5 interessante Apple Watch-ontdekkingen

Door: Raymon Mens - 40 reacties

De Apple Watch is inmiddels in de handen van OMT-redacteuren, andere bloggers en consumenten­organisaties. Dat levert een aantal interessante tests en ontdekkingen op. In dit artikel zetten we 5 opmerkelijke ontdekkingen en tests op een rij.

De Apple Watch blijkt nog niet Nederlands, maar wel met meer Nederlandse materialen gemaakt dan gedacht. Ook de (on)verwoestbaarheid van het horloge komt uitgebreid aan bod.

1. Interface nog niet in het Nederlands

De Apple Watch wordt nog niet in Nederland verkocht en dat heeft een goede reden. De Nederlandse vertaling blijkt nog niet af. De interface is niet op Nederlands in te stellen, maar dicteren en Siri werken wel in het Nederlands.

watch-talen-001
Bij het configureren van de Watch is Nederlands niet te kiezen als taal.

2. Bandjes uit Dongen en Dordrecht

Een Nederlands product om je pols? De bandjes zijn van Nederlandse makelij. Dat de lederen bandjes door het Brabantse Ecco Leather worden gemaakt, was bekend. De rubberen fluorelastomeer sportbandjes komen ook uit een Nederlandse fabriek. Apple blijkt het Viton-rubber van Dupont te gebruiken. Dat wordt gemaakt in een fabriek in Dordrecht. (tipgever: Ianus)
watch-blue-16x9[small]

3. Zwemmen en douchen geen probleem

Tim Cook zei hoogstpersoonlijk al dat de Apple Watch showerproof is, maar het horloge overleeft ook een lange tijd onder water. In een YouTube-video van FoneFox is te zien dat de Apple Watch na 15 minuten onder water nog steeds prima werkt. Het horloge heeft een IP-rating van 7, dat wil zeggen dat het ongeveer 30 min op 1 meter diep onder water kan.

4. Werkt niet met IKEA-laadmeubels

De nieuwe IKEA-meubels met draadloze oplaadstations zijn niet compatibel met de Apple Watch. Hoewel de Watch gebruik maakt van een methode voor draadloos opladen, is deze niet compatibel met de QI-methode van IKEA. Op diverse internationale sites werd gesuggereerd dat dit mogelijk was, maar uit onze eigen test blijkt dat de Apple Watch niet wil laden op IKEA-meubels.
apple-watch-ikea-lamp

5. Praktisch onverwoestbaar

Will it bend? Will it scratch? Nee, dat doet het niet. In diverse video’s is de Apple Watch al op allerlei manieren mishandeld. CNet ging de Apple Watch Sport te lijf met messen, een kaasschaaf en kokend water. Dat bracht geen enkel krasje aan. Pas na het laten vallen van een pan van 3 kilo op het scherm, barstte het. Koken met de Watch is dus geen probleem.

BONUS: Apple Watch kan voorlopen op echte tijd

Horlogedragers vinden het soms fijn om de tijd op hun horloge een paar minuten vooruit te zetten. Het idee is dat ze zo altijd op tijd zijn. Het blijkt dat Apple goed heeft gekeken naar échte horloge-functies, want de Apple Watch laat zich ook bewust vooruit zetten.
watch-loopvoor
Wat heb jij aan de Apple Watch ontdekt?

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Lucas V

  Sins wanneer komen er nieuws op Zondag?

 • Profielfoto
  Collan1998

  Goede reclame voor Apple
  Maar zonde voor Apple watch

 • Profielfoto
  McNismo

  Gewoon triest!

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Ik zou punt 4 iets anders schrijven, nu suggereert het naar mijn gevoel een beetje dat de Qi-standaard door IKEA gecreëerd is. Overigens schijnt de Apple Watch-lader wel andere Qi-enabled apparaten te kunnen opladen, inclusief b.v. de Moto 360. Grote kans dus dat de Apple Watch wel de Qi-standaard hanteert, maar niet-Apple laders softwarematisch afstoot.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  “We ‘destroyed’ the Apple Watch” BUT…….. Will it Blend?;!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is toch ook wel wat.. dat maar willen vernielen van nieuwe producten alleen om wat bekendheid te krijgen op social media.
  .
  De waterproof test wat die jongens laten zien is wel heel erg waardevol, niet gedacht dat je er mee zou kunnen zwemmen.

