Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 maart 2015

Nieuwe techniek maakt 10TB SSD mogelijk

SSD of flashopslag is fantastisch snel, het laat je MacBook en iMac vliegen. Helaas is er een groot nadeel: de opslagcapacitiet is beperkt. De MacBook Air en MacBook Pro worden standaard met 128GB SSD-opslag geleverd en upgraden is een dure bedoeling.

Een nieuwe techniek die door Intel en Micron is uitgevonden maakt een verdriedubbeling van de capaciteit van flashopslag mogelijk. In een MacBook kan door 3D NAND-techniek toe te passen tot 3,5TB flashopslag voorzien worden. Een iMac zelfs tot 10TB.

De nieuwe techniek stapelt opslagcellen op elkaar in plaats van naast elkaar. Er kunnen 32 lagen opslagcellen op elkaar geplaatst worden alsof het een flatgebouw is. In een behuizing van 2,5-inch past zo tot 10TB flashopslag.

Volgens PCWorld wil Intel de techniek nog dit jaar gaan toepassen. Voor de Mac kan dat een flinke vooruitgang betekenen. Wie niet genoeg heeft aan de standaard 128GB flashopslag van een MacBook moet nu nog honderden euro’s betalen voor een upgrade naar 256GB of 512GB. Als de techniek van Intel op de markt komt kan dat snel verleden tijd zijn.

Reageer op artikel:
Nieuwe techniek maakt 10TB SSD mogelijk
Sluiten