Nieuwe techniek maakt 10TB SSD mogelijk

37 reacties

SSD of flashopslag is fantastisch snel, het laat je MacBook en iMac vliegen. Helaas is er een groot nadeel: de opslagcapacitiet is beperkt. De MacBook Air en MacBook Pro worden standaard met 128GB SSD-opslag geleverd en upgraden is een dure bedoeling.

Een nieuwe techniek die door Intel en Micron is uitgevonden maakt een verdriedubbeling van de capaciteit van flashopslag mogelijk. In een MacBook kan door 3D NAND-techniek toe te passen tot 3,5TB flashopslag voorzien worden. Een iMac zelfs tot 10TB.

De nieuwe techniek stapelt opslagcellen op elkaar in plaats van naast elkaar. Er kunnen 32 lagen opslagcellen op elkaar geplaatst worden alsof het een flatgebouw is. In een behuizing van 2,5-inch past zo tot 10TB flashopslag.
3dnand-100575618-large
Volgens PCWorld wil Intel de techniek nog dit jaar gaan toepassen. Voor de Mac kan dat een flinke vooruitgang betekenen. Wie niet genoeg heeft aan de standaard 128GB flashopslag van een MacBook moet nu nog honderden euro’s betalen voor een upgrade naar 256GB of 512GB. Als de techniek van Intel op de markt komt kan dat snel verleden tijd zijn.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Rickje
 • Profielfoto
  geanonimiseerde gebruiker

  Mooi dat het straks kan. Ik heb een Nifty in de zijkant van mijn MacBook Pro en daar komt een 128Gb micro SD kaartje in, de rest gaat in de cloud. Dure oplossing maar ben benieuwd hoeveel deze nieuwe oplossing gaat kosten.

 • Profielfoto
  freewel

  Als na deel van deze techniek: het geheugen is minder snel als zijn voor ganger en het geheugen gaat minder lang mee. Dus weet niet of je er nou heel erg enthusiastic over moet zijn.

 • Profielfoto
  Robbert-Jan

  Normaal steek ik hier geen tijd en moeite in, maar dit keer heb ik het idee dat de beste schrijver het gewoonweg niet weet:

  Het is namelijk ‘een dure bedoening’, niet “een dure bedoeling”.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Nou dat is echt wel nice, we hebben echt wel meer van die innovatieve uitvindingen nodig, zoals een batterij die je op 220V kan opladen en niet moet omgevormd worden tot 10V!!!!

 • Profielfoto
  McShamus

  Is het niet naast elkaar én op elkaar?

 • Profielfoto
  polansky

  Tegen de tijd dat een 10TB SSD betaalbaar wordt zijn we gewoon weer 10 jaar verder vrees ik.

  Een 500GB SSD kost nu om en nabij de 200 tot 250 euro. Twee jaar geleden was dat 500 euro 4 jaar geleden ongeveer 1000 euro.
  Ofwel iedere twee jaar krijg je ongeveer 2x zoveel opslag voor hetzelfde geld.

  Een 8TB HDD kost overigens momenteel om en nabij de 250 tot 300 euro en ook daar is men bezig met 3d nanotechnologie om de opslag te verveelvuldigen.

  Bovendien is de techniek niet echt nieuw. Hier is al maanden geleden over geschreven op Tweakers waarbij ook Samsung en Toshiba met deze techniek bezig zijn.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @ Robbert-Jan +1! Krek wat ik dacht

 • Profielfoto
  bugboy

  Samsung heeft 3D NAND al in productie. Ik heb de indruk dat de schrijver van dit artikel er maar weinig verstand van heeft. 3D NAND maakt SSD’s niet ineens spotgoedkoop.

 • Profielfoto
  steveb

  dat is nu eens een bedrijfje dat het overnemen waard is

 • Profielfoto
  Di May

  Waarom altijd zo negatief op dit forum ?
  Niet zelden op de steller van artikels.

  Wallige stuurlui ?

