Europese Commissie strijdt verder om roamingkosten

8 reacties

Hoofdstuk zoveel in de strijd om de roaming­kosten binnen de diep verdeelde EU. Eerder deze maand zette de Europese Raad een streep door het voorstel tot afschaffing van de roamingkosten. 5MB gratis roaming zou volgens de Europese landen genoeg zijn.

De vice-voorzitter van de Europese Commissie heeft vandaag fel gereageerd op dit voorstel. De lidstaten zouden niet voor ogen hebben wat het originele voorstel van Neelie Kroes was. De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn ook geenszins van plan het voorstel te steunen.

Volgens Eurocommissaris Andrus Ansip is de raad vergeten waar het echt om gaat, namelijk het afschaffen van roamingkosten en het maken van een Europese telecommarkt. Niet het verminderen van roamingkosten.

“Het plan was roamingkosten af te schaffen, niet verminderen. 5MB roaming per dag is echt belachelijk, een lachertje!” – Andrus Ansip

Direct nadat de Europese Raad besloot het voorstel voor afschaffen van roamingkosten af te zwakken, stuurde het Europees Parlement een brandbrief. Nu ook de Europese Commissie zich tegen het afgezwakte voorstel keert, is er geen andere optie dan terug naar de onderhandelings­tafel. Er lijkt niet voldoende politieke steun.

5G en innovatie

Het vormen van een Europese telecommarkt is ook belangrijk voor de uitrol van 5G. De opvolger van 4G heeft veel meer ruimte in het telcomspectrum nodig, het zou ondoenlijk zijn dit per land te regelen en innovatie tegengaan.

Aanvankelijk zouden de roamingkosten eind dit jaar afgeschaft worden, maar door de verdeeldheid binnen de verschillende bestuurslagen van de EU laat een definitief besluit waarschijnlijk nog maanden op zich wachten.

Via: Tweakers / Tipgever: Teun

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja joh. 5 MB is meer dan zat. Kan ik precies de bovenste helft van mijn foto versturen vanuit mijn vakantiebestemming.

  Wie heeft meer nodig?:)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  5MB! Wat een doorbraak! Met dank aan alle kutlobbyisten in Brussel.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  En de leden die op een maand verdienen waar wij vier maanden moeten voor werken.

 • Profielfoto
  IsSidha

  gewoon alle aparte landen afschaffen en er één grote republiek van maken.. ben je van al het gezeik af..
  juist omdat elk land zijn eigen belasting regels en wetgeving heeft blijven de bedrijven die in elk land opereren nog steeds een eigen identiteit en moeten ze elkaar ook betalen voor verleende diensten..

 • Profielfoto
  iMachia

  Dit is de Europese Unie, en dit was de grootspraak van Mevrouw Neelie Kroes, voorheen Smit en/of Peper. Wat heeft die mevrouw dus de afgelopen paar jaar bereikt? Wie het weet mag het zeggen.
  Het is alleen maar politieke bladiebla geweest van een Europees overheidsorgaan dat dus geen enkele zeggenschap had, sterker nog überhaupt zou moeten hebben.
  Het gaat hier alleen nog maar om roamingkosten van providers. Stel dat het werkelijk ergens om zou gaan, oorlog met Rusland bijvoorbeeld.

  Aan de heidenen overgeleverd dus!

 • Profielfoto
  Col

  iMachia,
  Je weet niet waar je het over hebt. Gewoon, zoals de meesten, kankeren over Europa en haar parlement. Lekker meedoen met de domme kudde maar ondertussen niks snappen waar je tegen aan het zeiken bent.
  Vergeet niet dat 83% van de wetten in Nederland en België uit Europa komen. Wanneer jij twee jaar garantie krijgt op jouw aankopen is dat dankzij de EU. De controle van jouw voedsel: EU. Veiligheidsaspecten van jouw auto: EU. En zo kan ik nog doorgaan tot Sint Juttemis. En ja, de EU is een trage machine. Maar dat komt alleen maar door de tegenstanders die liever hun eigen belangen naar voor schuiven dan aan een eengemaakt Europa te werken.
  En als je écht wil weten wat Kroes bereikt heeft: raadpleeg dan eens de webstek van de Europeese Unie. Daar staan al haar tussenkomsten, voorstellen, wetsaanpassingen, amandementen, … opgesomd. Je schrikt je de lazarus. Er zal een nieuwe wereld voor jou open gaan.
  Desondanks wens ik jou verder nog het beste.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  KarelWillem 8 uur geleden
  Ja joh. 5 MB is meer dan zat. Kan ik precies de bovenste helft van mijn foto versturen vanuit mijn vakantiebestemming.
  Wie heeft meer nodig?:)

  Ik sta daar misschien alleen in, maar ik hou het contact met thuis op het absolute minimum als ik op vakantie ben. Maar ik hoor ook tot die 1% van de Nederlanders die noch aan FaceBook noch aan WhatsApp doet.

 • Profielfoto
  pruus

  De argumenten zijn allemaal stuk voor stuk verzonnen om een ding te doen, de kosten vergoed te krijgen. Lokaal hebben telco’s zich ingekocht en moeten een goede dekking geven en ook bij calamiteiten. En die kosten willen ze bij anderen weghalen, wel handelaars, maar dat doet dus elk land en elke telco. De grote vraag is dus, wat schiet je ermee op. Wat als er geen grens meer is en je dus afrekent tegen de huidige telco tarieven/contract? Ik denk dat er meer gebeld gaat worden. De stop uit de trechter. Dat is voor iedereen beter. De burger is de basis voor dit soort besluiten, niet de telco’s, en de lobbyisten.