Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 30 maart 2015

Tim Cook: discriminatie is bad for business

Dat Tim Cook een andere CEO voor Apple is dan Steve Jobs blijkt zowel uit zijn handelen als zijn uitspraken. Zo laat Cook bijvoorbeeld bij tijd en wijle van zich horen rond sociale of politieke gebeurtenissen. Gisteren zagen we hier het meest recente voorbeeld van, toen Cook zich met een ingezonden stuk in de Washington Post fel uitsprak tegen nieuwe wetten die in verschillende Amerikaanse staten worden aangenomen en die discriminatie (weer) legaal maken.

Na zijn publieke coming out, afgelopen jaar, was wellicht te verwachten dat Cook zijn eigen geaardheid zou betrekken in zijn betoog tegen deze discriminatiewetten. Maar nee, Apple’s CEO brengt een argument te berde waar vrijwel elke Amerikaan, liberaal of conservatief, gevoelig voor is: discriminatie is ‘bad for business’.

De wetgeving waar Cook zich tegen keert is en wordt in meer dan 20 staten in werking gesteld en maakt het voor individuen en overheidsorganisaties mogelijk om te discrimineren op grond van persoonlijke, religieuze overtuigingen.

A wave of legislation, introduced in more than two dozen states, would allow people to discriminate against their neighbors. Some […] say individuals can cite their personal religious beliefs to refuse service to a customer or resist a state nondiscrimination law.

In veel gevallen wordt deze wetgeving gebruikt om het sluiten van homohuwelijken, dat staten na een uitspraak van het hooggerechtshof moeten accepteren, alsnog te kunnen weigeren. De wetgeving maakt het in sommige gevallen echter ook mogelijk om op te discrimineren op grond van geloof, huidskleur of andere kenmerken.

Legislation being considered in Texas would strip the salaries and pensions of clerks who issue marriage licenses to same-sex couples — even if the Supreme Court strikes down Texas’ marriage ban later this year.

De wetten zijn veelal in gang gezet door conservatief-christelijke stromingen in de V.S. Deze groep krijgt direct een veeg uit de pan van Cook die vertelt dat hij, opgevoed als Baptist-christen, altijd geleerd heeft anderen te respecteren.

As a child, I was baptized in a Baptist church, and faith has always been an important part of my life. I was never taught, nor do I believe, that religion should be used as an excuse to discriminate.

Toch lijkt de morele afwijzing van de discriminerende wetten niet de hoofdmodus te zijn van Tim Cook. Zoals het de voorman van een miljardenbedrijf betaamt legt hij een weloverwogen nadruk op de economische implicaties van discriminatie voor een maatschappij.

America’s business community recognized a long time ago that discrimination, in all its forms, is bad for business.

Volgens Cook is het voor de Amerikaanse zakelijke markt al lange tijd zonneklaar dat discriminatie de markt tegenwerkt en dus ‘bad for business’ is. Daar komt bij dat Apple zelf altijd producten heeft willen maken die het leven van diens gebruiker verrijkt, ongeacht wie die gebruiker is. Daarom wil Cook zich zo krachtig uitspreken tegen de discriminatie-wetgeving.

At Apple, we are in business to empower and enrich our customers’ lives. We strive to do business in a way that is just and fair. That’s why, on behalf of Apple, I’m standing up to oppose this new wave of legislation

Door zich uit te spreken tegen de wetgeving op economische gronden voorkomt Cook dat hij door de tegenpartij direct wordt weggezet als ‘linkse hippie’. Toch doet hij er voor de zekerheid nog een schepje bovenop door te beweren dat deze wetten ingaan tegen de grondbeginselen waar de Verenigde Staten op gebouwd zijn en waar Amerikaanse soldaten voor gesneuveld zijn.

Men and women have fought and died fighting to protect our country’s founding principles of freedom and equality. We owe it to them, to each other and to our future to continue to fight with our words and our actions to make sure we protect those ideals.

Of Cook’s vlammend betoog invloed zal hebben moet nog bezien worden. In ieder geval staat hij niet alleen. De publieke opinie in de V.S. spreekt zich ook in steeds krachtiger bewoordingen uit tegen deze wetgeving. Nu de CEO van het grootste bedrijf ter wereld zich hierbij voegt is het de vraag welke senator en/of presidentskandidaat zich nog durft te associëren met deze wetgeving.

Reageer op artikel:
Tim Cook: discriminatie is bad for business
Sluiten