Diepe verdeeldheid EU: afschaffen roamingkosten op losse schroeven

14 reacties

Binnen de Europese Unie is verdeeldheid ontstaan over het plan van voormalig euro­commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) om de roamingkosten eind dit jaar af te schaffen. De plannen voor complete afschaffing gaan mogelijk niet door.

In een verklaring laten de Europese ministers weten het oneens te zijn met de plannen die het Europees Parlement eerder goedkeurde. De EU-landen willen roamen helemaal niet gratis, maar alleen goedkoper maken.

De lidstaten zijn van mening dat consumenten binnen de EU beperkt mogen bellen en internetten zonder roamingkosten. Een precieze limiet is nog niet bekend, maar eerder werd over 5MB data per dag gesproken. Als dat op is mag een provider weer (verlaagde) kosten in rekening brengen.

Vertraging tot 2018

Aanvankelijk zouden roamingkosten eind 2015 afgeschaft worden, maar de nieuwe maatregelen spreken van 2016. In 2018 zou er volgens het nieuwe voorstel opnieuw naar de roamingkosten gekeken worden.

Verwacht wordt dat de Raad van Ministers een dezer dagen een standpunt inneemt, en dat dit formeel wordt aangenomen in de Telecom Raad van 13 maart. Daarna gaan Commissie, Parlement en Raad in onderhandeling om tot een eindvoorstel te komen.

Europarlement is furieus

Volgens persbureau Belga is het Europarlement ‘furieus’ nu de EU-landen de voorstellen niet alleen willen afzwakken, maar ook vertragen. Parlementsleden spreken van een ‘anti-Europese houding’ die duidelijk de telecomlobby en niet de Europese burger dient.

Inmiddels hebben 126 leden van het parlement een brandbrief naar de Europese raad gestuurd. D66-Europarlementariër (D66) Marietje Schaake noemt het een ‘forse belediging voor het Europees Parlement, maar vooral voor alle Europeanen die hun telefoonrekening omlaag willen’.

Via: NuTech / Tweakers

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  SMTR

  Lang leve Europa! Wanneer stappen we er uit?

 • Profielfoto
  pruus

  Allemaal kulargumenten. Zat Nelie nog maar op haar plek. Wat een zacht gekookte eitjes…..

 • Profielfoto
  oblomov

  Toen de definitieve bevestiging voor afschaffing op zich liet wachten werd al duidelijk dat de telecomlobby de zuidelijke landen aan het bewerken waren.
  Hoe je Europese ministers van zuidelijke landen in de gewenste positie masseert hoef ik hier niet uit te leggen.

 • Profielfoto
  Boike12

  @SMTR Zonder Europa komen we al helemaal niet van de roamingkosten af. Of begrijp ik je reactie verkeerd?

 • Profielfoto
  Niels

  Eén grote lobby door de telecommaffia… Dat mensen hier serieus verbaasd over zijn, verbaast mij nog het meest.

  De netwerken zijn er al en ook de techniek om al het telefoon- en dataverkeer door te schakelen. Het punt is dat in bepaalde (‘oostelijke’) landen de kosten vele malen lagen liggen dan in bepaalde (‘westelijke’) landen. Hier wringt het hele gebeuren, want hoe ga je dan de kosten normaliseren:

  – ten koste van de grote (lees: nu lobbyende) telecomboeren als Vodafone, D-telecom, etc.: zij moeten óf hun prijzen verlagen naar het niveau van goedkopere providers óf extreme korting gaan geven voor toegang op hun netwerken. Aangezien er onlangs nog miljarden in deze netwerken geïnvesteerd zijn, gaat dit natuurlijk nooit gebeuren.

  – ten koste van de goedkopere telecomboeren die hun prijzen sterk moeten gaan verhogen, ook al gaat dit ten koste van hun klanten. Dit lijkt me op de lange termijn waarschijnlijker.

