Pro Tools 12 met abonnementsmodel en cloudfuncties uitgebracht

3 reacties

Avid heeft een nieuwe versie van zijn populaire audiosoftware Pro Tools uitgebracht. Versie 12 is de laatste versie van Pro Tools die zal verschijnen. De software krijgt doorlopend updates, is ook maandelijks te leasen en stapt van oplopende versienummers af.

Daarmee volgt Avid de trend die door Adobe is gezet. Naast de mogelijkheid om het programma te kopen voor €998, kan het ook voor ongeveer € 35 per maand geleased worden. Studenten krijgen korting. De fabrikant heeft een overzicht van de nieuwe licentie-opties gepubliceerd.

Nieuw in Pro Tools 12 is onder andere Avid Cloud Collaboration, een manier om online samen te werken aan verschillende muziekprojecten. Ook nieuw is de Avid Marketplace als een online shop voor plugins en extensies.
pro-tools-12
Nederlanders betalen € 35 per maand voor een maandelijkse lease. Bij een contract van een jaar kost Pro Tools 12 maandelijks € 28. Studenten betalen een tientje.

Pro Tools is een concurrent van Apple’s eigen Logic Pro X voor € 199 zonder abonnementsmodel. Naast de nieuwe versie van Pro Tools 12, komt Avid binnenkort ook met een gratis variant van Pro Tools. Voor beginners is er Pro Tools First dat minder opties heeft, maar gratis gebruikt kan worden.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het leven wordt één grote abonnementsvorm.:)

  Was software nog zo’n beetje het enige bastion dat daarvan verstoken bleef, nu is dat – met dank aan grote speler Adobe – ook langzaam aan voorbij.

  Betalen zul je; tot aan je dood het liefst.

 • Profielfoto
  ajschot

  Blij dat ik enige jaren geleden al van ProTools ben afgestapt.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik ben wel blij dat ik nu gewoon goedkoop en legaal ProTools kan gebruiken voor een tijdje.

  Ik werk zelf met Logic, maar heb overlaatst opgenomen in een studio met ProTools.
  Aangezien ik graag zelf de tracks wou editten vooraleer ze richting mixer gingen moest ik van ProTools naar Logic gaan (en dan weer terug naar ProTools, aangezien onze mixer daarmee werkt). Had ik alles in ProTools kunnen houden had dat me heel wat uren werk bespaard. Maar ik heb het er niet voor over om enkel daarvoor ProTools te kopen (en nu voor 1000 euro zeker niet..)

  In het vervolg kan ik gewoon 35 euro betalen voor een maandje.. meer heb ik niet nodig