Teken op het MacBook-trackpad met Inklet

5 reacties

Met een stylus of vinger op het trackpad van een MacBook tekenen klinkt vreemd. Toch maakt het nieuwe drukgevoelige trackpad van de 12-inch MacBook en 13-inch Retina MacBook Pro het vrij nauwkeurig mogelijk. Inklet heeft er een plugin voor gemaakt.

Het bedrijf maakt al langer software die het trackpad van je MacBook als tekentablet laat gebruiken. Door de drukgevoelige Force Touch-techniek gaat dat nu net zo goed als op een echte tekentablet, claimt Inklet. De plugin werkt met alle bekende grafische software.

Inklet werkt zowel met je vinger als met een optioneel bijgeleverde stylus. Namate je harder drukt, teken je een dikkere lijn. De software is compatibel met onder andere Pixelmator, Aperture, Lightroom, Photoshop en Illustrator.
pd_inklet_iso
Of het een echte tekentablet kan vervangen laten we in het midden, maar dit toont wel de mogelijkheden die Force Touch met zich meebrengt. De nieuwe drukgevoelige techniek zit ook in het scherm van de Apple Watch, maar op een iPad wordt het pas echt interessant.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Het blijft een leuke gimmick, hoe vaak ga je dit of force touch nu echt gebruiken gezien de multitouch mogelijkheden van de oude trackpad.

 • Profielfoto
  plonserd

  Niels, waar gaat het artikel over?

  “Of het een echte tekentablet kan vervangen laten we in het midden, maar dit toont wel de mogelijkheden die Force Touch met zich meebrengt. De nieuwe drukgevoelige techniek zit ook in het scherm van de Apple Watch, maar op een iPad wordt het pas echt interessant.”

 • Profielfoto
  Niels

  Niels, waar gaat het artikel over?

  Over force touch… dôh…

  Ok, eigenlijk over een plugin van Inklet, maar in principe is de discussie hier of force touch een alternatief/vervanging biedt voor een tekentablet. Naar mijn mening niet echt.

  Dus als je force touch niet als tekentablet gaat gebruiken, dan zie ik verder ook de meerwaarde van force touch niet tov. de ‘traditionele trackpad’. Een gimmick dus…

 • Profielfoto
  plonserd

  En stel dat Apple of third party developers nu zelf eens extra plugins uitbrengen. Waarin force touch in elke app een aparte functie kan krijgen. Ik zie wel mogelijkheden in pakweg Photoshop.. Of in Logic Pro de touchpad gebruiken als XY-pad met nog extra parameters gekoppeld aan de druk die je uitoefent.

  Het is slechts een kwestie van tijd tot wanneer dit geen ‘gimmick’ meer is. Net zoals de iPad dat ondertussen ook al niet is.
  Ik kijk al uit naar de iPad met Force Touch:)

 • Profielfoto
  Gans

  Namate? Japans voor naarmate?