 • Profielfoto
  essiw

  Ik zou er toch maar niet mee zwemmen, ik neem aan dat als hij het na 1x zwemmen 15 (of 30) minuten volhoud, betekend niet dat hij dit meerdere keren volhoud.

 • Profielfoto
  App69

  Het hele  Watch gedoe begint toch wel te irriteren.
  Ten eerste is de  Watch hier nog niet beschikbaar. Ten tweede de belachelijke batterijduur. Ten derde ben je er weinig mee zonder iPhone. En ten vierde, wat voor mij de aanschaf belet, is de niet aanwezigheid van een slaaptracker.
  Fitbit Charge HR gebruikt dezelfde technologie voor hartmetingen als de  Watch.
  Enig verschil, de Charge HR meet continue je hartslag en gaat minimum een week mee op één laadbeurt. De  Watch doet dit ‘maar’ om de 10 minuten en houdt het nog geen dag uit op één laadbeurt.
  Kort gezegd, Apple heeft nog wat werk aan de winkel.
  Design en OS zijn dan wel weer typisch . Van de bovenste plank dus.

 • Profielfoto
  essiw

  ^Zoals bij elke eerste versie van een apple product is het verstandiger om te wachten tot de 2de of 3de versie. De batterijduur is tevens erg lang als je kijkt naar wat voor batterij er in zit, en zal daarom zeker in de toekomst beter worden. Overigens is het een enorme computer voor de grootte ervan.

  Er zitten nog veel meer verschillen tussen de fitbit charge HR, welke veel minder kan dan de watch. Ik ben het met je eens dat de watch niet afhankelijk moet zijn van een iphone, maar die twee vergelijken alsof ze hetzelfde zijn is een beetje vreemd:P

 • Profielfoto
  Pjotr

  Smart watches te over. Op een macforum wordt applewatch natuurlijk graag vergeleken met die van MSoft, of Google. Die Apple watch is ook nog leuk om je pols wanneer de batterij leeg is. Dat zal ook nog vaker voorkomen.

  Ook leuk om de vergelijken met top modellen van Polar, Garmin of Suunto.

 • Profielfoto
  App69

  @ essiw, was niet als vergelijking bedoelt. Toen de  Watch onder de handen kwam van revieuwers en bloggers en de technologie achter de hartsensor onthult werd rees de vraag, hoe doen andere merken het om je hartslag te registreren.
  Aangezien ik een slaapprobleem heb is een slaaptracker voor mij heel belangrijk en laat dit de  Watch nou net niet doen.
  Het is inderdaad appels met peren vergelijken. Maar dat was niet de bedoeling.

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Ik vraag me overigens van de stores in Londen en Parijs af of ze de komende dagen nog regelmatig die kleine voorraden blijven krijgen. Dan is het natuurlijk wel interessant om, “als je er toch bent” even langs te piepen en een Watch te kopen…

 • Profielfoto
  pevi

  Hoe langer hij weg blijft, hoe meer ik begin te twijfelen of ik er nog wel een wil!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Tot nog toe vind ik ’t maar duur speelgoed…

 • Profielfoto
  RemSon

  @Dennissimeau… Een bekende uit Berlijn heeft geïnformeerd bij de The corner al daar en die gaven aan morgen een nieuwe voorraad te krijgen..

 • Profielfoto
  RemSon

  Hopelijk kan ze er morgen 1 voor mij scoren en dan heb ik hem donderdag

 • Profielfoto
  sonic1984

  Ik heb de 38mm en de batterijduur is echt prima om er een dag mee te doen. Een van de beste features is misschien wel de haptic engine – het voelt eerst beetje vreemd maar is echt een geweldige manier om discreet een melding van notificatie te krijgen. Daarnaast is het ook als je Maps gebruikt om te navigeren superhandig dat je door “tikjes op je pols” weet of je links of rechts moet. Dicteren van berichten gaat ook heel erg goed

  Al met al ben ik best tevreden!