 • Profielfoto
  myunclesmailman

  Normaal steek ik hier geen tijd en moeite in, maar dit keer heb ik het idee dat de beste schrijver het gewoonweg niet weet:

  Het is namelijk ‘een dure bedoening’, niet “een dure bedoeling”.

  Mee eens, tenzij Intel en Micron de prijs koste wat kost hoog willen houden. Dan zou je (ook met wat grammaticale vrijheden) over een dure bedoeling kunnen spreken;-)

 • Profielfoto
  valentijn12

  Daarnaast zijn ssd’s in macs ook wel onevenredig duur in verhouding tot los kopen in de winkel. Een van de betere ssd’s met 265 gb kost nu rond de 100 euro. Daar zou apple ook zelf wat aan kunnen veranderen!

 • Profielfoto
  Simlock

  Dit jaar nog… nouja, de kwaliteit en duurzaamheid van SSD’s is nog steeds abominabel, dus mijn nieuwe iMac krijgt toch nog een HDD.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Waarom zou je eigenlijk 10TB willen??

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Simlock

  Het is altijd een lastige keus. SSD voor de snelheid, HDD voor de bulkopslag. Mijn ervaringen met HDD zijn ook wisselend. Wat ik een voordeel van SSD vindt, is dat er geen bewegende onderdelen zijn, dus een schokje hier en een stootje daar (wat bij een laptop toch vrij gebruikelijk is) is meestal niet zo erg.

  @Helena
  De eerste harddisk die ik in mijn Atari computer had, had 20MB. Dat was gigantisch. Mensen die destijds overgingen op 200MB vond ik al patsers, maar kijk nu… we hebben een tijdje gehad dat 250GB veel was, maar één, twee of meer TB wordt al steeds meer ‘standaard’.

  Met het toenemen van de kwaliteit van met name video, en in zekere zin ook foto, is de wens voor meer opslag ook steeds groter geworden.

  Of dat perse SSD/Flash moet zijn, daar kan over gediscussieerd worden. Echter is het weer wèl zo dat los van de computer-gerelateerde voordelen SSD ook minder stroom verbruikt dan een conventionele HD, dus dat is ook een voordeel; al weet ik weer niet of het produceren (en recyclen) van SSD minder milieubelastend is dan het produceren (en recyclen) van een HDD.

  Anyway, ik hou zelf erg van véé…éééél opslag.

 • Profielfoto
  Targaryen

  @ Robbert-Jan +1! Krek wat ik dacht

  Idem!

 • Profielfoto
  iDeMi

  Echter is het weer wèl zo dat los van de computer-gerelateerde voordelen SSD ook minder stroom verbruikt dan een conventionele HD

  Dit is niet juist. Een SSD verbruikt in stand-by bij net zoveel stroom als in operational modes. Bij een HDD is dat juist niet het geval HDD.

 • Profielfoto
  sannepanne

  Waarom zou je eigenlijk 10TB willen??

  Precies, volkomen flauwekul…

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Waarom zou je eigenlijk 10TB willen??

  Simpel toch? SSD’s zijn betrouwbaarder en sneller, maar hebben nu weinig opslag capaciteit (in verhouding tot de hdd’s van een zelfde prijscategorie). Servers gebruiken nu dus SSD’s om te cachen bijvoorbeeld en slaan dingen die lang opgeslagen moeten worden op op hdd’s om betaalbaar te blijven. Een SSD-only server bouwen is behoorlijk prijzig.
  Dit kan op deze manier verledentijd worden.

  In een MacBook is 10TB misschien erg veel, maar denk eens aan de videoediters onder ons? Die hebben nu een externe hdd verbonden via Thunderbolt bijvoorbeeld. Met 10TB ssd’s zou dat verleden tijd zijn en hoef je ook niet meer zo’n “groot” ding mee te sjouwen.

  Ik zelf heb aan 256GB genoeg, omdat ik films, muziek ect. op een NAS op sla. Voor mij heeft een grotere SSD geen toegevoegde waarden dus. Maar je kan het ook anders bekijken:
  Doordat de geheugenmodules geplaatst kunnen worden met deze technologie, is het dus mogelijk voor een “kleine” hoeveelheid opslaggeheugen (zeg nou 256GB) een kleinere chip te gebruiken en zo dus in een MacBook Air een grotere accu te proppen.

