Apple Watch op 24 april halen? Non, No, Nein!

Door: Koen van Tongeren - 39 reacties

Heb jij al vrij gevraagd van werk of school voor 24 april en ligt je kampeeruitrusting al in de kofferbak van je volgetankte auto, kortom, ben jij al helemaal klaar om op 24 april de grens over te gaan en zo als een van de eersten een Apple Watch te kunnen kopen in Duitsland, Engeland of Frankrijk? Jammer joh, pak de boel maar weer uit, want je komt met lege handen thuis.

Uitgelekte trainingsdocumenten voor Apple Retail-personeel onthullen dat het niet mogelijk is om een Apple Store binnen te wandelen op 24 april en naar buiten te komen met een Apple Watch, tenzij je er van te voren een gereserveerd hebt.

In de documenten, waar MacRumors de hand op heeft weten te leggen, staat te lezen dat Apple een speciaal ‘Product Reservation’-systeem in het leven heeft geroepen, samen met een voorverkoop. Beiden beginnen op 10 april. Geïnteresseerden kunnen vanaf dat moment in bepaalde Apple Stores een Apple Watch uitproberen.

Wie de ideale combinatie van horloge en bandje gevonden heeft kan online een bestelling plaatsen. Vanaf 24 april worden de eerste bestellingen uitgeleverd, zowel via de Apple Stores als online. Volgens MacRumors verwacht Apple in de beginperiode echter lage voorraden waardoor de levertijd waarschijnlijk snel zal oplopen.

Apple maakt in de documentatie een duidelijk onderscheid tussen dit voorverkoopsysteem en het al bestaande reserveringssysteem waarmee bijvoorbeeld nieuwe iPhones van te voren gereserveerd kunnen worden waarna ze in de winkel afgehaald en betaald kunnen worden. Omdat de aankoop nu vooraf online gedaan moet worden zal het waarschijnlijk niet eenvoudig zijn om als Nederlander of Belg om snel aan een Apple Watch te komen.

Wil je vanaf dag één dus met een Apple Watch om je pols lopen dan zal er wellicht weinig anders op zitten dan een oude vakantieliefde lief aankijken om er uit zijn/ haar naam eentje voor je te laten reserveren. Het is namelijk niet duidelijk of er ook vanuit andere landen een vooruitbestelling gedaan kan worden in de Duitse, Franse of Britse Stores.

Uitprobeersessies
Apple’s trainingsdocumenten onthullen meer interessante feitjes over de Apple Watch-uitprobeersessies. Zo blijkt één sessie niet korter dan vijf en niet langer dan vijftien minuten te mogen duren. Daarbij mag een klant meerdere voorgeselecteerde combinaties proberen, maar wisselen of verstellen van bandjes behoort niet tot de opties.

Een ander verhaal is het voor de ‘happy few’ die zich een Apple Watch Edition kunnen veroorloven. Zij hoeven niet tussen het plebs aan een houten tafel hun gouden klokje te proberen, maar krijgen een uur lang alle aandacht van een persoonlijke verkoper in een privé-ruimte. Deze helpt je vervolgens ook met het instellen van het horloge, zodra de bestelling geleverd is en blijft gedurende twee jaar verantwoordelijk om je happy te houden als goldmember customer.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  jumper

  Kunnen we als Belg bvb. geen exemplaar reserveren dan in Frankrijk?

 • Profielfoto
  CHECKit95

  Ik wilde 4 mei naar Düsseldorf… Of gaat dat dan ook niet door?

 • Profielfoto
  mblokhuis

  CHECKit95: Dat zal waarschijnlijk gewoon uitproberen zijn, of ze wat op voorraad hebben. Maar 24 april en 4 mei liggen wel erg dicht bij elkaar. Dus denk dat ze er dan weinig op voorraad hebben.

 • Profielfoto
  MauritsBD

  Als je met je Nederlandse Apple ID inlogt op een Duitse website kan je volgens mij best reserveren..