 • Profielfoto
  gipsman

  Hoe ver mag de iPhone van de Watch verwijderd zijn ?
  Bv. als je de iPhone ergens in je huis legt, hoe ver mag je dan uit de buurt zijn ?
  Of werkt het dan ook via wifi ?

 • Profielfoto
  leovanh

  Wel grappig, de vraag in het artikel was: “Wat heb jij aan de Apple Watch ontdekt?” Reacties 1 t/m 16 geven daar allemaal geen antwoord op. Dat zijn alleen maar meningen.
  Reactie 17 Sonic1984 komt eindelijk met een antwoord op de vraag. Dankje:-)

 • Profielfoto
  polansky

  De belangrijkste van die 5 ‘ontdekkingen’ wordt door de Apple Watch liefhebbers op Mac OS X maar verzwegen:

  http://www.macrumors.com/2015/04/26/apple-watch-iphone-battery/

  Noticed my iPhone’s battery was abnormally low, especially for barely having used it today. So now we know why.

  Bron: https://twitter.com/ryan/status/592125748258832387

  Apple Watch battery life: 16-20 hrs. iPhone paired with Apple Watch: seemingly zero hours

  Bron: https://twitter.com/ejacqui/status/592161644710600705

  En ook het forum van MacRumors staat vol met mensen die amper nog hun iPhone kunnen gebruiken voor meer dan een paar uur per dag na het dragen van hun ‘horloge’. De Apple Watch zuigt gemiddeld 32% van de dagelijkse capaciteit van de batterij op.

  http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1873615

 • Profielfoto
  sonic1984

  @polansy dat is niet mijn ervaring. Het schijnt dat als je de Apple Watch app open laat op je telefoon en niet handmatig killt die nog wel flink wat batterij wil opgebruiken. Maar ik had na een dag buiten rondlopen en flink spelen met maps, Trivia Crack;-) en Siri enzo nog 35-40 procent van m’n telefoon over rond een uur of half 7.
  Ik denk echt dat het aan die Apple Watch app kan liggen. Dat zal dan denk ik ook wel goed komen met een software update.

 • Profielfoto
  polansky

  Toegegeven, Ik spreek niet uit eigen ervaring.

  Maar de reacties op het forum bij MacRumors spreken boekdelen en zijn toch overwegend weinig positief met betrekking tot de accuduur van de iPhone.

  Redelijk wat mensen die nu zelfs alweer overwegen om hun horloge te verkopen. Accuduur van de iPhone en het gepiel met de ‘magic crown’ zijn de grootste klachten als ik het zo lees.

  Misschien toch te vroeg op de markt gebracht deze eerste Apple Watch?
  Apple heeft in ieder geval nog wel wat werk aan de winkel.

 • Profielfoto
  iMachia

  @polansky

  Kijk inmiddels maar op eBay. Hoeveel Apple watches wil je hebben……?

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  De belangrijkste van die 5 ‘ontdekkingen’ wordt door de Apple Watch liefhebbers op Mac OS X maar verzwegen:

  http://www.macrumors.com/2015/04/26/apple-watch-iphone-battery/

  Noticed my iPhone’s battery was abnormally low, especially for barely having used it today. So now we know why.

  Bron: https://twitter.com/ryan/status/592125748258832387

  Apple Watch battery life: 16-20 hrs. iPhone paired with Apple Watch: seemingly zero hours

  Bron: https://twitter.com/ejacqui/status/592161644710600705

  En ook het forum van MacRumors staat vol met mensen die amper nog hun iPhone kunnen gebruiken voor meer dan een paar uur per dag na het dragen van hun ‘horloge’. De Apple Watch zuigt gemiddeld 32% van de dagelijkse capaciteit van de batterij op.

  http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1873615

  Ach mensen zijn eerder geneigd achter hun computer te klimmen om te klagen dan om te prijzen.