 • Profielfoto
  dirkalblas

  Helena Vanaeken op 27 maart 2015
  Nou dat is echt wel nice, we hebben echt wel meer van die innovatieve uitvindingen nodig, zoals een batterij die je op 220V kan opladen en niet moet omgevormd worden tot 10V!!!!

  Dit is heel simpel, in plaats van cellen parallel te zetten (om het aantal mah te vergroten) zet je ze in serie. Afhankelijk van het aantal cellen en de chemische samenstelling per cell kan je zo een accu maken voor elk gewenst voltage. Of je dit wilt is een andere vraag. In een transistor heeft doorbranden te maken met de spanning per meter bij een heel dunne halfgeleider. Als je deze spanning ineens factortje 22 omhoog gooit krijg je een hoop rook. dus zal veel grotere transistoren moeten gebruiken. Je cpu zal dan een stuk groter worden. Ik neem dan toch liever een adaptertje mee om op te laden. Een fatsoenlijke adapter, zoals ook apple ze meelevert, heeft toch een flink hoge efficiëntie.
  Dus ja het kan, nee je wilt het niet

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @Marius1976 zo had ik het nog niet bekeken;) persoonlijk heb ik er totaal geen behoefte aan maar voor de meeste mensen is 10TB toch ook wat veel al kan het misschien in de toekomst voor professionele mensen inderdaad wel handig zijn.

  @MacKevin11 het zou mij toch sterk verwonderen moesten editors zoveel nodig hebben, als ik een HD film van 90min. download denk ik dat dit zeker niet meer dan 2GB is, oke als je een 3D film in 5K wil hebben zal dit inderdaad meer innemen maar ik denk zoals Marius zei, het toch vooral voor in de toekomst zal zijn.

  En zou dit misschien geen grote stap vooruit zijn voor de gigantische data server gebouwen (ik ken hier eigenlijk niet veel van dus zeg maar als er iets fout is) waar al die grote rekken vol computers staan om die gewoon zo klein als een elektriciteitskas langs de weg te maken?

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  En dank aan ASMI hallo ere wie ere toekomt

 • Profielfoto
  Humain

  @Marius1976 zo had ik het nog niet bekeken;) persoonlijk heb ik er totaal geen behoefte aan maar voor de meeste mensen is 10TB toch ook wat veel al kan het misschien in de toekomst voor professionele mensen inderdaad wel handig zijn.

  @MacKevin11 het zou mij toch sterk verwonderen moesten editors zoveel nodig hebben, als ik een HD film van 90min. download denk ik dat dit zeker niet meer dan 2GB is, oke als je een 3D film in 5K wil hebben zal dit inderdaad meer innemen maar ik denk zoals Marius zei, het toch vooral voor in de toekomst zal zijn.

  En zou dit misschien geen grote stap vooruit zijn voor de gigantische data server gebouwen (ik ken hier eigenlijk niet veel van dus zeg maar als er iets fout is) waar al die grote rekken vol computers staan om die gewoon zo klein als een elektriciteitskas langs de weg te maken?

  Over de opag van video, ik snap je betedenering maar je praat hier over gecomprimeerde video in slechte kwaliteit. Als je 4K RAW video schiet is 50 GB per uur helemaal niets raars. Wat jij download is een flink ingepakte Blu-ray rip, en heeft dus niets met videobewerking te maken.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @Humain Oke, maar dan zal 10TB nog altijd wat veel zijn voor de huidige generatie video-editors en al zeker voor de gewone mens;-)

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Humain Oke, maar dan zal 10TB nog altijd wat veel zijn voor de huidige generatie video-editors en al zeker voor de gewone mens;-)

  Eigenlijk is het een vreemde opmerking als je dat afzet tegen de ontwikkelingen van de laatste 30 jaar.

  Bill Gates riep al dat 640KB in een computer voor iedereen genoeg zou zijn (en volgens mij riep hij er ook nog bij dat dat voor altijd zo zou zijn, maar dat weet ik niet zeker).

