Tim Cook over de onbekende kant van Jobs

10 reacties

Volgende week komt het nieuwe boek Becoming Steve Jobs uit. In deze biografie is vooral aandacht voor de verhalen van familie­leden, collega’s en vrienden van Jobs. Dat schetst een totaal ander beeld van de Apple-oprichter dan we kennen.

De website FastCompany heeft al een aantal passages gepubliceerd. Daarin spreekt Tim Cook negatief over Jobs-biografie van Walter Isaacson die niet meer dan een opsomming van algemeen bekende verhalen zou zijn. Tim Cook doet een boekje open over de onbekende kant van Steve Jobs.

De zachte kant van Steve

Volgens Cook had Steve Jobs ook een zachte kant die nooit belicht is. Toen hij Steve Jobs in 1998 leerde kennen kwam de Apple-oprichter al zelfverzekerd en gepassioneerd over, maar hij gaf ook enorm om zijn medewerkers. Jobs deed er persoonlijk alles aan om te zorgen dat medewerkers en hun echtgenoten de beste medische zorg kregen.

“Als Steve echt zo’n hebzuchtige, egoïstische perfectionist was geweest, zou ik nooit met hem samengewerkt hebben” – Tim Cook

In de 13 jaar dat Cook en Jobs samenwerkten zou Steve ook een zachte kant hebben ontwikkeld. Zo spoorde hij Cook aan meer aandacht aan zijn familie en privé-leven te besteden. Ook durfde Jobs vaker toe te geven dat hij iets niet bij het rechte eind had en was niet te beroerd zijn mening aan te passen. Volgens Cook is dat een kwaliteit die maar weinig topmensen hebben.

Ziekte en opvolging

In zijn laatste jaren bij Apple, zou Jobs al druk bezig zijn geweest met het in goede staat achterlaten van het bedrijf. Hoewel de voormalig CEO ziek was, wilde hij niet dat mensen hem zo behandelden. Hij dacht nog gewoon mee met de afdeling marketing en bemoeide zich actief met nieuwe producten.

Ondertussen werkte hij samen met Joel Podolny, een voormalig professor van de Yale School of Management, aan Apple University om nieuw talent klaar te stomen. Tijdens gesprekken over zijn opvolging zou Jobs tegen Cook gezegd hebben dat hij het liefst een insider wilde. De complexiteit en cultuur van Apple zouden een nieuwkomer overstelpen.

Cook moest wel beloven zich nooit af te vragen wat Steve zou doen, maar samen met andere kopstukken het bedrijf voortzetten. Jobs geloofde erin dat Jony Ive, Eddy Cue, Craig Federighi en Phil Schiller onder leiding van Cook het het beste in elkaar naar boven zouden brengen. Zonder terug te kijken.
jobs-soft-16x9
Het boek Becoming Steve Jobs verschijnt op 24 maart en is nu vooruit te bestellen in de iBooks Store.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  Echt heel jammer dat mede door die biografie van Isaacson het beeld dat mensen bij Steve hebben zo slecht is geworden. Ook Ive was al niet te spreken over die bio. Imagoschade heb je al snel als bekend iemand, maar na je dood is dat imago zowat alles wat er nog over is..

 • Profielfoto
  Zakske

  Een paar dagen geleden is Steve Jobs: Man in the Machine in première gegaan, een documentaire over het leven van de Grote Leider waarin een wat minder positief beeld van hem wordt geschetst. Ik krijg het gevoel dat Apple-PR de aandacht op dit zoetsappige boek wil richten, in de hoop dat de documentaire snel vergeten wordt. Hij krijgt ook een vreemd laag cijfer, want Alex Gibney is een geweldige producent / regisseur die in het verleden interessante documentaires (Going Clear: Scientology and the Prison of Belief, Who Killed the Electric Car? of Enron: The Smartest Guys in the Room) heeft gemaakt.

 • Profielfoto
  ro_me

  Het is toch wel duidelijk dat Jobs een niet zo prettige persoonlijkheid was. Al zal Apple er alles aan doen om het zoetsappige imago in stand te houden! Dat verkoop!

 • Profielfoto
  sunapple

  Noem mij maar naïef, maar ik geloof Tim Cook meteen als hij dit zegt. Overal een complot achter zoeken mag best, maar waarom zou je in de vrede hierover liegen? Zeg nou zelf; de verkoopcijfers hoeven echt niet opgekrikt worden en zeker niet op deze manier.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Het gaat er niet om hoe iemand is, maar hoe iemand door anderen wordt ervaren.

  Tim Cook heeft hem van dichtbij meegemaakt, waarbij Tim een zachtaardige persoonlijkheid is. Dat maakt zijn omgang met Steve anders dan een botte hark die eventjes Steve gaat vertellen hoe het moet.

