Getest: Twitter komt met live video-app, is het beter dan Meerkat?

8 reacties

Direct vanaf een iPhone livestreamen is hot and happening. De app Meerkat zorgde voor een explosie van livestreams die automatisch via Twitter aangekondigd werden. Twitter heeft nu zijn eigen Meerkat-concurrent voor de iPhone uitgebracht, genaamd Periscope.

Periscope laat je net als Meerkat met een druk op de knop een livestream starten. Groot verschil is dat streams bij Periscope opgenomen worden en tot 24 uur na uitzending terug te kijken zijn. OMT vergelijkt de twee apps.

Periscope is niet nieuw, de dienst werd begin dit jaar door Twitter gekocht voor naar verluidt 100 miljoen dollar. Meerkat is in 8 weken in elkaar gezet en dat is te merken. Hoewel beide apps goed functioneren, voelt Periscope een stuk completer en meer afgewerkt.

Livestreams ontdekken

Iets te kijken? Bij Meerkat ontdekt je nieuwe streams voornamelijk via je Twitter-timeline. Standaard toont de app een leeg scherm en je moet handmatig mensen toevoegen. Periscope heeft toegang tot je Twitter-followers en doet tevens suggesties voor ‘trending’ streams.
mkps-001

Zelf streamen

Bij zowel Meerkat als Periscope is zelf een stream starten een eitje. Vul een onderwerp in, druk op de knop en je bent live. Meerkat post standaard op je Timeline dat je live bent. Periscope doet dit niet uit zichzelf, maar stuurt wel pushnotificaties naar je vrienden die de app ook hebben.

Tijdens het streamen geven beide apps aan hoeveel mensen kijken, maar Meerkat is completer met avatars en gebruikersnamen constant in beeld. Comments blijven bovendien langer in beeld. Bij Periscope verdwijnen deze automatisch, ook als er geen nieuwe comments zijn.
mkps-002

Terugkijken, een ergernis opgelost

Een ergernis bij Meerkat is dat streams niet terug te kijken zijn. Eenmaal gestopt is ook echt gestopt. Periscope lost dit op door de opgenomen stream automatisch af te spelen als je naar een gestopte stream probeert te kijken.
meerkat-over

Twitterspam vs. Notificatiespam

Omdat Meerkat grotendeels op Twitter leeft voor ontdekken en aankondigen van livestreams, genereert het behoorlijk wat Tweets. Chats zijn eigenlijk mentions op Twitter die in de app weergeven worden. Periscope gaat hier anders mee om en gebruikt een eigen chat-systeem en alleen notificaties om streams aan te kondigen.

Voor grootgebruikers van Twitter is het handig om livestreams direct in hun timeline te zien. Voor niet-fanatieke Twitteraars kunnen de pushnotificaties handig zijn, maar deze zijn wel spammy. Eenmaal uitgezet, is Twitter de enige manier om buiten de apps om livestreams te ontdekken. Dan is het een plus dat Meerkat altijd een Tweet plaatst bij het starten van een stream, terwijl dit bij Periscope standaard uit staat.
push

Is completer beter?

Periscope heeft veel meer functies dan Meerkat. Je kunt zelfs prive-streams starten voor genodigden. De vraag is hoe vaak je dat allemaal gaat gebruiken. De enige functie die verschil kan maken is het terugkijken van streams. Maar het live-element is juist het spannendst. Of er behoefte bestaat om de vaak spontane en chaotische livestreams terug te kijken is op zijn minst twijfelachtig.

Meerkat heeft al een tijdje momentum en het is maar de vraag of Periscope tegenwicht kan bieden aan het ‘Meerkatten’. De apps doen het prima, maar de extra functies van Periscope zijn naar onze mening niet overtuigend genoeg om de Meerkat terug in zijn hol te jagen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Laiven

  Geen ‘r’ in waar afgewerkteR moet staan. Pun intended?

 • Profielfoto
  erwin33

  Wel een minpunt is dat je Periscope nog niet via een browser kan bekijken, en je dus alleen via de app kunt kijken, maar dit lijkt me een kwestie van tijd. Je moet nu de app hebben, er worden ook geen linkjes in je twittertimeline gegeven waar de stream te kijken is. Of dat probleem is inmiddels getackeld?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @erwin33: Dat kan ook bij Periscope

 • Profielfoto
  erwin33

  Waar dan?

  Edit: inmiddels worden de linkjes ook via twitter berichten gezonden als iemand live is. Leuk leuk. Je kunt alleen de gemaakte live video nog niet terug kijken als iemand weer offline is, tenminste niet via de browser. Beeld is wel 10x mooier, ook via de browser. Dat zag er bij Meerkat voor vandaag niet uit, een soort van uitelkaar getrokken beeld. Inmiddels hebben ze dat dat daar ook aangepast, maar ik denk dat dit te laat komt. De buzz rondom Periscope lijkt groter te zijn.

 • Profielfoto
  janau

  Nog even over het diertje meerkat. Een meerkat is een apensoort. Maar waarom zie dan tekens een stokstaartje afgebeeld? Omdat

 • Profielfoto
  janau

  … In Zuid Afrika met meerkat dat kleine beestje wordt bedoeld.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  En in de VS en het VK ook, overigens.

 • Profielfoto
  steveb

  nieuwe concurent voor facetime, skype,… video conference?