Tim Cook wil zijn hele fortuin aan goede doelen doneren

21 reacties

Over wijlen Steve Jobs was bekend dat hij niet graag publiek over doneren aan goede doelen sprak. Bij Tim Cook is dat anders, de opvolger van Jobs wil de wereld graag verbeteren en spreekt zich graag publiek uit over maat­schappelijke thema’s.

Het blijft niet bij woorden. In een persoonlijk gesprek met Fortune reporter Adam Lashinsky onthult de Apple-CEO dat hij uiteindelijk zijn hele fortuin aan goede doelen wil doneren. Ook heeft hij de toekomstige studie van zijn 10-jarige neefje alvast gefinancierd.

Voorheen was weinig over zijn filantropische plannen bekend, we wisten alleen dat hij zich inzette voor het milieu, gelijkheid op de werkvloer en rechten voor minderheden. Hij doet dat uit eigen overtuiging:

“I’m not running for office. I don’t need your vote. I have to feel myself doing what’s right. If I’m the arbiter of that.”

Het totale vermogen van Tim Cook wordt momenteel op 800 miljoen dollar geschat. Naar eigen zeggen is de Apple-CEO reeds begonnen met de uitgifte van verborgen donaties. Ook andere kopstukken uit de techwereld hebben via The Giving Pledge inmiddels gezegd minstens de helft van hun vermogen te doneren aan goede doelen en projecten in ontwikkelingslanden.

Het hele interview (5000 woorden) gaat over veel meer dan filantropische plannen. Uiteraard komt de Apple Watch aan bod, maar ook over de nieuwe Apple Campus, de coming uit van Cook en de problemen rondom de failliete saffierfabriek die schermen voor de iPhone 6 zou gaan leveren.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Als al die CEO’s COO’s etc uiteindelijk hun vermogen geheel of gedeeltelijk doneren aan goede doelen, waarom blijft men dan toch nog zeggen dat CEO’s zo goed betaald moeten worden door de bedrijven, omdat ze anders deze mensen aan andere bedrijven verliezen?!
  Als ze een lagere beloning krijgen kan meer betaald worden aan werknemers of kunnen producten goedkoper worden en kunnen veel meer mensen de financiering op orde krijgen van hun kinderen (bijv.)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Financiering van de studie van hun kinderen bedoelde ik.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Hij zou er beter eens werk van maken om zijn bedrijf belastingen te laten betalen.

 • Profielfoto
  Rudie124

  Mierenneukers

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Die reactie zat er aan te komen natuurlijk.:lol:

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Betere omstandigheden voor de arbeiders in China vind ik wel een goed doel!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Swiftly: het zijn niet ‘al die CEO’s’ die een deel van hun vermogen willen doneren aan goede doelen. Dat komt maar zelfden voor. In de meeste bedrijven graaien de hoge heren zoveel mogelijk geld bij elkaar, vooral in de financiële wereld. We zien en horen dat elke dag. Natuurlijk zou het beter en normaler zijn als bedrijfsleiders meer normale salarissen krijgen, al moet je wél in de gaten houden dat het niet vreemd is dat mensen die iets bijzonders kunnen, daarvoor ook bijzonder betaald worden.

  Daarnaast werken mensen in topbanen vaak veel meer uren dan een ‘gewone’ werknemer. Voor bedrijfsleiders, maar ook voor artsen en politici zijn werkweken van 60 tot 80 uur heel normaal en overuren gelden niet. Dat zijn dus eigenlijk twee banen in uren, of nog meer zelfs. Als je zo’n baan hebt, mag je daar dus ook hoger voor betaald worden, want je kunt veel dingen niet doen omdat je weinig tijd hebt.

  Ik moet nog zien dat Tim Cook zijn héle fortuin doneert aan goede doelen, want dan heeft hij niets meer over. Wellicht is dat pas na zijn dood? Of gaat hij op een houtje bijten in de Apple kantine?

  Het betalen van (te lage) belastingen door bedrijven als Apple en alle andere grote bedrijven is veel mensen een doorn in het oog. Dat gaat ten koste van mensen en regeringen in veel landen en vooral van arme/ontwikkelingslanden.
  Dit blijft eigenlijk alleen bestaan doordat veel landen (waaronder ook Nederland) het in stand houden, door ontsnappingsroutes te blijven bieden om bedrijven te paaien hun kantoren en vestigingen hier neer te zetten, ook al levert ons dat weinig op. Je kunt dat pas weg krijgen als alle landen daaraan meewerken.

  Het is helaas zo dat hoe groter de bedrijven, hoe meer mogelijkheden om belastingen te ontduiken, net zoals rijke mensen meer belasting kunnen aftrekken dan arme mensen en daar naar verhouding veel meer voordeel van hebben dan mensen met weinig geld.

