Roelof Roos
Roelof Roos Nieuws 14 maart 2015

De beloning van de Apple top: Hoe het echt werkt

Aan het begin van dit jaar schreven we al over wat de Apple topmensen in 2014 verdienden. Vooral retail-baas Angela Ahrendts sleepte in 2014 nogal wat binnen, terwijl ze pas op 1 mei begon. Op haar salarisstrookje stond maar liefst 73 miljoen dollar.

CEO Tim Cook kreeg ‘maar’ 9,2 miljoen dollar. Hoe kan dat? Je zou verwachten dat de hoogste baas het meeste verdient. Kreeg mevrouw Ahrendts echt 73 miljoen voor acht maanden werk in 2014? Kreeg Tim Cook echt niet het meeste? Twee keer nee. Hoe het zit, OMT legt het haarfijn uit.

Medewerkers kan je op verschillende manieren belonen, in de praktijk is het vaak een combinatie. Allereerst is er natuurlijk het basissalaris. Daarnaast zijn er mensen met een bonus, bijvoorbeeld een percentage van het basissalaris dat alleen wordt uitgekeerd bij goed presteren of bij het succesvol afronden van een bepaald project. Verder kan een werkgever iets doen met extra vakantiedagen, een auto van de zaak, een telefoon, een iPad die ook privé gebruikt kan worden, enzovoort. Ook is er is een beloning die afhankelijk is van de koers van het aandeel van het bedrijf. Tegenwoordig gaat dat meestal in de vorm van zogenaamde  ‘restricted stock units’, afgekort RSU’s. Alle topmensen bij Apple, en nog een heleboel andere Apple medewerkers, krijgen RSU’s. Over deze RSU’s zo dadelijk meer, maar laten we eerst even kijken waarom veel mensen een beloning in aandelen een goed idee vinden.

Belonen in aandelen

Als eigenaar of aandeelhouder (dus deels eigenaar) van een bedrijf wil je dat werknemers altijd handelen in het belang van het bedrijf. De meeste mensen laten hun beslissingen echter beïnvloeden door hun eigen belang. Bij sommige mensen is er kwade opzet, hufterigheid, domheid of hebzucht in het spel. Maar mensen die het wel goed bedoelen nemen bij een afweging hun eigen perspectief sowieso mee en het perspectief van een ander wellicht niet. Ook bij goedwillenden kan het mis gaan. Een aandeelhouder probeert het daarom zo te regelen dat het eigen belang van een medewerker zo veel mogelijk overeen komt met het belang van het bedrijf. Er zijn bedrijven die hun topmensen daarom verplichten een deel van hun vermogen, zeg 10%, te investeren in aandelen van het bedrijf zelf. Op die manier treft een slechte koers van het aandeel de topmensen direct. Het idee is dat ze daarom bij het nemen van hun beslissingen beter nadenken over wat goed is voor het bedrijf. Maar goede mensen zijn schaars en die willen dat gedoe helemaal niet. Dus wat meer en meer gebeurt is dat medewerkers aandelen krijgen. Meestal in de vorm van RSU’s.

RSU’s

Stel je bent ‘vice president’ of iets dergelijks van een bedrijf waarvan de aandelenkoers op 10 euro staat. De aandeelhouders besluiten jou te belonen met 400.000 euro in RSU’s. Een (1) RSU staat voor een (1) aandeel. Je krijgt dan dus 40.000 RSU’s. Ook krijg je dan een rekening bij een soort bank, met electronisch bankieren en zo, maar in plaats van euros of dollars staan er RSU’s op de rekening. Je kunt in eerste instantie echter niets met die RSU’s, de RSU’s kunnen niet zo maar voor echte aandelen worden ingewisseld. De R in RSU staat voor ‘restricted’, hetgeen ‘beperkt’ betekent. Pas nadat een bepaalde periode verstreken is kan een deel van de RSU’s worden omgewisseld voor echte aandelen die je dan kunt verkopen. Een veel gehanteerd schema is dat 25% na een jaar beschikbaar komt, 25% na twee jaar, 25% na drie jaar en 25% na vier jaar. Als je het nou goed doet, als vice president, dan stijgt door jouw daden de waarde van het aandeel in die periode. Dus stel het aandeel stijgt in het eerste jaar met 30% en na het eerste jaar komt 25% van de RSU’s vrij, dan zijn die RSU’s dus 130.000 euro waard. Na het eerste jaar kan je de aandelen gewoon op de rekening laten staan maar je kunt ze ook verkopen en 130.000 euro in je zak steken. Een RSU is dus een van prestatie afhankelijke bonus waarbij ‘prestatie’ is gedefinieerd als de koers van het aandeel. Het vrijkomen van RSU’s heet in het Engels ‘vest’. Bijvoorbeeld: “His RSU’s vest at the end of this year.” Er is niet echt een toepasselijke Nederlandse vertaling voor ‘to vest’ en daarom wordt het in het Nederlands ook vaak gebruikt. Bijvoorbeeld: “Zijn RSU’s vesten aan het einde van het jaar.”

