Tim Cook: discriminatie is bad for business

18 reacties

Dat Tim Cook een andere CEO voor Apple is dan Steve Jobs blijkt zowel uit zijn handelen als zijn uitspraken. Zo laat Cook bijvoorbeeld bij tijd en wijle van zich horen rond sociale of politieke gebeurtenissen. Gisteren zagen we hier het meest recente voorbeeld van, toen Cook zich met een ingezonden stuk in de Washington Post fel uitsprak tegen nieuwe wetten die in verschillende Amerikaanse staten worden aangenomen en die discriminatie (weer) legaal maken.

Na zijn publieke coming out, afgelopen jaar, was wellicht te verwachten dat Cook zijn eigen geaardheid zou betrekken in zijn betoog tegen deze discriminatiewetten. Maar nee, Apple’s CEO brengt een argument te berde waar vrijwel elke Amerikaan, liberaal of conservatief, gevoelig voor is: discriminatie is ‘bad for business’.

De wetgeving waar Cook zich tegen keert is en wordt in meer dan 20 staten in werking gesteld en maakt het voor individuen en overheidsorganisaties mogelijk om te discrimineren op grond van persoonlijke, religieuze overtuigingen.

A wave of legislation, introduced in more than two dozen states, would allow people to discriminate against their neighbors. Some […] say individuals can cite their personal religious beliefs to refuse service to a customer or resist a state nondiscrimination law.

In veel gevallen wordt deze wetgeving gebruikt om het sluiten van homohuwelijken, dat staten na een uitspraak van het hooggerechtshof moeten accepteren, alsnog te kunnen weigeren. De wetgeving maakt het in sommige gevallen echter ook mogelijk om op te discrimineren op grond van geloof, huidskleur of andere kenmerken.

Legislation being considered in Texas would strip the salaries and pensions of clerks who issue marriage licenses to same-sex couples — even if the Supreme Court strikes down Texas’ marriage ban later this year.

De wetten zijn veelal in gang gezet door conservatief-christelijke stromingen in de V.S. Deze groep krijgt direct een veeg uit de pan van Cook die vertelt dat hij, opgevoed als Baptist-christen, altijd geleerd heeft anderen te respecteren.

As a child, I was baptized in a Baptist church, and faith has always been an important part of my life. I was never taught, nor do I believe, that religion should be used as an excuse to discriminate.

Toch lijkt de morele afwijzing van de discriminerende wetten niet de hoofdmodus te zijn van Tim Cook. Zoals het de voorman van een miljardenbedrijf betaamt legt hij een weloverwogen nadruk op de economische implicaties van discriminatie voor een maatschappij.

America’s business community recognized a long time ago that discrimination, in all its forms, is bad for business.

Volgens Cook is het voor de Amerikaanse zakelijke markt al lange tijd zonneklaar dat discriminatie de markt tegenwerkt en dus ‘bad for business’ is. Daar komt bij dat Apple zelf altijd producten heeft willen maken die het leven van diens gebruiker verrijkt, ongeacht wie die gebruiker is. Daarom wil Cook zich zo krachtig uitspreken tegen de discriminatie-wetgeving.

At Apple, we are in business to empower and enrich our customers’ lives. We strive to do business in a way that is just and fair. That’s why, on behalf of Apple, I’m standing up to oppose this new wave of legislation

Door zich uit te spreken tegen de wetgeving op economische gronden voorkomt Cook dat hij door de tegenpartij direct wordt weggezet als ‘linkse hippie’. Toch doet hij er voor de zekerheid nog een schepje bovenop door te beweren dat deze wetten ingaan tegen de grondbeginselen waar de Verenigde Staten op gebouwd zijn en waar Amerikaanse soldaten voor gesneuveld zijn.

Men and women have fought and died fighting to protect our country’s founding principles of freedom and equality. We owe it to them, to each other and to our future to continue to fight with our words and our actions to make sure we protect those ideals.

Of Cook’s vlammend betoog invloed zal hebben moet nog bezien worden. In ieder geval staat hij niet alleen. De publieke opinie in de V.S. spreekt zich ook in steeds krachtiger bewoordingen uit tegen deze wetgeving. Nu de CEO van het grootste bedrijf ter wereld zich hierbij voegt is het de vraag welke senator en/of presidentskandidaat zich nog durft te associëren met deze wetgeving.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  UtregCity

  Hear, hear Tim!

 • Profielfoto
  polansky

  @Utregcity
  Ik weet niet waar je die onzin vandaan haalt!
  Tim Cook benoemt hier gewoon een misstand die leidt tot nog meer misstanden.

  Amerika is soms net zo achterlijk en doorgeslagen in hun (christelijke) geloofsovertuiging dan extremistische islamieten.

  Geloof is eigenlijk gewoon in de brede zin verachtelijk en ondanks dat ze ‘vrede’ prediken loopt de uitkomst van hun bekrompen gedachtengoed veelal uit op oorlog of discriminatie tegen diegenen die niet ‘geloven’ of in hun hokje passen. Uiteindelijk alleen omdat ze vinden dat die ander niet anders mag denken en doen. Voor hen is hun waarheid en handelen de enige waarheid en uiteraard ook het enige juiste handelen…

  De voorstellen van deze Amerikaanse staten zijn inderdaad verachtelijk te noemen. Het blijft voor veel Christenen en Islamieten erg moeilijk om anderen hun leven te laten leven zoals die ander dat zelf wil.

  Uiteindelijk is ieder mens gelijk. Maar dat blijft voor sommigen lastig te begrijpen als je niet in hun ‘afgesproken’ hokje past. Dan worden ze buitengesloten en gediscrimineerd. Och, och, och, wat hebben ze hun naasten toch lief…

 • Profielfoto
  ozzie X

  Toch is het wel vermakelijk dat er in technologieland ook wel een soort religieuze hokjesgeest bestaat. Gesloten platformen, eigen appstores en ga zo maar door.