 • Profielfoto
  Imade

  Denk het niet @MauritsBD – denk dat Apple naar adressen kijkt wat ik ook best snap.
  Het is naaiend dat jij extra lang moet wachten omdat een ‘buitenlander’ er ook 1 wilt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat wordt dus een rommeltje, denk ik. Behalve voor de ‘happy few’ die minimaal 11 ruggen willen neertellen voor een gouden Apple klokkie:nerd:

 • Profielfoto
  Rolf Willems

  Dat uitproberen van die gouden, mij lijkt het best vet om er eentje om te doen, een uurtje te vutten en dan te bedanken voor de moeite, of kijken ze eerst of je er wel eentje kan kopen?

 • Profielfoto
  jeroenbunte

  Kan me niet voorstellen dat je zo’n ding dan überhaupt nog zou willen. Maar ieder z’n meug hoor en als je je als Nederlander keer op keer door zo’n bedrijf als Apple wilt laten vernederen, prima toch…..

 • Profielfoto
  Imade

  Kan me niet voorstellen dat je zo’n ding dan überhaupt nog zou willen. Maar ieder z’n meug hoor en als je je als Nederlander keer op keer door zo’n bedrijf als Apple wilt laten vernederen, prima toch…..

  Hoezo laten deze kopers zich vernederen dan?
  Als Pietje een Apple Watch wilt, laat Pietje die dan kopen.

 • Profielfoto
  olaf191

  hoi koen…

  een vriend van me gaat van 5 tot 15 mei naar NY. Kan hij me eentje mee brengen of moet ik daar ook al niet op hopen ?

  bedankt voor je reactie:-)

 • Profielfoto
  ikoot

  Kan me niet voorstellen dat je zo’n ding dan überhaupt nog zou willen. Maar ieder z’n meug hoor en als je je als Nederlander keer op keer door zo’n bedrijf als Apple wilt laten vernederen, prima toch…..

  lekker schelden op alles is ook een hobby, toch Jeroen,

  ik voel me niet vernederd hoor en ja Apple heeft een bepaalde manier van zijn spullen aan de man te brengen, maar daar genieten de liefhebbers ook van!

  zoals Imade al zei, als Pietje een Apple Watch wil,…………

 • Profielfoto
  Roy Hendriks

  Je kunt ook je adresgegevens even aanpassen in je Apple ID, reserveren en ophalen in de winkel en daarnaar de gegevens weer terug zetten.

 • Profielfoto
  essiw

  Ik zou adviseren een tijdje te wachten, en met een tijdje bedoel ik 1 à 2 jaar, wanneer de watch uit de beta fase is. Kijk bijvoorbeeld maar naar het verschil tussen de iPad1 en de iPad2.

 • Profielfoto
  jeroenbunte

  lekker schelden op alles is ook een hobby, toch Jeroen,

  ik voel me niet vernederd hoor en ja Apple heeft een bepaalde manier van zijn spullen aan de man te brengen, maar daar genieten de liefhebbers ook van!

  zoals Imade al zei, als Pietje een Apple Watch wil,…………

  Dat is niet zoals ik het bedoel, als iemand dat wil kopen moet ie dat zeker doen, dat begrijp ik helemaal en heb ik zelf ook altijd gedaan. Alleen zelfs dat wordt je nu onmogelijk gemaakt door Apple. Het leuk naar Oberhausen afreizen om daar als echte Apple fan het nieuwste product te kopen wordt je nu al Nederlander ook ontnomen. Dit soort steenrijke ondernemingen denken te kunnen / moeten bepalen wat goed voor ons (de rest van de mensheid) is en dat is zorgelijk.

 • Profielfoto
  SvS

  Dit soort steenrijke ondernemingen denken te kunnen / moeten bepalen wat goed voor ons (de rest van de mensheid) is en dat is zorgelijk.

