LaCie onthult eerste USB-C harddisk

17 reacties

Door de komst van de radicaal nieuwe 12-inch Retina MacBook, krijgt de nieuwe USB 3.1-C connector een flinke boost. Het is de eerste consumentenlaptop die de nieuwe, snelle USB-aansluiting bevat. Sterker nog, de nieuwe MacBook bevat alleen maar USB-C.

Accessoiremaker LaCie heeft alvast een USB-harddisk voor bij de nieuwe MacBook aangekondigd. De Porsche Design Mobile Drive kan direct op USB 3.1-C aangesloten worden. De harddisk komt volgend kwartaal op de markt met 500GB, 1TB of 2TB opslagcapaciteit.

De fabrikant meldt dat de harddisk speciaal gemaakt is om bij de looks van de nieuwe 12-inch MacBook te passen. De behuizing is gemaakt van 3 millimeter dik aluminium. Standaard wordt een USB 3.1-C kabel meegeleverd.
lacie-c
De externe harddisk kan ook op gewone USB 2.0 of 3.0 aansluitingen gebruikt worden. Een USB C-naar-USB kabel wordt ook meegeleverd.

De maximale snelheid van USB 3.1-C is 1250MB/s. De harddisk van LaCie maakt nog geen maximaal gebruik van deze snelheid en werkt op 100MB/s. Dit is waarschijnlijk een mechanische beperking van de harddisk, want USB 3.0 heeft een maximale doorvoersnelheid van 600MB/s. De prijs is nog niet bekend. Vergelijkbare harddisks met USB 3.0 kosten tussen de 60 en 120 euro.

Al die capaciteit niet nodig? Dan heeft SanDisk een USB-C USB Stick.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ik gebruikte al een usb harddisk als opstartdisk voor mijn A1181 MacBook 13 inch gewoon option key indrukken tot je schijven verschijnen ook zonder interne HDD kan je mac gewoon opstarten met behulp van een USB HDD waar Mac OS-X op staat geinstalleerd

 • Profielfoto
  Bman

  Ik heb nog mijn twijfels over het design. Voor zo’n prijs verwacht je eigenlijk iets speciaal en verwacht je niet je hand open te halen aan de aluminium randen.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  “Vergelijkbare harddisks met USB 3.0 kosten tussen de 60 en 120 euro.”

  Ja, maar deze heeft ‘Porsche’ in de naam, doet rare dingen met prijzen..
  Ik gok dat ‘ie zo rond de 160 euro uit zal komen.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  100 MB/s ipv 1250 MB/s ???? Wat heeft dat nou weer voor zin?

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  100 MB/s ipv 1250 MB/s ??? Wat is het voordeel dan?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Wellicht een type foutje, 100 moet denk ik 1000 zijn.

 • Profielfoto
  GafferTape

  Lijkt me geen typfoutje. De meeste harde schijven kunnen helemaal niet zo snel, simpelweg omdat de schijf niet snel genoeg draait of kan draaien. Het enige wat USB 3 dan nog kan toevoegen is veel minder latency tussen schijf en computer. Een SSD kan wel veel sneller lezen, omdat die niet hoeven te draaien (vandaar de naam).

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Goh, de meeste zijn usb 2.0 alweer vergeten precies. Waar men nog sukkelde aan 30MB/s , usb 3 heeft het voor deze externe schijfjes verdrievoudigd. Meer kunnen die 2,5 inch schijfjes ook niet aan. Zou je er een super snelle ssd in plaatsen (zoals die van de macbook zelf ) kan je wel over de 1000MB/s geraken.

 • Profielfoto
  winkipop

  Hoe heet het nieuwste snufje van Apple, USB 3.1-C ? Benieuwd hoe succesvol deze luchtballon gaat worden. Firewire 400 & 800 (R.I.P.), Thunderbolt zou het helemaal gaan worden, niet dus. En nu komen ze weer met deze aansluiting. Zolang Apple de enige computer fabrikant is die deze aansluiting voert is het gedoemd een dood geboren kindje te worden. Leuk dat er een paar fabrikanten zijn, zoals La Cie die randapparatuur maken die op Apple kan worden aangesloten.
  Maar zolang er niet meer fabrikanten komen zal het beperkt blijven voor een klein groepje en zal de prijs overdreven duur uitpakken en daardoor na korte tijd weer via een zijdeur van het toneel verdwijnen.:sad:

 • Profielfoto
  Afroman

  USB c 3.1 is een open standaard.

 • Profielfoto
  winkipop

  Zo standaard dat Apple de enige is die het gebruikt;-)

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  winkipop

  De tijd zal het leren.;-)

 • Profielfoto
  illuminati

  Usb c 3.1 is niet van Apple. Apple is gewoon de eerste die het implementeert.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wellicht een type foutje, 100 moet denk ik 1000 zijn.

  Nee. De theoretische maximale snelheid van USB 3.0 is 600 MB/s (4,8gbit), maar een mechanische harddisk kan simpelweg zo snel niet draaien.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Vergeet niet je laptop genoeg opgeladen te hebben voordat je ‘m aansluit en ’n groot bestand gaat kopiëren gezien er maar één poort beschikbaar is. Zou lullig zijn als de batterij halverwege leeg is;-)

 • Profielfoto
  steveb

  Wellicht een type foutje, 100 moet denk ik 1000 zijn.

  Nee. De theoretische maximale snelheid van USB 3.0 is 600 MB/s (4,8gbit), maar een mechanische harddisk kan simpelweg zo snel niet draaien.

  even recapituleren

  usb 3.1c is nieuw en krijgt een max speed van 1250 MB/s (=10gbit)
  thunderbolt 2 is 1,5 jaar oud snelheid: 20gbit

  thunderbolt 2 kwam 2 jaar na thunderbolt
  verschillende artikelen spreken al over de komst van thunderbolt 3 (40gbit) in 2015

  => ik snap het nut niet van usb 3.1c tenzij dit de vervanger wordt van de lighting kabel aan de i-divices. met als voorwaarde dat de toestellen hiermee een stuk sneller kunnen laden