Snowden: ‘iPhone al 10 jaar in vizier CIA’

11 reacties

Onder de codenaam ‘Jamboree’ probeert de centrale Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) al jarenlang de beveiliging van de iPhone te doorbreken. Dat blijkt uit nieuwe documenten van Edward Snowden die in handen zijn van de website First Look.

De inlichtingendienst zou als doel hebben de versleuteling van de iPhone te doorbreken om zo berichten en data van iPhones te onderscheppen. Tijdens een jaarlijkse vergadering wordt de laatste stand van zaken besproken. De CIA zet een paar opmerkelijke methoden in.

Firmware aanpassen

De geheime dienst probeerde zowel fysiek als op afstand op de iPhone binnen te dringen. Het uiteindelijke doel was de firmware ontsleutelen en ontdekte bugs gebruiken om eigen spionagesoftware te verstoppen. Dit lijkt enigszins op wat jailbreak-ontwikkelaars doen.

Xcode als ingang

De CIA had daarnaast een aangepaste versie van Xcode die via een Mac berichten en data van een iPhone kon onderscheppen en doorsturen. Hoe dit precies in zijn werk gaat is onduidelijk. De dienst beschikte over een aangepaste versie van de Apple Software Updater. Deze tool werd voor het bestaan van de Mac App Store gebruikt om applicaties te updaten.

Succes onbekend

De documenten maken niet duidelijk of het de geheime dienst gelukt is de beveiliging van de iPhone te doorbreken. Opmerkelijk is dat de CIA al voordat de iPhone publiek aangekondigd werd bezig was met onderzoek naar Apple’s beveiligingsmethoden. De eerste ‘Jamboree’ meeting vond al in 2006 plaats.

Apple is een van de weinig bedrijven die mobiele telefoons en tablets standaard van volledig versleuteling voorzien. CEO Tim Cook laat zich graag ontvallen dat privacy van levensbelang kan zijn en Apple er alles aan doet om de data van zijn klanten te beschermen.

tim cook white house 2015
Apple-CEO Tim Cook tijdens een conferentie van het Witte Huis.

 

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Ik word zo misselijk van de Amerikaanse overheid, of überhaupt elke overheid. Als Wikimedia nou even gaat knallen met die rechtszaak.. Maar dat zal wel niet aangezien ik ook geen vertrouwen heb in de trias politica.

 • Profielfoto
  IOS dude

  Lol, jamboree is ook de naam van een internationale scouts-en gidsen bijeenkomst die om de 4 jaar plaatsvind:)

 • Profielfoto
  Alelieveld

  10 jaar? Zo lang bestaat de iPhone nog niet, toch?

 • Profielfoto
  Domtoren

  De iPhone kwam in 2007 op de markt. Al 3 jaar daarvoor probeerde de CIA het ding te kraken…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Alelieveld, @Domtoren: uit het artikel:

  Opmerkelijk is dat de CIA al voordat de iPhone publiek aangekondigd werd bezig was met onderzoek naar Apple’s beveiligingsmethoden. De eerste ‘Jamboree’ meeting vond al in 2006 plaats.

  Als de eerste meeting al in 2006 was, is daarvoor al onderzoek gedaan om iets nuttigs te kunnen presenteren. Laten we zeggen dat het onderzoek dus in 2005 gestart is. Dan is men anno 2015 al 10 jaar bezig.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ja die CIA mensen willen alles hebben al onze foto’s en informatie en shit ze moeten met de neus uit onze zaken blijven dit is gewoon belachelijk.

 • Profielfoto
  Bman

  Ze mogen van mijn alles hebben, heerlijk om beschermd te worden door de Amerikanen. Echt een veilig en fijn gevoel. De Amerikaanse overheid heeft toch alleen maar het beste met ons voor.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Het was toch de NSA die dit soort geintjes uithaalde? Ik snap die link ff ni tussen snowden en de cia.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Lol, jamboree is ook de naam van een internationale scouts-en gidsen bijeenkomst die om de 4 jaar plaatsvind:)

  Correct en tevens juist.

 • Profielfoto
  winkipop

  Hoe lang is Snowden nu uit de kast gekomen als klokkenluider?
  En nog steeds komt hij met nieuwe documenten?
  Lijkt me niet, als de CIA of wie dan ook een angel ergens uit wil halen doe je dat door de wereld te voeden met steeds nieuwe verhalen en theorieën die van Snowden afkomstig zouden zijn.
  Hierdoor zien de mensen door de bomen het bos niet meer en weet je ook niet meer wat waar is en wat niet, en dat laatste is nou precies wat inlichtingen diensten willen.
  Snowden zijn bron is al heel lang opgedroogd, alles wat hij aan info had is reeds bekend of achterhaald door de huidige situatie.

 • Profielfoto
  polansky

  Wordt ondertussen een beetje ‘Snowden’ moe.

  De ‘goede’ man doet nu in Rusland voor de FSB waarschijnlijk exact hetzelfde als wat hij destijds voor de NSA deed. Ondertussen is het dus niets meer dan gewoon moddergooien vanuit de Russische overheid en daarmee is Snowden gewoon een pion in het schaakspel tussen twee grootmachten.

  De ‘geheimen’ die hij deelden waren niets meer dan een bevestiging van wat iedereen al lang vermoedde.

  En zoals hierboven al gemeld werd. Hij heeft niet nog steeds een nieuwe bron met informatie. Je zou je nu dus eerder moeten gaan afvragen hoe betrouwbaar zijn huidige informatie nu nog is.