  Dat zal wel vertaald worden naar verkoopresultaten, want consumenten hòeven niet alles te pikken en te slikken…

 • Profielfoto
  Imade

  lekker schelden op alles is ook een hobby, toch Jeroen,

  ik voel me niet vernederd hoor en ja Apple heeft een bepaalde manier van zijn spullen aan de man te brengen, maar daar genieten de liefhebbers ook van!

  zoals Imade al zei, als Pietje een Apple Watch wil,…………

  Dat is niet zoals ik het bedoel, als iemand dat wil kopen moet ie dat zeker doen, dat begrijp ik helemaal en heb ik zelf ook altijd gedaan. Alleen zelfs dat wordt je nu onmogelijk gemaakt door Apple. Het leuk naar Oberhausen afreizen om daar als echte Apple fan het nieuwste product te kopen wordt je nu al Nederlander ook ontnomen. Dit soort steenrijke ondernemingen denken te kunnen / moeten bepalen wat goed voor ons (de rest van de mensheid) is en dat is zorgelijk.

  Juist logisch… anders kunnen de echte inwoners minder kans maken omdat Nederlanders er ook 1 willen.
  Apple zal dit wel doen om aan de aanvraag te kunnen voldoen.
  Hoezo moet Apple in Duitsland service bieden voor een Nederlander?

 • Profielfoto
  Ferry

  Volgens Europese regels zou het niet uit moeten maken… we zijn één markt. Ik denk niet dat Apple je op basis van je adres kan weerhouden om in Duitsland een Apple Watch te reserveren. Bij de lancering van de iPhone 6 waren er ook meerdere Nederlanders die gereserveerd hadden in Duitsland… ook zonder een fake-adres te gebruiken.

 • Profielfoto
  Imade

  Volgens Europese regels zou het niet uit moeten maken… we zijn één markt. Ik denk niet dat Apple je op basis van je adres kan weerhouden om in Duitsland een Apple Watch te reserveren. Bij de lancering van de iPhone 6 waren er ook meerdere Nederlanders die gereserveerd hadden in Duitsland… ook zonder een fake-adres te gebruiken.

  Apple mag op basis van land weigeren, dat wij 1 doorvoer markt zijn betekend alleen dat je als ondernemer makkelijker iets kan verkopen in meerdere EU landen of producten makkelijker kan laten verzenden en jij zelfstandig mag bepalen welke wet op jouw van toepassing zijn door te kijken welk land bijvoorbeeld laagste belastingen hanteert.

 • Profielfoto
  sciletto

  Wat een reacties lees ik af en toe zeg.

  Eerst wordt er van de daken geschreeuwd dat niemand zo een ding gaat kopen maar zodra de dagen tellen begint het toch te kriebelen en gaan mensen afgeven dat Apple een goed systeem heeft ontworpen zodat je weet waar je aan toe bent.
  Bedenk je eens in dat het wacht systeem er niet was en dat jan en alleman naar de winkel loopt: dan heb je een hele hoop teleurgestelde mensen die niet weten wanneer ze nou een watch kunnen kopen.

  Het is toch ook logisch dat Duitsland eerst aan de beurt komt, Duitsland is nou eenmaal groter dan Nederland.

  @Jeroenbunte

  ”Dit soort steenrijke ondernemingen denken te kunnen / moeten bepalen wat goed voor ons (de rest van de mensheid) is en dat is zorgelijk.”

  Persoonlijk vind ik dat je dat verkeerd ziet. Procesmatig doet Apple het goed vind ik. Ik ben benieuwd hoe jij het zou oplossen als je in de stoel zat en moest oplossen om wereldwijd een product te lanceren als je maar beschikt over 5 miljoen exemplaren, als het er niet minder zijn.

 • Profielfoto
  sunapple

  Gewoon lekker wachten dus. We zijn toch niet anders gewend bij Apple? Niet dat ze er iets aan konden doen, het is nu eenmaal populair spul. Misschien maar beter ook, de kat uit de boom kijken kan nooit kwaad bij zulke dingen.

