Ministerie laat effect Steve Jobs-scholen onderzoeken

11 reacties

Nederland telt 22 Steve Jobs-scholen. Op de door Maurice de Hond bedachte scholen staan de iPad en veel vrijheden centraal. Het concept achter de scholen is ‘onderwijs voor een nieuwe tijd’ (O4NT). Er zijn zowel voor- als tegenstanders van het idee.

Om de echte effecten van de iPad-scholen te meten, laat het ministerie van OCW een onafhankelijk onderzoek doen. Daarbij worden onder andere aspecten als de motivatie en het zelfvertrouwen van leerlingen onder de loep genomen. De eerste resultaten worden volgend jaar verwacht.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderwijs Innovatie Groep (OIG) en het Welten-instituut van de Open Universiteit. Het ministerie subsidieert dit onderzoek dat mede op initiatief van O4NT zelf gebeurt.
de hond-jobsschool

In augustus van 2013 begon de eerste Steve Jobs-school van Nederland in Breda. Inmiddels is zijn er ook scholen in onder andere Almere, Aperdoorn, Amsterdam, Enschede en Leeuwarden. De bedenkers willen het onderwijs laten aansluiten op leven in de 21e eeuw. Traditionele jaarklassen bestaan niet meer en schoolgebouwen zijn dagelijks van vroeg tot laat open. Het lesprogramma wordt met de iPad en educatieve apps gegeven.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Sven De Mey

  De naam “Steve Jobs-school” vind ik persoonlijk een aanfluiting voor Apple. Er is geen enkele samenwerking tussen Apple en die scholen, laat staan dat Apple goedkeuring zou geven die scholen die naam te laten dragen. Daarnaast is het vanuit een marketing perspectief enkel de bedoeling te parasiteren op de naam van de overleden Jobs. Ik ben zelf professioneel actief in het onderwijs (niet als leerkracht), ben een voorstander van BZL (Begeleid Zelfstandig Leren) en zou niet liever hebben dat er eindelijk vooruitgang geboekt wordt in de manier waarop men heden ten dage nog steeds les geeft!
  Maar bij de methodiek en leerplannen van die scholen stel ik mij toch wel ernstige vragen. Blij dat ze daar in Nederland eindelijk ook eens een onderzoek instellen.

 • Profielfoto
  ro_me

  @ hierboven:
  Die scholen heten ook helemaal geen Steve Jobs scholen! Het is ook NIET de naam van een school, of type onderwijs.

 • Profielfoto
  Meino

  Misschien kan de auteur van dit artikel nog een beetje bijscholing gebruiken om in de toekomst taalfouten te voorkomen.

 • Profielfoto
  imathijs

  ro_me 1 uur geleden
  @ hierboven:
  Die scholen heten ook helemaal geen Steve Jobs scholen! Het is ook NIET de naam van een school, of type onderwijs.

  Ehm, hoe heet de school in Sneek dan?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De meeste scholen hebben gewoon een ‘neutrale’ naam.

  Die school in Sneek inderdaad niet.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  LOL, dat “master” maakt het helemaal af!:grin:

 • Profielfoto
  Rolf Willems

  Nou dan maar gelijk de Wilhelmina pepermuntjes afschaffen want daar is ze volgens mij helemaal niet de baas van! Wat een gemierenneuk zeg

 • Profielfoto
  IsSidha

  ^ idd .. gemiereneuk

  zolang als de naam Steve Jobs niet als merknaam is geregistreerd dan mag iedereen het gebruiken zoals het hun uitkomt..

  de link met Apple is dat les gegeven wordt op een iPad, dus niet op een tablet van 5 euro van de Aldi, anders hadden het wel Karl Albrecht scholen geheten..

  :x

 • Profielfoto
  Who Cares

  Met zijn netwerk heeft de Hond heel gemakkelijk de aandacht gekregen die hij wilde. En de iPad kan zéker van toegevoegde educatieve waarde zijn MITS goed ingezet. En daar ontbreekt het nu aan. De Hond heeft een mooi verhaal om zijn commerciële activiteiten te ontplooien, zijn app’s en zijn fee die hij van Xando krijgt bij elke verkochte iPad,. Maar er is geen content. Google. het bedroevende verhaal van SJ Breda waar ook de directeur een commercieel belang had. Nee, dit format gaat snel ten onder.

 • Profielfoto
  Verwijder

  Leren kinderen nog om zich aan te passen aan en rekening te houden met anderen? Alles is zo individueel tegenwoordig.

 • Profielfoto
  The Jesus

  Meino
  Meino 21 uur geleden
  Misschien kan de auteur van dit artikel nog een beetje bijscholing gebruiken om in de toekomst taalfouten te voorkomen.

  ApeRdoorn….