iPod niet vernieuwd, wel in prijs verhoogd

21 reacties

De prijsverhogingen die Apple als gevolg van een kelderende euro doorvoert, blijven niet beperkt tot MacBooks en AirPorts. Ook de iPod is in prijs verhoogd. Het gaat zowel om de iPod Touch als iPod Nano en zelfs de stokoude iPod Shuffle is nu duurder.

De prijsstijging van de iPods is opmerkelijk omdat de producten al een lange tijd niet vernieuwd zijn. De marges op oudere producten zijn vaak hoog, maar toch lukt het Apple niet om de prijzen in Europa stabiel te houden.

De iPod Touch en iPod nano kregen in 2012 voor het laatst een upgrade. De iPod Shuffle viert binnenkort zijn vijfde verjaardag in ongewijzigde vorm.

Dit zijn de nieuwe prijzen:

Eerder deze week werd bekend dat de MacBook Air en MacBook Pro in prijs zijn gestegen. Ook de AirPort Express en AirPort Extreme zijn duurder geworden. De prijsstijgingen zijn in de Online Apple Store en bij Apple Premium Resellers doorgevoerd. Een iPod voor de oude prijs nodig? Diverse retailers en webshops hebben de prijzen nog niet bijgewerkt.

Prijzen van de iMac, Mac Mini en Mac Pro zijn vooralsnog ongewijzigd. Het is de vraag hoe lang dit nog gaat duren. De euro is vergeleken met de dollar flink in waarde gezakt, waardoor alle importgoederen duurden worden. De Apple TV is overigens iets goedkoper geworden.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  Volgens mij zijn de prijzen weer terug op een ouder niveau, ik kan mij tenminste herinneren dat de Shuffle vroeger ook 55 euro was. Maar goed, zoiets koop je ook veel beter tweedehands nu ze al zo oud zijn.

  Het is bij de iPods waarschijnlijk wachten op een samenwerking tussen Apple en Beats…

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  Dat vind ik wel wat overdreven deze wijziging. Dat je de marges op nieuwe producten mee laat gaan met koerswijzigingen is tot daar aan toe maar nu ook oude producten een dusdanige verhoging op toepassen is absurd. Zoals gezegd: beter tweedehands kopen dan maar.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Je kunt veel goeds of slechts van Apple zeggen, maar hiervan kun je Apple de schuld niet echt geven; met Grieken als schuldenaren en een Italiaanse Mario aan de geldpers zijn dit de gevolgen. Dit zal wel met meer importgoederen van buiten de EU gaan gebeuren…

 • Profielfoto
  Ricardo95

  Toch vraag ik me één ding af, namelijk snap ik één ding niet helemaal….waarom gooien ze veel product prijzen omhoog en hebben ze juist de Apple TV verlaagd in prijs?

 • Profielfoto
  Rolf Willems

  Omdat iedereen die een Apple Tv wilt er eentje heeft, en ze hiermee er nog vanaf kunnen komen van wat ze nig hebben. Heel extreem natuurlijk, maar met die nieuwe HBOnow stimuleert dit de verkoop zeker

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  In de afgelopen 3 maanden is de Euro ca. 17% gezakt in vergelijking met de dollar. (Eerste helft december 2014 was de koers 1,25; nu 1,07)

  Wanneer is €199 + 17% uitreken kom ik iets boven de €230 uit, dan mag je dus met €229 de handjes nog dichtknijpen; Apple legt de meeste pijn bij de klant neer, maar niet eens 100% van de pijn.

 • Profielfoto
  Jurr

  Had het idee dat Apple de laatste jaren steeds iets goedkoper werd, maar het lijkt er nu op dat dat gewoon het gevolg was van een sterke euro…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Vanzelfsprekend lift Apple met de prijsverlaging van de Apple TV mee op de vele miljoenen accounts die HBO Now gaat afsluiten.

  Omdat het een Apple-exclusive account is, zullen al die miljoenen mensen maar wat al te graag een Apple TV kopen. Die ook nog eens tot de goedkoopste mediaspelers op de markt behoort.

  Win-win.

 • Profielfoto
  ---

  En terecht. Je kunt Apple hier inderdaad niet de schuld van geven. We hebben gewoon veel voordeel gehad van de sterke Euro.
  Ben blij dat ik mijn rMBP 15” vorig jaar heb kunnen kopen voor 1850 euro.

 • Profielfoto
  Buzz

  Dat vind ik wel wat overdreven deze wijziging. Dat je de marges op nieuwe producten mee laat gaan met koerswijzigingen is tot daar aan toe maar nu ook oude producten een dusdanige verhoging op toepassen is absurd.

  Waarom absurd? Op de aandelenbeurs wordt Apple door beleggers goed in de gaten gehouden wat betreft de totale winst en omzet. Als dat gedeeltelijk in elkaar zakt door een gewijzigde wisselkoers met buitenlandse munten dan is dat slecht voor het bedrijf. Het bedrijf kan hier dus denk ik moeilijk onderuit.