 • Profielfoto
  Imade

  Best grappig eigenlijk, wel rechten voor de mens/kind tekenen en je er NIET aanhouden.
  Maar owee als andere landen deze afspraken negeert, dan mag het weer NIET.

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Waarom moet je als gelovige andere mensen gaan lastig vallen met je geloof? Daar is het volgens mij nooit voor bedoeld. Puur om het principe van ‘gelijk hebben’ zal ik NOOIT in zo’n overtuiging vallen.

 • Profielfoto
  UtregCity

  @polansky:

  “@Utregcity
  Ik weet niet waar je die onzin vandaan haalt!
  Tim Cook benoemt hier gewoon een misstand die leidt tot nog meer misstanden.”

  Dat is dus waar ik mee eens bent. Geloof maakt meer kapot dan je lief is. Was is je probleem…?

 • Profielfoto
  Di May

  Polansky verwoordt het perfide fenomeen
  en de bijhorende nare gevolgen perfect.

 • Profielfoto
  maconly

  ach en dat ze in china zich niet zo bezighouden met mensenrechten en rechten van arbeiders daar zit Tim niet mee, de prijsstelling die apple hanteert daarmee kun je makkelijk in de USA produceren.

  Geld eerst en dan als een soort van luxe aan de buitenwereld laten zien hoe betrokken je bent met de maatschappij.

  hypocriet gelul allemaal.

 • Profielfoto
  Oliveanus

  Nee, nee, met Polansky komen we verder:

  Geloof is eigenlijk gewoon in de brede zin verachtelijk

  Jammer dat er door Polansky e.a. niet gewoon inhoudelijk gereageerd kan worden op zo’n artikel.
  Vertel eenvoudig waarom je het met Cook eens bent, zonder te schelden. Dan klinkt het nl veel overtuigender!

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  In iets geloven is zeer belangrijk.
  Of het nu is in een religie, in sex, in geld, in je lief, in de TV, in je digitale verpersoonlijking op het net. Niets verkeerd mee… dat heet dan zingeving.
  Het radicaliseren van zo’n geloof, daar moet je mee oppassen.

 • Profielfoto
  KrijnB

  @Polansky: +1 Helaas constateer je dit helemaal correct. Zoals Hans Teeuwen zei: Zodra geloof denkt een monopoly op de waarheid te hebben gaat het mis….

  On topic: Top dat Cook zich hard maakt tegen dit soort middeleeuwse acties.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @KrijnB Inderdaad hij is iemand die ietwat invloed kàn uitoefenen en hij doet het tenminste, verder vraag ik mij af wie er op het idee komt om even discriminatie te legaliseren??

 • Profielfoto
  Doede

  Interessante discussie. Zijn er ook mensen die de nieuwe discriminatiewet ondersteunen?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @Di May: @polansky verwoordt het allesbehalve perfect.

  Ten eerste is er een verschil tussen geloof (persoonlijk) en religie (volgen van regeltjes). Geloof sluit per definitie iemand anders niet uit, want dan wordt het religie en is het dus niet persoonlijk meer.
  Ten tweede uit hij zich in zijn bewoordingen net zoals de religieuze fanatici die verantwoordlijk zijn voor deze wetgeving: rigide, ongenuanceerd en uitsluitend.
  Ten derde gaat hij aan het inhoudelijke betoog van Tim Cook voorbij die, mind you, ZELF aangeeft dat geloof (faith) een belangrijke rol in zijn leven speelt.

  Kortom: beter dan Tim Cook het verwoordt, zou ik het niet kunnen en Polansky doet daar slechts afbreuk aan.

 • Profielfoto
  scd

  Waarom moet je als ongelovige andere mensen gaan lastig vallen met je ongeloof? Daar is het volgens mij nooit voor bedoeld. Puur om het principe van ‘gelijk hebben’ zal ik NOOIT in zo’n overtuiging vallen.

 • Profielfoto
  polansky

  @SCD – Jij begrijpt het niet.

  Iemand die geloofd mag dat van mij doen. Het probleem is echter dat veel ‘gelovigen’ die hun geloof halen uit een religie, en daar alles, zoals hun eigen waarden en normen aan ophangen, dat omgekeerd niet toelaten.

  Dat verwoord jij al door het noemen van woorden als ‘lastig vallen’.
  Door dat te zegen laat je mij niet in mijn waarde. Ik mag immers van jou geen kritiek leveren op jou geloofsovertuiging. Ik val je dan namelijk ‘lastig’. Je stelt je daarmee boven mensen die geen geloof of religie aanhangen. Wat jij nu doet is je hoofd afkeren voor een ander gedachtengoed en een andere mening.

  Het probleem is dat ‘gelovigen’ zoals jij zeggen een ander lief te hebben, maar uiteindelijk doe je dat dus niet. Daarmee begint het hokjesdenken en ligt discriminatie in het verschiet.

  Dat je me daarmee overigens lastig vindt begrijp ik wel. Het laat je immers nadenken over jou eigen beleving van je geloof.

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  polansky,

  Heb je het nu ook tegen Sandermrt ?;-)

 • Profielfoto
  Mars

  mensen die een ‘gewone’ apple watch kopen krijgen 5 tot 15 minuten aandacht bij de aankoop. Mensen die financieel wat ruimer zitten en de gouden editie kopen krijgen veel meer tijd en een persoon waarop ze twee jaar kunnen terugvallen. (Zie artikel)
  Discriminatie?