Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 maart 2015

Ministerie laat effect Steve Jobs-scholen onderzoeken

Nederland telt 22 Steve Jobs-scholen. Op de door Maurice de Hond bedachte scholen staan de iPad en veel vrijheden centraal. Het concept achter de scholen is ‘onderwijs voor een nieuwe tijd’ (O4NT). Er zijn zowel voor- als tegenstanders van het idee.

Om de echte effecten van de iPad-scholen te meten, laat het ministerie van OCW een onafhankelijk onderzoek doen. Daarbij worden onder andere aspecten als de motivatie en het zelfvertrouwen van leerlingen onder de loep genomen. De eerste resultaten worden volgend jaar verwacht.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderwijs Innovatie Groep (OIG) en het Welten-instituut van de Open Universiteit. Het ministerie subsidieert dit onderzoek dat mede op initiatief van O4NT zelf gebeurt.

In augustus van 2013 begon de eerste Steve Jobs-school van Nederland in Breda. Inmiddels is zijn er ook scholen in onder andere Almere, Aperdoorn, Amsterdam, Enschede en Leeuwarden. De bedenkers willen het onderwijs laten aansluiten op leven in de 21e eeuw. Traditionele jaarklassen bestaan niet meer en schoolgebouwen zijn dagelijks van vroeg tot laat open. Het lesprogramma wordt met de iPad en educatieve apps gegeven.

Reageer op artikel:
Ministerie laat effect Steve Jobs-scholen onderzoeken
Sluiten