Wat moet je met een warmtecamera?

Door: Ferry - 23 reacties

Voor OMT schrijft Ferry Piekart zo nu en dan over zijn ervaringen als hoofdredacteur van het blad MacFan.

Deze keer: als een redacteur een warmtecamera voor de iPhone wil bespreken, ziet Ferry er aanvankelijk helemaal niets in. Tot de nieuwe technologie hem verrast en zelfs beangstigt. Het doet hem beseffen dat hij waarschijnlijk met een zelfde beperkte blik naar de Apple Watch kijkt.

Redacteur Albert Zeeman kwam ermee aanzetten: de FLIR One. Een gadget waarmee je iPhone warmtebeelden kan maken. Albert wilde er graag een artikel over schrijven voor MacFan.

Ik sprong geen gat in de lucht. ‘Wat moet je met zo’n ding?’ vroeg ik. Ik keek op de website, en ja hoor, daar zag ik het meest voor de hand liggende antwoord al: met de FLIR One kun je in je huis heel precies bekijken waar het minder goed geïsoleerd is. Want daar komt de kou naar binnen. Dan richt je je iPhone-met-FLIR op de voordeur, en zie je dat de kieren kou doorlaten. Nou, hoera, maar dat had je ook zonder die FLIR (die 350 euro kost) kunnen bedenken. Weer zo’n zinloze functionaliteit, dacht ik. Weg ermee.

Een scheet filmen

Maar Albert hield vol, en als goede hoofdredacteur moet je je redacteur dan ook de ruimte geven om te bewijzen dat er wel degelijk een verhaal in zit. En dus ging Albert aan de slag en kwam een week later terug met het artikel. Vrijwel geen woord over de isolatie van zijn huis, dat was alvast bemoedigend. Albert schreef eigenlijk een hele reeks dingen waar ik nooit aan had gedacht. In de snackbar zag hij of de koeling van de vitrine wel voldoende koelde. Als hij ’s avonds thuis kwam, kon hij zien of de kinderen heimelijk op de bank tv hadden zitten kijken. Of dat de hond erop had gelegen. Want warmte blijft een tijdje zichtbaar. Dat was eigenlijk best handig. Totaal nutteloos, waar wel erg geestig, was dat Albert met zijn kinderen ook een scheet probeerde te filmen. Want een warmtecamera kan een scheet zien.

Pincode jatten

Ik had de FLIR One onderschat. Of beter gezegd: ik had de mogelijkheden van de technologie onderschat, simpelweg omdat ik nog niet gewend was om na te denken over wat voor informatie warmte mij kan geven. Dat de FLIR meer is dan de zoveelste olijke gadget, werd me helemaal duidelijk toen Albert in zijn artikel omschreef wat de meest serieuze (en helaas ernstige) toepassing van de warmtecamera is: je jat er moeiteloos iemands pincode mee. Gewoon in de Albert Heijn, voor de ogen van de kassajuffrouw. Je voorganger toetst zijn pincode in, en laat een warmtespoor achter op de toetsen. Je hoeft je iPhone-met-FLIR maar een seconde op de toetsen te richten, en je hebt er een warmtefoto van. De aangeraakte toetsen lichten op… de laatst aangeraakte het felst, de eerst aangeraakte het minst fel. Zo simpel is het. Goddank beschreef Albert ook hoe je je tegen deze nieuwe vorm van pincode-diefstal kunt beschermen.
flir-thermal-imaging-smartphone

Apple Watch

In alle sceptische discussies die online rondgaan over de Apple Watch, moet ik constant aan de FLIR One denken. Wat gaat de Apple Watch voor ons betekenen? Nu is het ding in de hoofden van velen nog een veredelde notifier, met een fitnessfunctie en een gimmick om je hartslag aan je geliefde te versturen. Meer niet. We kijken er nog met een beperkte blik naar – zoals ik in eerste instantie naar de FLIR keek. De beperkte blik die we misschien ook hadden toen de iPhone al wel was aangekondigd, maar nog niemand er eentje had vastgehouden. De impact van nieuwe technologie is vaak niet te voorspellen; die blijkt pas als we het gaan gebruiken.

Alberts artikel over de FLIR One staat in MacFAn 116. Tot 20 februari nog in de winkel te vinden.
Alberts artikel over de FLIR One staat in MacFan 116. Nog tot 20 februari in de winkel te vinden.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Bechris

  Eerste reactie

 • Profielfoto
  UtregCity

  Eerste reactie

  Zo hé, gefeliciteerd hoor. Ben je nu blij?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Aardig om te lezen en inderdaad goed om je te bezinnen op het feit dat je de technische mogelijkheden van een nieuw apparaat (of software in een apparaat) van tevoren nooit goed kunt inschatten. Toen de computer er pas was, was het niet veel meer dan een veredelde rekenmachine. Later werd het ook een tekstverwerker en het heeft even geduurd, maar nu kunnen we er bijna alles mee wat we willen en de functies zullen in de toekomst nog verder toenemen.
  Ik begrijp niet waarom die FLIR €350 moet kosten. Is er niet een goedkopere oplossing te verzinnen?