  Wat Steve Jobs wel goed kon, is het uiterste uit mensen halen.
  Alleen maar poeslief zijn is onvoldoende. Je moet dan scherp zijn, visie hebben, goed vertellen, overtuigend zijn, een eigen wil bezitten.

  Dat zal best eens tegen het zere been geweest zijn bij een aantal mensen.

  Tenzij iemand zich als gelijke kan meten met zo’n Steve Jobs.
  De verhoudingen zijn dan totaal anders.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Mooie foto, met die zwarte gordijnen – Until the Black Curtain falls…

 • Profielfoto
  polansky

  Hard van buiten zacht van binnen.

  Een bedrijf van bijna failliet, naar het bedrijf met de meeste waarde op de beursvloer brengen doe je niet zomaar.

  Daar is goed leiderschap voor nodig. Een visionair zijn die zijn dromen nastreefde en wist om te zetten in realiteit. Dat kan niet als je (te) soft bent.

  Tegelijkertijd wil dat niet zeggen dat je dan een ‘slecht’ mens zou zijn. Maar om je bedrijf daar te brengen waar het nu staat moeten wel alle neuzen dezelfde richting op staan en moet je wel net zoveel passie willen tonen dan de CEO. Ik kan me om die reden goed voorstellen dat er onder Steve soms flink met het bijltje moest worden gehakt.

  Waar Steve zijn enthousiasme, visie en leiderschapskwaliteiten liet zien mis ik die bij Tim Cook. Tim lijkt me op zich geen verkeerde man, een betere ‘baas’ als Steve, maar het is geen visionair.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben het eens met de laatste opmerking van Polansky: Tim Cook is wellicht een betere baas dan Steve, maar het is geen visionair.
  Dat hoeft op zich ook niet erg te zijn. Je kunt iemand als Steve Jobs nooit vervangen en ik geloof wel dat het waar is dat Steve Jobs erin geloofde dat Jony Ive, Eddy Cue, Craig Federighi en Phil Schiller onder leiding van Cook het beste in elkaar naar boven zouden brengen. Zonder terug te kijken.

  Het is echt iets voor Steve om Cook te ‘verbieden’ om na zijn dood te blijven denken ‘hoe zou Steve het gedaan hebben’. Dat werkt namelijk niet.
  Intussen is gebleken dat de aanwezige kwaliteit aan visie en deskundigheid bij de Apple topmensen onder leiding van Cook er prima in slaagt om zowel het bedrijf uitstekend te laten groeien, als ook nieuwe producten op de markt te zetten en de bestaande producten op succesvolle wijze te vernieuwen.

  De negatieve kritiek van Tim Cook op de biografie van Isaacson begrijp ik niet zo. Hij vindt blijkbaar zijn biografie te negatief, maar het is toch echt Steve zelf die Isaacson aan het werk heeft gezet en akkoord was met de uitgave, hoewel hij geen invloed zei te willen hebben op de inhoud.

  En of Steve een leuke of een vervelende man was? Het was een visionair. Een genie. Een gedreven man die zich 200% inzette voor alles waar hij mee bezig was. Zo iemand stelt ook hoge eisen aan iedereen die dat samen met hem moet realiseren. Dat is logisch en nodig. Om dat te kunnen bereiken moet je keihard kunnen zijn, maar ook de sensitiviteit kunnen hebben om dingen heel goed te kunnen aanvoelen en mensen voor je te kunnen winnen.

 • Profielfoto
  jamba

  Wat ik wel apart vind is dat Steve deze autobiografie zelf goed gekeurd heeft en ook nog zijn vrouw benadrukt heeft het niet op te leuken of mooier te maken dan hij werkelijk was. Nu wordt de auteur eigenlijk belasterd en dat lijkt mij ook niet kloppen.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Ik sprak mijzelf erg negatief uit over Cook, 3 jaar geleden.

  Hij kwam heel erg saai over op Keynotes, gaf weinig interviews en gaf (net als Jobs eigenlijk) vrij weinig over zichzelf naar buiten.

  Nu zijn we ongeveer 3 jaar verder en ik moet zeggen dat ik nu wel begrijp dat Jobs Cook heeft aangewezen als opvolger. Cook is een te respecteren man. Hij spreekt zich nu over veel meer dingen uit. Hij geeft op een goede manier zijn meningen over de concurrentie etc en de keynotes zijn nu ook leuker, vooral dankzij Federighi.
  Ook dat Cook (net als bijna iedereen gelukkig) ook een emmer water over zichzelf heen gooide voor ALS en mee liep in de Gaypride in Cupertino met andere Apple medewerkers vind ik super van hem.