschieten altijd met fotografie, dit kan je grotendeels tegengaan tijdens het fotograferen. De iphone maakt hierbij mooie foto’s, maar als je snel een foto maak van een schilderij waarmee je bezig ben. Dan zie je al snel een groot verschil in kleur. Rood is bv roze/paars achtig en groen is verschoten naar blauw.

 • Profielfoto
  Melle

  De nikon750 is een heerlijke machine. Samen met een iPhone, de beste combinatie ever. Twee verschillende toestellen voor verschillende doeleinden, beide onklopbaar (bijna) in hun categorie!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Airheart: Ik stoor me vooral aan jou met je gezeur.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Glas, glas en glas, dat is het waar het allemaal om draait bij het maken van een goed foto. Niet weggelegd voor een smartphone dus. Wil niet zeggen dat er uit zo’n klein apparaatje warempel erg goede en steeds betere foto’s komen maar dat weegt niet op tegen een dslr met een goed objectief.

  Soms hoeft een foto overigens niet van goede kwaliteit te zijn om een briljante foto te zijn is mijn mening. Deze mening deelde ik overigens niet altijd maar heb erg mooie foto’s gezien die kwalitatief erg slecht waren maar waarin wel een compleet verhaal naar voren kwam.