 • Profielfoto
  donut

  Tim Cook is tegen discriminatie, maar voor positieve discriminatie- dus koop ik die gouden Apple Watch en zwaai naar de mensen in de rij…:)

  Kijk daarom willen die bankiers een ton meer- ze hebben er gewoon verschrikkelijk hard voor gewerkt! Daar mag de rest van Nederland een voorbeeld aan nemen…

 • Profielfoto
  Xcode

  Die lage voorraad bij introductie lijkt onderdeel te zijn van een goed uitgedacht marketingplan. Apple heeft het definitieve ontwerp van de eerste generatie Apple Watch nu al maanden klaar, dat zou dus betekenen dat de Apple Watch mogelijk ook al maanden in productie is.

  Of ze verwachten een historisch grote interesse, vergelijkbaar met de iPhone… en de introductie van de eerste generatie iPad.

 • Profielfoto
  polansky

  Uitprobeersessies
  Apple’s trainingsdocumenten onthullen meer interessante feitjes over de Apple Watch-uitprobeersessies. Zo blijkt één sessie niet korter dan vijf en niet langer dan vijftien minuten te mogen duren. Daarbij mag een klant meerdere voorgeselecteerde combinaties proberen, maar wisselen of verstellen van bandjes behoort niet tot de opties.

  Arrogant, walgelijk en bijzonder klantonvriendelijk!

  Als zo’n ‘genious’ gozertje bij bijvoorbeeld een een autodealer ook zo behandeld zou worden ben ik toch benieuwd hoe zo’n jongen of meisje daarna tegen dat automerk aan zou kijken… Ik denk een stuk minder positief dan voordat hij de showroom binnen stapte.

  Het voelt voor mij dat mensen die twijfelen eigenlijk maar lastige klanten zijn waar je geen tijd aan moet verspelen. In mijn ogen is dat van Apple behoorlijk korte termijndenken die uiteindelijk niet voor meer omzet zal zorgen.

 • Profielfoto
  klaasb

  Apple watch kopen. Netjes in de doos laten zitten. Over tien jaar op ebay zetten.
  Denk dat je er een vrij goed rendement op kan verwachten.

 • Profielfoto
  Moltie

  “Zij hoeven niet tussen het plebs aan een houten tafel hun gouden klokje te proberen”:-)

 • Profielfoto
  sunapple

  @Xcode,

  Die lage voorraad bij introductie lijkt onderdeel te zijn van een goed uitgedacht marketingplan. Apple heeft het definitieve ontwerp van de eerste generatie Apple Watch nu al maanden klaar, dat zou dus betekenen dat de Apple Watch mogelijk ook al maanden in productie is.

  Ten eerste vraag ik mij af hoe lang hij al productierijp is en ten tweede wil je niet te vroeg beginnen met productie vanwege het uitlekken van onderdelen. Het kan ook zijn dat er vertragingen waren bij de levering van onderdelen (volgens mij was dit ook zo bij de schermen), of productie.

  @klaasb,

  Apple watch kopen. Netjes in de doos laten zitten. Over tien jaar op ebay zetten.
  Denk dat je er een vrij goed rendement op kan verwachten.

  Ik denk dat dit nog vies tegen kan vallen. De iPod kwam vijftien jaar geleden uit en die is nog niet meer waard dan dat hij nieuw kostte naar mijn weten. Kun je beter een echt horloge kopen!

 • Profielfoto
  Eprom

  Als zo’n ‘genious’ gozertje bij bijvoorbeeld een een autodealer ook zo behandeld zou worden ben ik toch benieuwd hoe zo’n jongen of meisje daarna tegen dat automerk aan zou kijken… Ik denk een stuk minder positief dan voordat hij de showroom binnen stapte.

