Java voor Mac, voortaan met gratis adware

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Windows-gebruikers kennen het ongetwijfeld, maar Mac-software bleef tot nu toe gespaard van bij software geleverde adware waarmee de ontwikkelaar extra inkomsten binnenharkt je gebruikerservaring verbeterd wordt. De Ask toolbar is een berucht voorbeeld.

ZDnet ontdekte dat Oracle de Ask Toolbar nu ook bij de OS X-versie van Java installeert. Daarbij worden dezelfde misleidende technieken als op Windows gebruikt. Alleen op volgende, volgende, volgende klikken laat je met een aangepaste startpagina en irritante toolbar in Safari of Chrome achter.

Voorheen leverde Apple een eigen versie van Java, maar het meest recente Java 8 kan alleen bij Oracle zelf gedownload worden. Vanaf Java 8 Update 40 is de adware in het installatieprogramma gebundeld. Opletten dus.
java-nein
Per ongeluk toch de Ask.com adware geïnstalleerd? Deze is eenvoudig uit te schakelen in Safari (artikel op Apple.com) en Google Chrome (uitleg bij Chrome support). Het op adware scannen van je Mac met het uitstekende AdwareMedic kan ook geen kwaad.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Is java nog noodzakelijk voor iets? Anders donder ik het gelijk eraf.

 • Profielfoto
  Pasav

  Gelukkig wordt deze bij updaten niet geïnstalleerd. Dus alleen bij nieuwe installaties.

 • Profielfoto
  SvS

  Usain, je kunt t gewoon proberen om het gelijk af te donderen en wachten tot je eerste melding krijgt;-)

 • Profielfoto
  Hydr├Ž

  Is Oracle/Sun nu echt zo arm dat ze niet meer rond kunnen komen zonder toegevoegde reclame en toolbar?
  De Java plug-in is naar mijn mening echt bloatware geworden. Neemt veel ruimte in, doet maar weinig..

 • Profielfoto
  hatolex

  Met Usain vraag ik het me ook af, en dan heb je aan zo’n reactie als die van SvS niet veel natuurlijk.:roll:

 • Profielfoto
  tarun

  In de browser uitschakelen en alleen gebruiken voor lokale apps.

 • Profielfoto
  SvS

  Sorry voor mijn reactie… In alle eerlijkheid moet ik ook zeggen dat ik daar eigenlijk ook benieuwd naar ben.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Heb zelf al niet meer de moeite genomen om Java te installeren bij een nieuwe install van OS X Yosemite. Sinds vorig jaar niet gemist, het lijkt me dat je anno 2015 uitstekend zonder kunt.

 • Profielfoto
  Sander van Leeuwen

  @Usain @SvS, dat hangt volledig af van welke applicaties je gebruikt. Ik kan zelf (helaas) niet zonder. Een aantal (of alle?) applicaties uit de Adobe CC serie vereisen bijvoorbeeld een Java runtime. IDE’s als Eclipse of PhpStorm zijn op Java gebaseerd. OpenOffice (en andere smaken) gebruiken voor bepaalde features ook Java.

  Meestal zal het zo zijn dat je wel weet dat je een applicatie gebruikt die Java nodig heeft omdat je daar bewust mee bezig bent geweest. Gooi je Java weg en blijken bepaalde applicaties niet meer te werken dan merk je dat snel genoeg en kan je Java gewoon weer opnieuw installeren:)

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik krijg heel zelden de melding om Java et updaten. Wanneer ik hiervoor kies en de ‘nieuwste’ update heb geinstalleerd, krijg ik na een browser-restart direct weer de vraag om mijn Java te updaten. Klopt geen ene reet van die troep, of in ieder geval niet van hun update verwijzing-pagina.

 • Profielfoto
  ozzie X

  bij oudere Adobe Creative Suite programma’s heb je Java nodig, en ik merkte ook dat het noodzakelijk is bij internetbankieren van de ABN (met de identifier).

 • Profielfoto
  Melle

  ik heb hem nodig voor online KBC banking. Bij elke JAVA update (om de haverklap dus) een hel om het systeem terug werkende te krijgen…
  maar het moet dus….

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Wie doet er eigenlijk tegenwoordig: “Volgende, volgende, volgende”? ;-) Oh nee, ik draai op W7 hier.

 • Profielfoto
  iMaf

  is eigenlijk wel grappig, Java wordt dan als vertrouwelijk gezien en krijg je de rommel erbij en als je software zoals laat me zeggen keytouch wilt installeren, zou je Mac dit niet toelaten wegens niet gecerfiteerde software!!!

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Ik ben blij dat ik Java nooit nodig heb, gruwelijk product. Net als Adobe Flash. Het zijn ondertussen hinderlijke tussenoplossingen geworden. Flickr vroeg me laatst om Flash om een Buddy image te maken. Ik dacht echt… WTF? Dus jammer dan, dan maar geen eigen icoontje. Java, nooit problemen gehad zonder in jaaren. Dat akkefietje met Flickr was de eerste sinds maanden. Ach. :smile:

 • Profielfoto
  jort_programmeur

  ik heb java alleen nodig om te programmeren in java.

 • Profielfoto
  StephanNL

  Wat is Java?

 • Profielfoto
  Wauters

  Java op client side is vrijwel dood
  Serverside is dit wel the way to go!