Apple introduceert ResearchKit; nieuwe apps voor medisch onderzoek

5 reacties

Na de komst van HealthKit in iOS 8, zet Apple een stap verder in de gezondheidszorg. Onder de naam ResearchKit gaat Apple medisch onderzoek vereenvoudigen door middel van een framework en app. Bijzonder: deze zijn op basis van opensourcesoftware.

ResearchKit bestaat uit een vijftal apps die samen met grote universiteiten en klinieken als Stanford, Penn Medicine en University of Oxford zijn ontwikkeld. De apps maken het aanmelden voor medische onderzoeken en het verzamelen van data eenvoudig.

De apps helpen niet alleen bij het verzamelen van data, maar ook bij het uitvoeren van medische testjes op de iPhone. ResearchKit kan de versnellingsmeter, microfoon, gyroscoop en gps in de iPhone gebruiken om inzicht te krijgen in het loopgedrag, eventuele motorische beperkingen, fitness-gegevens, spraak en geheugen van de patiënt. Daarnaast is alle in de gezondheid-app verzamelde data bruikbaar.
researchkit-apps
Het gaat om 5 apps voor de volgende aandoeningen: astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Apple heeft zelf geen inzicht in de data, alleen de onderzoekers en deelnemers hebben hier inzicht in. Volgende maand is ResearchKit beschikbaar in de Verenigde Staten. Andere landen volgen later.
ResearchKit-screens

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  NTG

  Goed om te zien dat Apple ook bereid is open source software uit te brengen. Zover ik weet is nu alleen Darwin (de UNIX kernel van OS X) open source. Ben wel benieuwd hoe dat er dan gaat uitzien in de praktijk.

 • Profielfoto
  Buzz

  NTG: Ook webkit, XQuartz en de Apple lossless audio codec zijn open source.

 • Profielfoto
  seek

  Apple heeft Coca Cola (oorzaak van veel menselijk leed) breed in beeld en vervolgens komen ze met gezondheid aan. Ongelofelijk.

 • Profielfoto
  SMTR

  NTG: Ook webkit, XQuartz en de Apple lossless audio codec zijn open source.

  En dat is pas het begin…

  https://www.apple.com/opensource/

 • Profielfoto
  Jeffreyp

  Zonet die Asthma app gedownload, krijg je aan het begin een aantal vragen. Over leeftijd, waar je woont, wat over Astma en als je zwanger bent. Maar ik kom erachter dat je alleen in de V.S. moet wonen om officieel mee te kunnen doen met het onderzoek. Dus eigenlijk hebben wij hier nog niks aan.

  Of zouden de academische in Nederland ook mee doen of zelf iets gaan opzetten. Ze kunnen op deze manier wel veel makkelijker onderzoek doen op grootere schaal.