  Bij de auto dealer kun je ook niet zeggen; “ik wil deze auto vandaag even in het rood, groen en geel proberen en dan ook nog 1x mét passagiersairbag en 1x zonder.”
  Je maakt een proefrit in de demo auto en besteld ‘m dan met alle opties die jij er op wilt hebben.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een eerste generatie iPod nieuw en ongebruikt in doos, zal absoluut meer waard zijn dan toen hij voor het eerst nieuw verkocht werd ja.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Ik vind normaal gesproken dat mensen om niets lopen te zeuren over de artikelen, maar in dit geval ben ik diegene die dit artikel nogal suggestief vind.

  De kop suggereert dat er aan buitenlanders niets verkocht wordt, terwijl het hier gewoon gaat over een poging om zonder reservering de Watch te kopen.

  Dus als je gewoon reserveert dan moet dat geen probleem zijn. Het zinnetje ergens halverwege waarin staat dat niet bekend is of je als buitenlander kunt reserveren is ook hoogst suggestief, aangezien er geen bronnen worden aangehaald om anders te denken, terwijl de ervaring met de iPhone 6 (+) ons zegt dat het geen enkel probleem moet zijn.

  Jammer dit, voor het eerst dat ik een artikel tegenkom die in mijn ogen niets meer is dan clickbait, terwijl ik doorgaans altijd vind dat de artikelen hier zo goed zijn.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Lasminuteguy Er is inderdaad nog veel onduidelijk maar ik vrees dat je iets te snel conclusies trekt. In de documentatie is duidelijk te lezen dat het hier niet gaat om reserveren maar om bestellen. Kortom, je moet het horloge al gekocht hebben voordat je het mag ophalen. Dit in tegenstelling tot (bijv.) nieuwe iPhones die je alleen hoeft te reserveren.

  het plaatsen van een bestelling in een buitenlandse Apple Store is niet eenvoudig en vereist een lokaal adres én dito betalingsmiddel.

  Ik ben het wel met je eens dat dit misschien niet duidelijk genoeg in het artikel vermeld stond, dus dat is hierbij aangepast.

 • Profielfoto
  MvdM

  lekker schelden op alles is ook een hobby, toch Jeroen,

  ik voel me niet vernederd hoor en ja Apple heeft een bepaalde manier van zijn spullen aan de man te brengen, maar daar genieten de liefhebbers ook van!

  zoals Imade al zei, als Pietje een Apple Watch wil,…………

  Dat is niet zoals ik het bedoel, als iemand dat wil kopen moet ie dat zeker doen, dat begrijp ik helemaal en heb ik zelf ook altijd gedaan. Alleen zelfs dat wordt je nu onmogelijk gemaakt door Apple. Het leuk naar Oberhausen afreizen om daar als echte Apple fan het nieuwste product te kopen wordt je nu al Nederlander ook ontnomen. Dit soort steenrijke ondernemingen denken te kunnen / moeten bepalen wat goed voor ons (de rest van de mensheid) is en dat is zorgelijk.

  Ik denk dat er een grotere vraag is dan dat er aanbod is. Dit aanbod wordt over wat landen verspreid. In de rij gaan staan wachten heeft dan niet veel zin. Alleen kopen met een reservering voorkomt die rijen met mensen die dagen van tevoren op de stoep gaan liggen wachten. Alhoewel Apple dit soms vast wel leuk vindt, om die rijen mensen te laten zien. Hooguit dat er nu mensen toch proberen in de winkel een watch te bemachtigen van mensen die hem wel gereserveerd maar niet opgehaald hebben of die hem willen overkopen van Duitse / Engelse / Franse handelaren. De MarktPlaatsen zullen er straks wel weer vol mee staan.

  Overigens denk ik dat de beperkte tijd voor passen en wisselen van bandjes etc. alleen tijdens de introductieperiode zo zal zijn. Als ik een iPhone wil kopen kan ik er ook een half uur met een medewerker over staan praten.

 • Profielfoto
  Sosumi

  Zou die man van “will it blend” ook zo gek zijn om die gouden Apple Watch te blenden

 • Profielfoto
  RemSon

  Tjeeeees wat een idiote reacties staan er tussen zeg…. Ik quote: “je laten naaien door Apple”…. Dit is maar een voorbeeld…ga je nou echt huilie huilie doen omdat je een maandje langer moet wachten op een product…. Man man man

  En dan de vraag over 4 mei… Ben je gestopt met zelf na denken? Kom op zeg….

