12-inch Retina MacBook nu online te koop

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Geen Apple Watch, maar wel een nieuwe MacBook voor Nederlanders. Apple heeft de verkoop van de 12-inch Retina MacBook gestart. De nieuwe, dunne 12-inch MacBook is nu te koop in de Online Apple Store en heeft een levertijd van drie tot vier weken.

De nieuwe MacBook is verkrijgbaar vanaf € 1449. Het basismodel bevat een 1,1-GHz dual-core Intel Core M-processor, 256GB SSD en 8GB RAM. Er is ook een variant met krachtigere processor en meer opslag verkrijgbaar.

De 12-inch MacBook heeft een Retina-resolutie van 2304×1440 pixels en is als eerste MacBook ook in het goud verkrijgbaar. De laptop is erg dun en licht, het is geen krachtpatser maar wel een uiterst mobiel apparaat. De dikte meet 13,1 millimeter, dat is 24 procent dunner dan de MacBook Air.

Al die compactheid zelf aanschouwen is er nog niet bij. De nieuwe MacBook is nog niet in de Apple Retail Store of bij Apple Premium Resellers te zien of te kopen, maar alleen online aan te schaffen.

https://www.youtube.com/watch?v=5-e7NFINJas

De MacBook bevat slechts één poort, namelijk een nieuwe USB C-poort. Dat is een nieuwe, snelle en compacte variant van USB. De poort wordt zowel voor het opladen als aansluiten van randapparaten gebruikt. Vaak heb je daar een USB C-adapter voor nodig. Ook die zijn te koop bij Apple.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  De MacBook die in deze meeste reviews “geroemd” wordt om z’n matige prestaties. En van de 480p FaceTime camera word je ook niet echt heel blij. Raar dat het laatste feit niet in jullie overzicht naar voren komt..

 • Profielfoto
  exilim

  Begrijp niet waarom je deze zou aanschaffen als een MacBook air uit 2011 sneller is. Ziet er goed uit maar de prestaties vallen flink tegen.

 • Profielfoto
  bummenawt

  Is hij ook in de Apple stores in NL verkrijgbaar?

 • Profielfoto
  Niels

  Leuk voor mensen met (te) veel geld die niet meer functionaliteit zoeken dan de gemiddelde netbook-gebruiker: internetten, mailen, films kijken. Laat ik daar nu net een iPad voor hebben.

  Net als de eerste MacBook Air in 2008 is deze MacBook vol compromissen. Wacht een jaar of 3-4 en er is waarschijnlijk wel een volwaardig product.

 • Profielfoto
  SvS

  Het stoort iedereen dat het maar 1 ingang bevat. En dat je daarvoor dure losse verloopstukjes mee moet zeulen. En dat de aanschafprijs hoog ligt. Wat ik had gedaan is, 1 usb ingang (of 2) in het witte Apple stekkerdoosje zetten (dan die maar ietsje groter ontwerpen). Dan levert ie zowel stroom als usb, win-win. Weet niet of het technisch kan, zonder dat het overbehit raakt. En aan de achterkant evt uitgang voor externe scherm.

 • Profielfoto
  olga.p2000

  Tja, klopt, eerste macbook Air kwam in 2008 uit. Ik heb versie uit late 2010 en eerlijk gezegd, had ik maar nog één jaartje gewacht… Moraal van het verhaal: je moet toch echt minimaal 3 jaar wachten voordat het een volwaardige product wordt.

  Over 3 jaar is mijn macbook Air is aan vervanging toe en dit modelletje heeft alle kansen om mijn nieuwe Air te worden. Ik ga er vanuit dat er een betere processor tegen die tijd in zit. En wellicht prijs is ook aan redelijkere kant.

 • Profielfoto
  sanderman

  hoewel ik zelf geen fan ben van deze Macbook, houden veel mensen geen rekening met wat het eigenlijk voor apparaat is: namelijk een iPad zonder touchscreen, maar wel met een volledig OSX. Als je het op die manier bekijkt, is 1 poort helemaal niet zo gek:
  – batterij gaat een tijd mee
  – allerlei functionaliteiten zijn draadloos
  – het ding is bedoeld om mee te nemen, niet als bureau-werkstation.

  Wat mij dan wel stoort: het enorm hoge prijspunt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Is hij ook in de Apple stores in NL verkrijgbaar?

  Nee. Collega Jan David stond bij de Apple Store in Den Haag om een nieuwe 12-inch MacBook te kopen. Bleek foutje in persbericht: only online:roll:

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Die 480p-cam is voldoende voor mij, ik gebruik hem enkel voor skype/FaceTime/Chatroulette en daar haal je nooit de kwaliteit van 480p tenzij beiden een fantistisch goed netwerk hebben en dan nog, als je hierover klaagt is dat dan voor diegene die het als fototoestel voor op vakantie gebruiken? Anders zie ik niet in waarom het onvoldoende zou zijn;-)

 • Profielfoto
  maconly

  lachwekkend duur.

 • Profielfoto
  nebilem

  In feite is dit een iPad met een toetsenbord.

 • Profielfoto
  sunapple

  Wanneer kun je hem in de Apple Store en APR’s bekijken?

 • Profielfoto
  Vroegah

  Ik wil poorten !! Of ik die nu wel of niet gebruik, dat is aan mij.
  Nu sta ik op een feestje voor gek, want wie betaald nou bijna 1500 euro voor een laptop met slechts 1 poortje ?
  Apple is al schat-hemeltje rijk en gaat nu klanten weer het vel over de oren trekken voor die kabeltjes en kastjes. Pffff Apple denkt: wil je een extreem dunne macbook dan moet je ook maar door het leven met een extreem dunne beurs !?:-)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Waarschijnlijk is voor de toetsen ook weer materiaal gebruikt dat bijna vet lijkt aan te trekken. Net zoals bij de andere MacBooks. Veel Wintel-laptops hebben daar helemaal geen last van.

 • Profielfoto
  Svb1997

  Ik snap niet waarom mensen over de prestatie van deze Macbook vallen.
  Deze macbook is gemaakt voor studenten, tekstverwerkers mensen op reis enz,
  Niet voor de Pro’s (daar is de Macbook Pro voor).
  Osx is volledig aangepast om op de ”lagere” Intel M te draaien.
  (Mocht je hier Windows in boot camp op gaan draaien zal hij denk ik wel tegen vallen).

  Ik persoonlijk denk dat dit een goede stap is voor Apple, ik gebruik me poorten ook bijna nooit zeker nu met de ijzer sterke intergratie van iCloud.

 • Profielfoto
  Danner001

  Hij staat bij APR’s nog niet op demo vanwege de beperkte voorraad, maar is al wel te bestellen in de winkel of online. Levertijd wordt geschat op ongeveer een week.