Ferry
Ferry Accessoires 18 februari 2015
Leestijd: 3 minuten

Wat moet je met een warmtecamera?

Voor OMT schrijft Ferry Piekart zo nu en dan over zijn ervaringen als hoofdredacteur van het blad MacFan.

Deze keer: als een redacteur een warmtecamera voor de iPhone wil bespreken, ziet Ferry er aanvankelijk helemaal niets in. Tot de nieuwe technologie hem verrast en zelfs beangstigt. Het doet hem beseffen dat hij waarschijnlijk met een zelfde beperkte blik naar de Apple Watch kijkt.

Redacteur Albert Zeeman kwam ermee aanzetten: de FLIR One. Een gadget waarmee je iPhone warmtebeelden kan maken. Albert wilde er graag een artikel over schrijven voor MacFan.

Ik sprong geen gat in de lucht. ‘Wat moet je met zo’n ding?’ vroeg ik. Ik keek op de website, en ja hoor, daar zag ik het meest voor de hand liggende antwoord al: met de FLIR One kun je in je huis heel precies bekijken waar het minder goed geïsoleerd is. Want daar komt de kou naar binnen. Dan richt je je iPhone-met-FLIR op de voordeur, en zie je dat de kieren kou doorlaten. Nou, hoera, maar dat had je ook zonder die FLIR (die 350 euro kost) kunnen bedenken. Weer zo’n zinloze functionaliteit, dacht ik. Weg ermee.

Een scheet filmen

Maar Albert hield vol, en als goede hoofdredacteur moet je je redacteur dan ook de ruimte geven om te bewijzen dat er wel degelijk een verhaal in zit. En dus ging Albert aan de slag en kwam een week later terug met het artikel. Vrijwel geen woord over de isolatie van zijn huis, dat was alvast bemoedigend. Albert schreef eigenlijk een hele reeks dingen waar ik nooit aan had gedacht. In de snackbar zag hij of de koeling van de vitrine wel voldoende koelde. Als hij ‘s avonds thuis kwam, kon hij zien of de kinderen heimelijk op de bank tv hadden zitten kijken. Of dat de hond erop had gelegen. Want warmte blijft een tijdje zichtbaar. Dat was eigenlijk best handig. Totaal nutteloos, waar wel erg geestig, was dat Albert met zijn kinderen ook een scheet probeerde te filmen. Want een warmtecamera kan een scheet zien.

Pincode jatten

Ik had de FLIR One onderschat. Of beter gezegd: ik had de mogelijkheden van de technologie onderschat, simpelweg omdat ik nog niet gewend was om na te denken over wat voor informatie warmte mij kan geven. Dat de FLIR meer is dan de zoveelste olijke gadget, werd me helemaal duidelijk toen Albert in zijn artikel omschreef wat de meest serieuze (en helaas ernstige) toepassing van de warmtecamera is: je jat er moeiteloos iemands pincode mee. Gewoon in de Albert Heijn, voor de ogen van de kassajuffrouw. Je voorganger toetst zijn pincode in, en laat een warmtespoor achter op de toetsen. Je hoeft je iPhone-met-FLIR maar een seconde op de toetsen te richten, en je hebt er een warmtefoto van. De aangeraakte toetsen lichten op… de laatst aangeraakte het felst, de eerst aangeraakte het minst fel. Zo simpel is het. Goddank beschreef Albert ook hoe je je tegen deze nieuwe vorm van pincode-diefstal kunt beschermen.

Apple Watch

In alle sceptische discussies die online rondgaan over de Apple Watch, moet ik constant aan de FLIR One denken. Wat gaat de Apple Watch voor ons betekenen? Nu is het ding in de hoofden van velen nog een veredelde notifier, met een fitnessfunctie en een gimmick om je hartslag aan je geliefde te versturen. Meer niet. We kijken er nog met een beperkte blik naar – zoals ik in eerste instantie naar de FLIR keek. De beperkte blik die we misschien ook hadden toen de iPhone al wel was aangekondigd, maar nog niemand er eentje had vastgehouden. De impact van nieuwe technologie is vaak niet te voorspellen; die blijkt pas als we het gaan gebruiken.

Alberts artikel over de FLIR One staat in MacFan 116. Nog tot 20 februari in de winkel te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat moet je met een warmtecamera?
Sluiten