  Wat je eigenlijk bedoelt te zeggen -denk ik- is dit:

  1) Op dit moment is 10TB overkill
  2) Je kunt je niet voorstellen waar je in de toekomst 10TB voor nodig zou moeten hebben.

  Ik zou zeggen: kijk over 5 of 10 jaar eens terug naar dit topic, en concludeer:D

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Robbert-Jan +1

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @Marius exact, en het zal nu eenmaal zoals je zegt wel voor in de toekomst zijn voor pas binnen 6-13 jaar volgens mij, maar huidige video-editors hebben dit de komende 2 jaar geen sterke behoefte aan, laat staan de gewone mens in 5 jaar ;-p .

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Het is een rare keuze van Apple om MacBooks met 128GB uit te rusten. Het is een nog raardere keuze om te kiezen voor een eigen variant van de PCIe-interface, waardoor het onmogelijk is om later zelf een grotere ssd in je MacBook te zetten en je maar mag hopen dat Apple het ooit voor je doet.
  Ik heb al jaren een 1TB hd in mijn MacBooks gehad. Het is heerlijk om af en toe 200GB aan materiaal extra mee te nemen, zonder dat je schijf volloopt. Met de 500GB ssd in mijn MBP is het echt passen en meten.
  Ik heb mijn muziek- en fotobibliotheek gewoon op mijn hd, die ga ik nevernooit in de cloud zetten.

 • Profielfoto
  maconly

  zal bij apple dan wel een godsvermogen kosten die lopen qua prijsstelling van geheugen 10 jaar achter.

 • Profielfoto
  dirkalblas

  Even over de “is 10tb veel?” Discussie, nee dat is het niet.

  Ik had laatst na een weekendje filmen zo’n 2,7tb aan data, en dat terwijl we met 1 camera tegelijk filmden. Dus, er kwam vervolgens nog genoeg tb aan render files bij. Dus 10tb is niet eens genoeg voor 2 kleine projecten, als je in hoge kwaliteit filmt.
  Kom maar op met die 10tb!
  Wanneer verwachten ze een 20tb variant?:P

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Je zou kunnen verwachten dat als er 10TB op de markt komt, de kleinere varianten in prijs dalen. Ik neem aan dat Raymon daar ook aan dacht toen hij een verwachting op prijsdaling uitsprak.
  Ik heb 1TB SSD in mijn MacBook. Ik had in mijn vorige 500GB HDD en kwam toen maar net uit. Nu heb ik standaard 300-400GB over en bovendien gaat bijna alles sneller.
  Die 1TB kostte een hoop geld ja, maar iets anders dan BTO is bij MacBook eigenlijk geen optie dus je doet jezelf tekort als je een MacBook niet direct bij aankoop maximaal uitvoert en ervan uit gaat dat je niet later meer nodig hebt.
  10TB? Heb het voorlopig niet nodig, maar als ik het kan betalen en het is beschikbaar, dan koop ik het direct.

 • Profielfoto
  Obi

  @ VeRCEttY

  Ik denk dat je ASML bedoelt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dit is heel goed nieuws! Groter geheugen voor SSD is voor veel gebruikers van Macbooks en iMacs echt belangrijk, tenzij je je MacBook alleen gebruikt voor internet en streamen. Erg mooi dat dit bereikbaar is. Ik zie Apple nog niet meteen naar 10GB gaan, hoogstens als maximale optie, maar 2 of 4TB lijkt me al prima!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Waarom zou je eigenlijk 10TB willen??

  Een server met 10TB is niets, 10PB is redelijk normaal tegenwoordig.

 • Profielfoto
  Obi

  Ja een server, maar dat is voor een heel ander gebruik
  bedoelt dan thuis. 10TB is voor thuisgebruik op dit moment
  voldoende.

 • Profielfoto
  jort_programmeur

  @helena
  Misschien omdat je een youtuber bent die 1 á 2 video’s per dag upload met een kwaliteit van [email protected]