Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 maart 2015

Diepe verdeeldheid EU: afschaffen roamingkosten op losse schroeven

Binnen de Europese Unie is verdeeldheid ontstaan over het plan van voormalig euro­commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) om de roamingkosten eind dit jaar af te schaffen. De plannen voor complete afschaffing gaan mogelijk niet door.

In een verklaring laten de Europese ministers weten het oneens te zijn met de plannen die het Europees Parlement eerder goedkeurde. De EU-landen willen roamen helemaal niet gratis, maar alleen goedkoper maken.

De lidstaten zijn van mening dat consumenten binnen de EU beperkt mogen bellen en internetten zonder roamingkosten. Een precieze limiet is nog niet bekend, maar eerder werd over 5MB data per dag gesproken. Als dat op is mag een provider weer (verlaagde) kosten in rekening brengen.

Vertraging tot 2018

Aanvankelijk zouden roamingkosten eind 2015 afgeschaft worden, maar de nieuwe maatregelen spreken van 2016. In 2018 zou er volgens het nieuwe voorstel opnieuw naar de roamingkosten gekeken worden.

Verwacht wordt dat de Raad van Ministers een dezer dagen een standpunt inneemt, en dat dit formeel wordt aangenomen in de Telecom Raad van 13 maart. Daarna gaan Commissie, Parlement en Raad in onderhandeling om tot een eindvoorstel te komen.

Europarlement is furieus

Volgens persbureau Belga is het Europarlement ‘furieus’ nu de EU-landen de voorstellen niet alleen willen afzwakken, maar ook vertragen. Parlementsleden spreken van een ‘anti-Europese houding’ die duidelijk de telecomlobby en niet de Europese burger dient.

Inmiddels hebben 126 leden van het parlement een brandbrief naar de Europese raad gestuurd. D66-Europarlementariër (D66) Marietje Schaake noemt het een ‘forse belediging voor het Europees Parlement, maar vooral voor alle Europeanen die hun telefoonrekening omlaag willen’.

Via: NuTech / Tweakers

Reageer op artikel:
Diepe verdeeldheid EU: afschaffen roamingkosten op losse schroeven
Sluiten