Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 maart 2015

Pro Tools 12 met abonnementsmodel en cloudfuncties uitgebracht

Avid heeft een nieuwe versie van zijn populaire audiosoftware Pro Tools uitgebracht. Versie 12 is de laatste versie van Pro Tools die zal verschijnen. De software krijgt doorlopend updates, is ook maandelijks te leasen en stapt van oplopende versienummers af.

Daarmee volgt Avid de trend die door Adobe is gezet. Naast de mogelijkheid om het programma te kopen voor €998, kan het ook voor ongeveer € 35 per maand geleased worden. Studenten krijgen korting. De fabrikant heeft een overzicht van de nieuwe licentie-opties gepubliceerd.

Nieuw in Pro Tools 12 is onder andere Avid Cloud Collaboration, een manier om online samen te werken aan verschillende muziekprojecten. Ook nieuw is de Avid Marketplace als een online shop voor plugins en extensies.

Nederlanders betalen € 35 per maand voor een maandelijkse lease. Bij een contract van een jaar kost Pro Tools 12 maandelijks € 28. Studenten betalen een tientje.

Pro Tools is een concurrent van Apple’s eigen Logic Pro X voor € 199 zonder abonnementsmodel. Naast de nieuwe versie van Pro Tools 12, komt Avid binnenkort ook met een gratis variant van Pro Tools. Voor beginners is er Pro Tools First dat minder opties heeft, maar gratis gebruikt kan worden.

Reageer op artikel:
Pro Tools 12 met abonnementsmodel en cloudfuncties uitgebracht
Sluiten