Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 maart 2015

Snowden: ‘iPhone al 10 jaar in vizier CIA’

Onder de codenaam ‘Jamboree’ probeert de centrale Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) al jarenlang de beveiliging van de iPhone te doorbreken. Dat blijkt uit nieuwe documenten van Edward Snowden die in handen zijn van de website First Look.

De inlichtingendienst zou als doel hebben de versleuteling van de iPhone te doorbreken om zo berichten en data van iPhones te onderscheppen. Tijdens een jaarlijkse vergadering wordt de laatste stand van zaken besproken. De CIA zet een paar opmerkelijke methoden in.

Firmware aanpassen

De geheime dienst probeerde zowel fysiek als op afstand op de iPhone binnen te dringen. Het uiteindelijke doel was de firmware ontsleutelen en ontdekte bugs gebruiken om eigen spionagesoftware te verstoppen. Dit lijkt enigszins op wat jailbreak-ontwikkelaars doen.

Xcode als ingang

De CIA had daarnaast een aangepaste versie van Xcode die via een Mac berichten en data van een iPhone kon onderscheppen en doorsturen. Hoe dit precies in zijn werk gaat is onduidelijk. De dienst beschikte over een aangepaste versie van de Apple Software Updater. Deze tool werd voor het bestaan van de Mac App Store gebruikt om applicaties te updaten.

Succes onbekend

De documenten maken niet duidelijk of het de geheime dienst gelukt is de beveiliging van de iPhone te doorbreken. Opmerkelijk is dat de CIA al voordat de iPhone publiek aangekondigd werd bezig was met onderzoek naar Apple’s beveiligingsmethoden. De eerste ‘Jamboree’ meeting vond al in 2006 plaats.

Apple is een van de weinig bedrijven die mobiele telefoons en tablets standaard van volledig versleuteling voorzien. CEO Tim Cook laat zich graag ontvallen dat privacy van levensbelang kan zijn en Apple er alles aan doet om de data van zijn klanten te beschermen.

Apple-CEO Tim Cook tijdens een conferentie van het Witte Huis.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Snowden: ‘iPhone al 10 jaar in vizier CIA’
Sluiten