  Hoe dan ook, het blijft natuurlijk gewoon belachelijk hoe dit soort spelletjes in het Europesche parlement gespeeld worden, maar zo zijn er natuurlijk veel en veel meer dingen mis: 15.000 euro salaris ex. reis- en onkosten per maand voor gemiddeld 12 uur werken in de week. Denk daar maar eens over na, wat er met dit geld te bereiken valt.

 • Profielfoto
  iMachia

  Dus dat betekent uiteindelijk dat Neelie Smit Kroes helemaal niets heeft bereikt…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  We miss you Neelie…..
  Nu zitten er allemaal watjes in de Europese Commissie. Mensen zonder ruggegraat en die met de wind van lobbyisten meewaaien. Daar heb je dus helemaal niets aan.

 • Profielfoto
  Obi

  Lobbyisten, in Brussel alleen al lopen geschat 15000 lobbyisten rond. En natuurlijk hebben die totaal geen invloed op al die integere incompetente zakken stront/ ‘politici’ in het EU parlement. Een van de redenen dat ik blijf bij mijn opvatting dat strafrechtelijk vervolging en eventuele bestraffing in ons ‘politiek bestuur’ een vast onderdeel moet worden.

 • Profielfoto
  hatolex

  @Obi,

  je moet je toch niet voorstellen dat al die ” incompetente zakken stront/ ‘politici’” zich moeten gaan bezighouden met wetgeving, wees dus maar blij dat er lobbyisten zijn van Green Peace, dierenrechten organisatie’s, milieuclubs, antirook lobby enz.

  Op die manier komt er nog iets goeds uit misschien.

 • Profielfoto
  polansky

  @SMTR – Alsof Nederland op eigen benen kan staan.

  De havens in Antwerpen en Hamburg zullen in hun handjes wrijven als Nederland dat zou doen. Nederland heeft Europa verder niets te bieden anders dan een importhaven die nu nog heel belangrijk is, maar bij uittreding snel aan belang zal verliezen.

  Nederland heeft geen olie zoals Noorwegen (onze gasbel is bijna leeg) en geen bankenconglomeraat zoals in Zwitersland. Nederland heeft ook geen eigen maakindustrie zoals de UK. Eigenlijk heeft Nederland helemaal niets buiten ASML om.

  Denken dat je buiten de EU beter af bent is je kop in het zand steken en je onderbuik laten spreken. Economisch gezien is Nederland zonder de EU in ieder geval niet beter af.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Economie_van_Nederland

 • Profielfoto
  Pjotr

  Daalname aan de EU maakt het afschaffen van roamingkosten mogelijk. Indien de EU als een land is te beschouwen zonder invoerrechten naar een andere deelsstaat, waarom dan wel kosten berekenen (die er niet zijn) wanneer ik vanuit Keulen naar Maastricht bel? Neelie heeft het goed gezien. Neelie for president.

  Mogelijk kunnen we dan ook die BTW eens gelijk gaan trekken voor alle EU landen. (Helaas gaat dan bij de eerste discussie meteen weer iemand roepen dan het moet van de EU,,, zucht)

 • Profielfoto
  Leo5061

  Dus de 18e maart allemaal op D66 stemmen. Dan gaat t allemaal goedkomen (niet dus!!!!!!).

 • Profielfoto
  hatolex

  @Polansky,

  Ik ben het voor een deel met je eens, maar dat we buiten ASML. Niets hebben is wat kort door de bocht, NL is na de VS de grootste exporteur van agrarische producten, dus dat lijkt me wel van enige omvang, NL vult een groot deel van de Europese magen hoor.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Ach…! Simlock vrij toestel meenemen op je vakantie, simkaartje halen bij een lokale dealer en bellen. Internetten, whatsappen en whatever doe je via Wifi-spots, uiteraard jezelf wel beschermen d.m.v. een VPN verbinding als het om privacy gevoelige gegevens gaat. Voor de rest, lang leve de corruptie we zijn weer terug bij af. De Europese Unie, ooit zal het wel iets worden maar wanneer, de tijd zal het leren. Neelie bedankt voor je inzet en bijdragen, maar het heeft soms niet zo mogen zijn.