 • Profielfoto
  plushomme

  Heb in Berlijn een Sport gekocht. Eerste ervaringen: Siri kan niet in Nederlands (alleen dicteren). Batterij iPhone 5S is stuk sneller leeg dan voorheen. Hij is ook continu warm. Ook als er niet 1 app op de iPhone open is in achtergrond.
  Als je muziek afspeelt via de Apple Watch kun je het niet meer pauzeren. Mijn iPhone lag vannacht aan de oplader en was na een nacht nog steeds maar half vol.Misschien omdat deze permanent muziek afspeelde via Airplay.
  Er zitten dus nog wat ‘bugs’ in. Wachten op Watch OS 1.1…

 • Profielfoto
  plushomme

  Positieve ervaringen: Het haptic feedback is inderdaad subtiel en werkt super. Ik vind hem real live mooier dan ik in PR van apple online had gezien. Hij wordt zeer groot(s) afgebeeld maar is in het echt best een mooi bescheiden horloge (42).
  Bediening is wennen omdat het net even anders is dan iPhone/iPad maar wel helemaal Apple en zeer uitgebreide opties.
  Batterijduur is idd makkelijk 1 dag. Ik laad hem op tijdens ochtendritueel en avond eten (is binnen 1,5 uur 100%). De rest van de dag en nacht houdt hij het dan makkelijk uit. Tijdens het eten wil ik toch niet gestoord worden. Is dus gewoon een kwestie van wennen. Het is een compleet nieuwe product categorie, moet je niet vergelijken met een Seiko waar na 3 jaar een nieuwe knoop in moet. Je iPhone moet ook elke dag ergens aan de stroom.
  Ik heb hem voornamelijk gekocht voor hardlopen maar denk dat het veel meer gaat worden. Krijg er uiteindelijk toch wel weer een 1ste iPhone gevoel bij.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Kon je hem gewoon meenemen uit de store? Of had je hem gereserveerd?

 • Profielfoto
  plushomme

  Ik was er zaterdag rond 7:30u. Toen stond er een rij van ongeveer 60 mensen. In die rij kwam een Apple medewerker vragen of je in de rij wilde wachten of een afspraak wilde maken. Ik heb toen een afspraak gemaakt om 11:50u kon rustig in mijn hotel gaan ontbijten en was rond 11:30u terug en meteen aan de beurt. Er waren toen nog een paar 42 modellen en meerdere 38 modellen beschikbaar. Heb de Sport met een lichtblauwe band gekozen (wil uiteindelijk een zwarte Sport) en stond om 11:45u weer buiten met een tasje van Corner. Ging dus ongelooflijk soepel.
  Bijzondere introductie van een nieuw product als je het mij vraagt.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Azijnzeikerd Polansky is ook weer aanwezig om zijn ervaring te delen. O wacht, hij heeft nog geen Watch. Al met al toch bedankt voor alle moeite die je hebt gedaan!

 • Profielfoto
  bjorngra

  Hij is in het echt mooier. Ik wilde hem eerst niet maar na hem in Düsseldorf om te hebben gehad viel hij me 100% mee. De zwarte Sport heeft de meest compacte uitstraling. Hij is niet zo lomp als je zou denken op foto’s. Helemaal niet. Nu afwachten.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Toegegeven, Ik spreek niet uit eigen ervaring.

  dus dat neem je zo maar klakkeloos over dan
  er zijn voldoende berichten dat de iPhone snel leeg is, en even zoveel die zeggen dat de iPhone zelfs minder snel leeg is.. het klakkeloos over nemen van azijn van mensen die geen flauw benul hebben van hoe iets werkt alleen maar om het zeiken maakt je verschrikkelijk dom en sullig..

  https://twitter.com/Daniel277/status/592253705396822016

  want hier hoor ik je nu nooit over

 • Profielfoto
  Wauters

  Wat in zout water?

 • Profielfoto
  ikra

  Sins wanneer komen er nieuws op Zondag?

