Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 4 februari 2015

Wordt dit de opvolger van Beats Music?

Een half jaar geleden verraste Apple ons met z’n eerste miljarden overname: Beats van Dr. Dre en Jimmy Iovine. Lang was onduidelijk wat de overname zou gaan betekenen voor de streamingdienst Beats Music. 9to5Mac onthult na uitvoerig speurwerk de eerste details.

Het zou gaan om een diepe integratie van de Beats technologie in iTunes op de Mac en in de Muziek- en iTunes-app voor iOS en Apple TV. De nieuwe streamingdienst is geconcentreerd rondom je eigen muziekbibliotheek, maar wanneer je zoekt naar muziek dan krijg je ook resultaten uit de online muziek-catalogus, die je kunt toevoegen aan je eigen collectie.

Om online muziek te kunnen luisteren moet uiteraard net als bij Spotify en het oude Beats Music betaald gaan worden. Hoe hoog het maandelijkse bedrag wordt, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk lager dan de $9,99/maand dat Beats Music kostte en Spotify nog steeds kost. Geruchten gaan dat Apple 5 dollar/maand wil vragen, maar dat platenmaatschappijen de prijs hebben opgedreven naar € 7,99/maand.

Naast afspeellijsten komen ook de door mensen gecureerde muziek-mixen en activiteiten-mixen terug in de nieuwe dienst. Beats Music liet je al op een Ping-achtige manier (maar dan succesvol) artiesten volgen. Ook dit komt terug.

Van de zwart-rode vormgeving van Beats Music gaan we niets terugzien. Het oude Beats zit onder de motorkap en in nieuwe functionaliteit. iTunes Match, iTunes Radio en de iTunes Store overlappen deels met de nieuwe muziekdienst van Apple, maar deze services blijven voorlopig gewoon bestaan.

Jimmy Iovine, Tim Cook, Dr. Dre en Eddy Cue kort na de aankondiging van de overname.

Bestaande Beats Music-klanten kunnen gebruik maken van een conversie-tool om hun bestaande muziek, afspeellijsten en settings over te zetten.

De nieuwe streamingdienst betekent ook een andere primeur: de eerste Android app gemaakt door Apple. Van een vervanger voor de Windows Phone-variant zou nog geen sprake zijn, omdat het marktaandeel te klein is. Ook de Flashbased browserversie van Beats Music zien we niet terug.

Het samenvoegen van ontwikkelaars van Beats en Apple gaat overigens niet zonder slag of stoot. Verschillen in bedrijfscultuur, ontwikkelvisie en waarschijnlijk her en der een te lange teen zorgt voor spanningen en kan leiden tot een uitvlucht van medewerkers.

De verwachting is dat de nieuwe muziekdienst van Apple tijdens de WWDC-keynote het levenslicht ziet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wordt dit de opvolger van Beats Music?
Sluiten