70 van de 73 miljoen dollar die mevrouw Ahrendts in 2014 ‘verdiende’ zijn RSU’s. Van die 73 miljoen heeft ze dus nog maar een klein deel, 70 miljoen is omgezet in RSU’s waarover mevrouw Ahrendts pas in de loop van de komende jaren kan beschikken. Tenzij ze in de tussentijd ontslagen wordt, dan krijgt ze niets. Nu lijkt het erop dat mevrouw Ahrendts het goed doet, maar het is in Silicon Valley niet ongewoon dat iemand ontslagen wordt in de week voordat een ‘pakket’ RSU’s vest. Dan heb je veel pech.

Waar komen de RSU’s vandaan? Wat een bedrijf vaak doet als het medewerkers met RSU’s beloond, is dat het nieuwe aandelen uitgeeft. Omdat de totale waarde van een bedrijf door de uitgifte van RSU’s niet groter wordt, worden de bestaande aandelen dus iets minder waard. (De bestaande aandelen ‘verwateren’.) Aandeelhouders gaan daar toch mee akkoord omdat het bedrijf door de medewerkers die de RSU’s ontvangen uiteindelijk meer waard zal worden. De aandeelhouder moet wel toestemming geven en dat doet de Raad van Commissarissen (the ‘Board of Directors’ in het Engels) namens de aandeelhouders. Voor de Angela Ahrendts’, Tim Cooks en Phil Schillers van deze wereld gaat het om heel veel geld, dus verplicht de wet dat deze gegevens worden gepubliceerd zodat iedere aandeelhouder z’n eigen afweging kan maken. En zo weten wij dus al die bedragen.

Maar waarom krijgt Angela Ahrendts nou 70 miljoen en Eddy Cue 20 miljoen terwijl Tim Cook niets kreeg? Zoals hierboven uitgelegd krijgt mevrouw Ahrendts de 70 miljoen niet nu, maar gespreid over de komende jaren. Toen Tim Cook CEO werd is met hem ook een dergelijke afspraak gemaakt. Dat kreeg gestalte in 2011, toen de heer Cook maar liefst 1.000.000 RSU’s kreeg die destijds een waarde van 376 miljoen dollar vertegenwoordigden. (In sommige artikelen op het web heeft men het over 378 miljoen dollar, maar dat is inclusief ongeveer 1 miljoen ‘gewoon’ salaris en ongeveer 1 miljoen ‘gewone bonus’ die Tim Cook in 2011 ook kreeg.) Afgesproken werd dat de helft van Tim Cook’s RSU’s in 2016 vest en de andere helft in 2021. Omdat het Apple aandeel inmiddels gestegen is, zijn deze RSU’s van Tim Cook op dit moment ongeveer 875 miljoen dollar waard. In dezelfde periode is de waarde van het bedrijf Apple met ongeveer 420 miljard dollar gestegen tot ongeveer 735 miljard dollar. De extra uitgegeven 1.000.000 aandelen om de RSU’s voor Tim Cook te maken vallen daarbij in het niet en dus zijn de aandeelhouders blij.

