Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 maart 2015

Apple introduceert ResearchKit; nieuwe apps voor medisch onderzoek

Na de komst van HealthKit in iOS 8, zet Apple een stap verder in de gezondheidszorg. Onder de naam ResearchKit gaat Apple medisch onderzoek vereenvoudigen door middel van een framework en app. Bijzonder: deze zijn op basis van opensourcesoftware.

ResearchKit bestaat uit een vijftal apps die samen met grote universiteiten en klinieken als Stanford, Penn Medicine en University of Oxford zijn ontwikkeld. De apps maken het aanmelden voor medische onderzoeken en het verzamelen van data eenvoudig.

De apps helpen niet alleen bij het verzamelen van data, maar ook bij het uitvoeren van medische testjes op de iPhone. ResearchKit kan de versnellingsmeter, microfoon, gyroscoop en gps in de iPhone gebruiken om inzicht te krijgen in het loopgedrag, eventuele motorische beperkingen, fitness-gegevens, spraak en geheugen van de patiënt. Daarnaast is alle in de gezondheid-app verzamelde data bruikbaar.

Het gaat om 5 apps voor de volgende aandoeningen: astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Apple heeft zelf geen inzicht in de data, alleen de onderzoekers en deelnemers hebben hier inzicht in. Volgende maand is ResearchKit beschikbaar in de Verenigde Staten. Andere landen volgen later.

Reageer op artikel:
Apple introduceert ResearchKit; nieuwe apps voor medisch onderzoek
Sluiten