  Omdat ze vandaag, maandag, blijkbaar sjabbat hebben.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Goed nieuws voor Apple dus. Ik ben benieuwd of ze het ook voor iPhones en iPads gaan gebruiken.;)

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Toegegeven, Ik spreek niet uit eigen ervaring.

  dus dat neem je zo maar klakkeloos over dan
  er zijn voldoende berichten dat de iPhone snel leeg is, en even zoveel die zeggen dat de iPhone zelfs minder snel leeg is.. het klakkeloos over nemen van azijn van mensen die geen flauw benul hebben van hoe iets werkt alleen maar om het zeiken maakt je verschrikkelijk dom en sullig..

  https://twitter.com/Daniel277/status/592253705396822016

  want hier hoor ik je nu nooit over

  “en even zoveel die zeggen dat de iphone zelfs minder snel leeg is…”
  “Klakkeloos over nemen.”

  Dus ik moet een apple watch kopen zodat mijn iphone batterij minder snel leeg gaat. Volgens de even veel berichten. Hoezo klakkeloos ?
  En het is een gegeven dat iphone de processor van apple watch helpt.

  Het is toch logische dat de batterij van iphone sneller leeg gaat ?!
  Sommige hadden waarschijnlijk nooit bluetooth aan.

  @polansky heeft niet eens kritiek op de apple watch, maar op artikel met de vraag : is dit ook niet even belangrijk aandacht puntje ? Hoe zit het?

  @Ruwepit en @IsSidha Wie is hier nu klakkeloos ? En onbesuisd de azijnpisser?

  ssst mensen niks negatiefs zeggen of iets in die richting want anders ben je azijnpisser.
  Maar ondertussen wel vooraan staan als het gaat om homo discussie en het uiten van mening etc etc.

 • Profielfoto
  polansky

  @RuwePit

  Hoe volwassen kun je zijn als je iemand persoonlijk aanvalt om zijn mening en hem daarvoor ook nog eens uitscheld?

  Je lijkt wel op een klein kind dat niet kan hebben dat iemand een andere mening heeft.

  Op die manier kom je dus over als een kleine kleuter die allen maar commentaar op een ander kan leveren. Iemand waar je dus niet op een fatsoenlijke wijze mee kunt discussiëren, vanwege zijn onvolwassen gedrag.

  Grow up!

  Want ik verwacht niet dat je jouw eigen ouders, of je werkgever ook zou uitmaken voor ‘azijnzeikerd’, wanneer hij het niet met jouw mening eens is.
  En als je dat wel doet ben je een behoorlijk brutale gozer die nog wat extra opvoeding nodig heeft voordat hij zich fatsoenlijk in de maatschappij zou kunnen begeven.

  Internet mag dan zo lekker anoniem zijn, door je te verschuilen achter een nickname. Er zijn nog altijd fatsoensnormen. Je naam is ongetwijfeld niet Geert Tokkie.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Polansky

  Ruwepit heeft gewoon gelijk. Bij elk artikel over de Watch, kom jij je gal spuwen van hoe een wanproduct dit eigenlijk is. Snap niet waarom je telkens weer je mening (die iedereen op dit forum intussen al weet) komt geven als je toch NOOIT dit product gaat aanschaffen.

  Het wordt nog erger dat je het internet al aan het afschuimen bent om een paar negatieve ervaringen op te zoeken om die dan als waarheid hier te komen verkondingen.

  Voor mij ben je dan ook een klein kind dat maar blijft huilen om zijn gelijk te halen.
  Zou zeggen grow up yourself…..

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  @jackybe67 dat kan allemaal wel zijn, maar dat betekend niet dat je iemand respectloos en scheldend iemand moet behandelen.
  Hij of zij heeft ook recht om mening te geven of discussie op ander vlak te discussiëren.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @ Meeuw,

  en iemand die de Watch wil kopen als hersenloze Apple fan bestempelen is dit niet?

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  @jackybe67 ik heb nergens hersenloze apple fan gelezen. Apple fan misschien.
  Maar begin eens te stoppen met gelijk iemand azijnpisser te noemen.
  Het heeft meer respect door iemand te respecteren die jouw niet respecteer dan terug te gaan “schelden”.
  Daarbij zonder kritische te zijn, komt deze wereld niet vooruit.
  Iemand geen vrijheid van mening kan geven, gaat de wereld alleen maar op achteruit.