 • Profielfoto
  ardaliki

  Als dit een gevolg van de koers is, gaan dan ook de prijzen van de ipads en de rest omhoog? En als de € stijgt gaan dan de prijzen weer omlaag? Lijkten de benzine prijzen wel

 • Profielfoto
  dushi

  Fin de carrière voor de euro, word terug zoals in begin fase van de euro waar je toen 1.4 € kreeg voor 1 $…

 • Profielfoto
  Zakske

  Als dit een gevolg van de koers is, gaan dan ook de prijzen van de ipads en de rest omhoog?

  Als Apple consequent is wel. Maar er spelen natuurlijk nog andere factoren, zoals wat de concurrentie doet. Als Apple eenzijdig de prijzen verhoogt kan dat gevolgen hebben voor het marktaandeel.

 • Profielfoto
  ro_me

  Zijn vergelijkbare producten ook duurder geworden afgelopen week? Zoals Dell producten? HP’s? Of pc’s van MSI? Of andere Amerikaanse merkproducten? Is de Levi’s jeans duurder geworden?

 • Profielfoto
  4GTL

  Gelukkig heb ik men nano in zomer 2013 voor 149€ gekocht dus;)

 • Profielfoto
  Zakske

  Zijn vergelijkbare producten ook duurder geworden afgelopen week? Zoals Dell producten? HP’s? Of pc’s van MSI?

  Nope. Er zijn er enkele producten die in prijs zijn gestegen, maar veel meer zijn in prijs gedaald. Apple is ook zo ongeveer het enige bedrijf in deze tak van industrie dat altijd een vaste prijs hanteert. Bij de meeste producenten wordt de prijs van steeds goedkopere componenten aan de consument doorgegeven, maar daar doet Apple niet aan mee. Dat moet persé en altijd hetzelfde bedrag hebben, wat dus eigenlijk betekent dat de marge die je als consument betaalt groter wordt. De componenten worden goedkoper, Apple hanteert een vaste prijs en stopt het verschil in z’n zak.

 • Profielfoto
  seek

  De grote inflatieslag is begonnen. De EUR is meer dan 31% minder waard geworden in 1 jaar (t.o.v. USD), warvan in de laatste 30 dagen 7.5%. De prijzen zullen (moeten) stijgen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als winkels eerlijk zijn verhogen ze pas de prijzen voor producten die ze ook daadwerkelijk duurder hebben ingekocht. Als ze nu prijzen verhogen voor Apple producten, die ze bijvoorbeeld drie maanden geleden hebben ingekocht tegen een veel gunstiger euro-dollar prijs, maken ze extra winst als ze nu direct mee gaan met de prijzen van de Apple Store. Maar aan de andere kant schrikt een hogere prijs ook weer klanten af en kan het slimmer zijn om zo lang de voorraad strekt nog even de oude prijs aan te houden. Voor Apple Resellers een goed moment om even lekker te concurreren tegen de Apple Stores met een (nu nog) lagere prijs voor de bestaande producten.

 • Profielfoto
  Sinker

  Hoe werkt dat dan met de prijzen? Paar maand geleden kreeg Apple voor elke euro die ze verkochten 0,80 o.i.d. terug. Met de huidige koers krijgen ze dus voor elke euro bijna een dollar terug, dus meer geld.. Waar zit deze prijsverhoging in dan?

 • Profielfoto
  evlottum

  @MacAanZee Tja vanuit oogpunt consument is dat natuurlijk “eerlijker” maar betaald diezelfde consument ook de “oude” hogere prijs voor “oudere” voorraad bij prijsverlagingen? (in het geval dat de liggende voorraad bij een retailer niet gecompenseerd word door de fabrikant?):-) …….

  Gelukkig komen prijsstijgingen als deze minder vaak voor dan dalingen, dit keer heb je een beetje pech als je je aankoop te lang hebt uitgesteld voor bepaalde producten. Maar zoals eerder genoemd marktplaats kan uitkomst bieden:-)

 • Profielfoto
  Zakske

  Paar maand geleden kreeg Apple voor elke euro die ze verkochten 0,80 o.i.d. terug. Met de huidige koers krijgen ze dus voor elke euro bijna een dollar terug, dus meer geld.

  Een jaar geleden kreeg Apple voor elke Euro die ze in Europa ophaalden nog ongeveer $1,40 en dat is op dit moment nog maar $1,06. Een MacBook Pro van €2000 leverde Apple dus vroeger $2.800 op en vandaag nog maar $2.120. Dit heeft niks met de “grote inflatieslag” van @Seek te maken, maar gewoon met een verschil in economische groei (US: Q3 2014 = +2,4% vs. EU: Q3 2014 = +0,3%) en een verschil in de rente op staatsobligaties (US: 5 jaar = 1,61% vs. DE: 5 jaar = -0,10%).

  Als je je spaargeld dus in Amerikaanse obligaties stopt krijg je op die van 5 jaar een rente van 1,61% maar op de Duitse een negatieve rente (!) van 0,10%. Het mag duidelijk zijn dat mensen hun geld dan liever in de Verenigde Staten parkeren, waardoor de vraag naar dollars en de koers van de dollar stijgt. Europese producten worden hierdoor goedkoper, wat uiteindelijk weer leidt tot hogere groei in Europa. Zo gaat het al eeuwen.