  En waarom zou een Belg wel in Frankrijk kunnen reserveren en een Nederlander niet??? Hahaha OMG!

  Goed.. Ontopic en conclusie uit het artikel is: gewoon proberen en anders een klein beetje geduld… Who cares dat je een maandje langer moet wachten dan de buurlanden… Kan je mooi de eerste recensies en gebruikers ervaringen afwachten…

 • Profielfoto
  KevinKrill

  Dus op 10 april afsraak maken om te passen in store en op 24 of later af halen is wel mogelijk. Dan hoef kun je de betaling 10 april in de winkel doen.

 • Profielfoto
  queenfan

  Ik wacht wel een paar week/maand.

 • Profielfoto
  CHECKit95

  En dan de vraag over 4 mei… Ben je gestopt met zelf na denken? Kom op zeg….

  Sorry voor mijn vraag hoor, ik zal de volgende keer mijn mond wel houden

 • Profielfoto
  digimotion

  Ik heb zelf es online contact opgenomen met de Franse Apple Store klantendienst met de vraag of het nu wel of niet mogelijk is om een Apple Watch te reserveren als niet Franse EU burger:

  Bienvenue chez Apple. En quoi puis-je vous aider aujourd’hui ?

  – Hello, I am a Belgian EU-citizen and I was wondering if I could reserve or buy the Apple Watch online on April 10th, and collect the Apple Watch in person on April 24th at the Apple Store in Lille or Paris? Please advise if this procedure is possible like it used to be with the iPhone 6.

  Apple: Good question, I will check this for you, may I ask you to wait just a moment please? Thank You.

  The best solution is to call the Apple Store from Lille and reserve the Apple Watch on the day cited above. The other solution is to pre-order the Apple watch and have it delivered to your home address.

  Me: The problem is that I don’t have a French delivery address, that’s why I would like to collect the Apple Watch in person in the Apple Store. It was possible to reserve the iPhone 6, and collect the phone in the Apple store

  Apple: Yes, I understood perfectly, this is why I’m suggesting you to call directly the Store. Like this you can do the first action told. You reserve the Apple watch and on 24/04 you can go there and pick up your product. The online and the retail store are two parallel markets, I think that is the best solution for you.

  Me: People outside France and Germany, are still wondering how they can get the Watch, the procedure is not clear to them, maybe this is a good question to escalate to your marketing and sales department

  Apple: Of course it is, I will do this. Plus, I was talking with my leader about this situation. And he said that you have a good point.

  Until now we don’t have any notification. On 10/04, when you will do your pre-order I suggest to visit our website and maybe this option like it was for the iphone 6 will be available. If not, please call the store of your choice to try and buy your Apple Watch.
  I can provide you with all the numbers that you want, I’m here to help you. You asked a good question and I’m really concerned to help you.

  Me: I called the commercial department yesterday but they couldn’t answer my question either,:) but anyway, I hope I will be able to order the Apple Watch online as an EU citizen, and collect the Apple watch in person. That would be a good solution.

  Apple: I was talking with my team leader and he confirmed that it will be possible to pre-order the apple watch on our website and have it delivered at the store of your choice. For more information I suggest you visit our website the day before.

 • Profielfoto
  Mike Verstraeten

  iCulture zegt dat dit artikel de grootste onzin is, wat is nu waar?

 • Profielfoto
  digimotion

  ik vrees een beetje dat het niet gaat lukken om een online preorder te doen als je geen Franse of Duitse kredietkaart hebt. Bij een gewone reservatie zoals het met de iPhone 6 het geval was, moest je geen kredietkaarttransactie doen, met de Watch dus wel, daar ligt dus het verschil. Als EU burger echt onacceptabel….