Gouden handboeien

Voor de goede orde, voor 2011 kreeg Tim Cook natuurlijk ook al RSU’s. Een deel daar van was in 2011 nog niet gevest. Als je die allemaal op een rijtje zet dan blijkt dat Tim Cook in de periode 2011-2016 wel een paar honderd miljoen heeft geïncasseerd. Het is dus niet zo dat Tim Cook tot 2016 moet wachten tot die ene grote boot met geld binnen komt. De board of directors regelt het zo dat iedereen met RSU’s waarvan ze willen dat hij of zij voor het bedrijf blijft werken om de zo veel tijd extra RSU’s krijgt zodat er nooit een moment komt dat ze opstappen. Althans, dat ze opstappen zonder een groot bedrag aan RSU’s te laten verdampen. Dit soort mechanismen wordt daarom ook wel ‘gouden handboeien’ genoemd. In het overzicht van 2014 is te zien dat de topmensen in het ene jaar heel veel RSU’s krijgen en in het andere jaar niets. Maar ga er maar van uit dat iedereen ieder jaar RSU’s verzilvert. Op het moment dat RSU’s vesten moet over de waarde van de aandelen op dat moment inkomstenbelasting worden betaald. Voor inwoners van Californië is dat minstens 45%. Vooral de belastingdienst wordt er dus beter van.

In 2013 is er een opmerkelijke wijziging doorgevoerd met betrekking tot Tim Cook’s 1.000.000 RSU’s uit 2011. In plaats van twee momenten waarop 50% van de RSU’s vesten zijn het nu 10 momenten van ieder 10%. Dat is niet zo bijzonder. Echter, Tim Cook wil het goede voorbeeld geven en daarom worden de prestaties van Apple ieder jaar vergeleken met 500 andere grote Amerikaanse bedrijven. Tim Cook krijgt in een bepaald jaar alleen maar alle RSU’s als Apple wat betreft prestaties tot de beste eenderde van die 500 behoort. Doet Apple het slecht, dan krijgt Tim Cook de helft. Indien Apple een middenmoter is dan krijgt Tim Cook driekwart. Het kan best zo zijn dat de economie als geheel in de lift zit en een aandeel stijgt, terwijl het bedrijf het toch minder doet dan andere bedrijven. Het heeft wel wat, dat inzichtelijk te maken. En dan was er nog Tim Cook’s gewone beloning. In 2014 was dat 1,7 miljoen gewoon salaris, 6,7 miljoen gewone bonussen en driekwart miljoen voor zaken zoals beveiliging.

Over de 70 miljoen voor Angela Ahrendts is ook wat meer te vertellen. Voordat ze bij Apple ging werken, was ze CEO bij Burberry. Daar had ze natuurlijk ook RSU’s. Omdat ze ontslag nam bij Burberry verdampten de Burberry RSU’s. Dat kostte mevrouw Ahrendts veel geld. Apple heeft haar extra RSU’s gegeven om haar voor dat verlies te compenseren. Van de 70 miljoen is 37 miljoen compensatie voor dat verlies en 33 miljoen een beloning voor het werk bij Apple.

Scott Forstall

Laten we tot slot Scott Forstall er nog even bij halen. Op 29 oktober 2012 liet Apple via een persbericht weten dat Scott Forstall het bedrijf ging verlaten. Maar het persbericht vermeldde dat de heer Forstall nog zou aanblijven en pas in 2013 Apple echt zou verlaten. In de tussentijd zou Scott Forstall dienen als ‘adviseur van Tim Cook’. One More Thing was er natuurlijk niet bij en had totaal geen inzage in wat zich daar heeft afgespeeld. Maar we kunnen er wel over speculeren. Scott Forstall had natuurlijk ook RSU’s. Het is waarschijnlijk dat Apple en de heer Forstall een deal hebben gemaakt. Scott houdt zich rustig, laat zich verder niet uit over Apple en blijft nog een half jaar of zo bij Apple op de loonlijst staan met een vage functie. In die periode zetten een deel van de RSU’s zich om in aandelen en haalt de heer Forstall nog een enorm bedrag binnen. Zo gaat dat.

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp van Jan Schalkwijk van JPS Global Investments. Jan adviseert onder andere mensen met RSU’s, aandelen en opties van het bedrijf waar ze werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De beloning van de Apple top: Hoe het echt werkt
Sluiten