Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 maart 2015

Java voor Mac, voortaan met gratis adware

Windows-gebruikers kennen het ongetwijfeld, maar Mac-software bleef tot nu toe gespaard van bij software geleverde adware waarmee de ontwikkelaar extra inkomsten binnenharkt je gebruikerservaring verbeterd wordt. De Ask toolbar is een berucht voorbeeld.

ZDnet ontdekte dat Oracle de Ask Toolbar nu ook bij de OS X-versie van Java installeert. Daarbij worden dezelfde misleidende technieken als op Windows gebruikt. Alleen op volgende, volgende, volgende klikken laat je met een aangepaste startpagina en irritante toolbar in Safari of Chrome achter.

Voorheen leverde Apple een eigen versie van Java, maar het meest recente Java 8 kan alleen bij Oracle zelf gedownload worden. Vanaf Java 8 Update 40 is de adware in het installatieprogramma gebundeld. Opletten dus.

Per ongeluk toch de Ask.com adware geïnstalleerd? Deze is eenvoudig uit te schakelen in Safari (artikel op Apple.com) en Google Chrome (uitleg bij Chrome support). Het op adware scannen van je Mac met het uitstekende AdwareMedic kan ook geen kwaad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Java voor Mac, voortaan met gratis adware
Sluiten