  Steve Jobs stond jarenlang in het Guinness Book of Records als laagst betaalde CEO ter wereld. Hij liet zichzelf als Apple CEO alleen een symbolisch salaris betalen van 1 dollar per jaar. Daarom liep hij ook altijd met dezelfde kleren (grapje:) ) Arm was hij niet, want had veel inkomsten uit aandelen Apple, bonussen én kon zich met het Apple vliegtuig laten rondvliegen. Steve was één van de rijkste mensen op aarde.

 • Profielfoto
  McNismo

  God, god, god,….
  Het is dat ik zo nu en dan op deze site even wat moet opzoeken en dan op de nieuwe topic kom. Anders zou ik deze site niet meer bezoeken.

  Maar, god, god, god,…. wat een ongelofelijke geitenwollen zeikstralen zetten hier hun reactie op zeg.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  wat een ongelofelijke geitenwollen zeikstralen zetten hier hun reactie op zeg.

 • Profielfoto
  Aerea

  Er zijn ook mensen die voordat ze tekenen al weten een bepaald deel van hun salaris uit te willen geven aan goede doelen. Dus als het bedrijf niet genoeg biedt is het dan net zo makkelijk te gaan voor een ander bedrijf en er daarmee meer uit te slepen voor die goede doelen.

  Maar dat is natuurlijk lastig voor te stellen als je er vanuit gaat dat het salaris dat je krijgt enkel voor jezelf bedoeld is.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Lekker hypocriet.

  – a. Betaal eens normaal belasting
  – b. Stop met uitbuiten van je personeel, als er mensen zelfmoord plegen in je fabrieken is er toch echt iets niet goed. En dan nog zon gierige marge durven te pakken. En dan popiejopie deze onzin te verkondigen bah bah.

 • Profielfoto
  donut

  Als ik 800 miljoen had zou ik denk ik ook wel 799 miljoen weg geven…:)

  Je hebt natuurlijk ook Filantropen die maar blijven weggeven en toch steeds rijker worden… zoals Bill Gates..

  Dat lijkt me verschrikkelijk- dat je niet armer kan worden wat je ook doet:)

 • Profielfoto
  bassbug

  Omdat merendeel van de mensen alleen bezig zijn met ‘meer meer meer!…’

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Hij is een groot voorbeeld, je kan wel zeggen dat ze het in alles en nog wat moeten investeren maar je betaalt dus op je apple product x% voor het goede doel

 • Profielfoto
  THX-1138

  Wel vervelend zo’n oom die al op je 10e voor jou bepaald dat je moet gaan studeren.

 • Profielfoto
  polansky

  @MoNdO GeNeRaToR

  Hij zou er beter eens werk van maken om zijn bedrijf belastingen te laten betalen.

  Wees blij dat zij dat dan doen via een constructie in Nederland.
  Daar verdient onze staatskas namelijk vele miljarden aan.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Omdat merendeel van de mensen alleen bezig zijn met ‘meer meer meer!…’

  Behalve Wilders dan:razz:

 • Profielfoto
  IsSidha

  ben altijd benieuwd naar de mensen die iemand hypocriet noemen wat ze zelf zouden doen als ze 5 ton zouden krijgen.. hier in Nederland laten met 45% belasting
  of naar Luxemburg brengen voor 5% belasting..

  Vergeet niet dat de landen die dit zomaar accepteren dit ook zelf hebben aangeboden, want dat levert wel weer werkgelegenheid op. En beter iets in de staatskas dan helemaal niets, toch?

  en de arbeiders in China? die zijn in dienst van Foxconn, niet Apple zelf

  en als je er toch zo’n punt van maakt, koop het dan niet..

  ontopic: goed bezig Timmy(y)

 • Profielfoto
  csteelooper

  (…)
  – a. Betaal eens normaal belasting
  – b. Stop met uitbuiten van je personeel, als er mensen zelfmoord plegen in je fabrieken is er toch echt iets niet goed. En dan nog zon gierige marge durven te pakken. (…)

  @JohnHenry:

  1. Zoals @MacAanZee al uitlegt wordt het feit dat {vulbedrijfin}* geen normale belastingen betaalt, in de hand gewerkt door landen die postbusconstructies en dergelijke toestaan, waaronder Nederland. Hier gaat de kritiek dus veeleer uit naar de overheden van die landen.
  2. Wat je als argument B gaf, geldt ook voor {vulbedrijfin}*. Helaas weigert de main stream media dit soort berichten de ether in te sturen als het over bijvoorbeeld HP of Sony gaat, maar ook zij maken zich daar schuldig aan. Apple is voor mij niet heilig of zo, maar anderzijds moet men ook niet alléén Apple de schuld geven. De constatering dat de actie van Tim Cook hypocriet zou zijn (als hij daadwerkelijk de daad bij het woord voegt) is dan ook onjuist.

  {vulbedrijfin} = elk bedrijf dat (technologische) producten laat vervaardigen in landen als China, Taiwan, etc.

 • Profielfoto
  eppelke

  Wie heeft zijn mail adres, dan kan ik hem mijn bankrekeningnummer sturen.

 • Profielfoto
  sannepanne

  Prima zet van Tim, hij hoeft het niet te doen hoor…