  Wat de Apple Watch betreft: die is nu inderdaad nog niet meer dan een veredeld polsnotificatie-schermpje en sportfitbandje, maar de échte waarde komt pas als geavanceerde medische toepassingen mogelijk worden via de sensors. In de afgelopen dagen werd duidelijk dat Apple die voor de eerste Apple Watch voorlopig geschrapt zou hebben, maar ze hebben niet voor niets medische specialisten op sensor en meet-gebied aangenomen. Het begin is er, het einde is nog lang niet te overzien.

  Ook iPhone en iPad krijgen steeds meer functies, die steeds dieper ingrijpen in ons leven en de dingen die we (willen en kunnen) doen.

 • Profielfoto
  sanderman

  Eerste reactie

  Zo, wat moet jij een nutteloos leven hebben. Nu weer terug naar de orde van de dag.

  Leuk om weer eens zo’n uitgebreid feature-artikel te lezen. Net als MacAanZee vind ik het artikel ook vreselijk duur, zeker voor de afwezigheid van nuttige toepassingen.
  Overigens ben ik nog niet een twee drie bang voor het jatten van mijn pincode, ik raak altijd na mijn pincode nog enkele extra toetsen aan (wellicht wat neurotisch, maar goed;) ).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Slim idee Sandeman (r expres weggelaten;-) ) om nog even wat extra toetsen aan te raken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zo, wat moet jij een nutteloos leven hebben. Nu weer terug naar de orde van de dag.

  Captain serious jacket weer aan?;-)

  Ik begrijp niet waarom die FLIR €350 moet kosten. Is er niet een goedkopere oplossing te verzinnen?

  Als ik eerlijk ben vind ik 350,- een koopje niet alleen voor bedrijven.

 • Profielfoto
  sanderman

  @Shmoo: Soms zit dat jasje gewoon ontzettend lekker.;) Maar dat even volledig terzijde. Voor bedrijven is 350 euro inderdaad niet veel, voor particulieren zie ik de toegevoegde waarde nog niet helemaal, en blijft het in mijn ogen niet meer dan een gadget.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Snelle search laat zien dat €350 inderdaad voor een warmtecamera niet duur is.
  Kijk ’s deze: die is al boven de 1000 en nog steeds een “baanbrekende” prijs. Ook leuk voor in de trein:lol:

 • Profielfoto
  sanderman

  Waarbij ik dan graag wil opmerken dat een iPhone 5 of 5S vereist is, wat de totaalprijs voor een volledig werkend product op minimaal 599+350 = 950 eurootjes brengt. Dat is wel wat anders dan alleen de 350, als je even goed nadenkt.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Het grote nadeel van de Flir is dat hij aan een type iPhone gekoppeld is. Ben je veel beter af met de losse cameramodule van Seek met lightning aansluiting. Is ook wat goedkoper: 250,- dollar, maar nog niet hier in de winkel gezien.

 • Profielfoto
  Bomans

  Onderzoek?

  Dit is toch al veel eerder getest en onder de aandacht gebracht?

  http://www.want.nl/pas-op-zo-kunnen-criminelen-eenvoudig-met-een-iphone-case-je-pincode-achterhalen/

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Snelle search laat zien dat €350 inderdaad voor een warmtecamera niet duur is.
  Kijk ’s deze: die is al boven de 1000 en nog steeds een “baanbrekende” prijs. Ook leuk voor in de trein:lol:

  10 jaar geleden nog zo een camera in mijn handen gehad op het werk , koste toen een vijfvoud meer. Was wel leuk om er eventjes mee te spelen:D

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Bomans: Het artikel gaat toch over meer dan alleen het droge nieuwsfeit dat je er een pincode mee kan jatten? Bijvoorbeeld de beperkte blik op impact van nieuwe technologie

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Waarbij ik dan graag wil opmerken dat een iPhone 5 of 5S vereist is, wat de totaalprijs voor een volledig werkend product op minimaal 599+350 = 950 eurootjes brengt. Dat is wel wat anders dan alleen de 350, als je even goed nadenkt.

  Want je koopt een iphone enkel en alleen als warmte camera ??

 • Profielfoto
  sanderman

  Nee, maar de ingredienten voor het gebruik van de warmtecamera in dit artikel, zijn een iphone en de warmtecamera.

  Wat ik bedoel: als je een warmtecamera wilt gebruiken, heb je 2 opties (for now) :
  1. Een standalone warmtecamera a 1150 euro aanschaffen.
  2. Een iPhone + accesoire-warmtecamera aanschaffen, a 950 euro.

  Wat ik hiermee probeer te illustreren, is dat (ongeacht de andere functies van de iPhone) de kosten redelijk bij elkaar in de buurt komen, wil men gebruik maken van een fungerende warmtecamera.

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  16e reactie.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb hem net gekocht en ga er van uit dat hij gewoon op mijn iPhone 5C werkt als hij het ook doet op een iPhone 5 en 5s.

 • Profielfoto
  Humain

  Eerste reactie

  Anders bok je toch lekker op naar Tweakers of zo, daar word dit soort gedrag ook flink de kop in gedrukt.

 • Profielfoto
  jorgdane

  Een goedkopere oplossing? Ja die is er: De meeste camera’s, en dus ook webcams kunnen prima warmte registreren. Om dit, normaliter ongewenste, bijeffect te verminderen wordt er een filter geplaatst. Helaas is die filter vaak verwerkt in het lensje.
  Mocht je een exemplaar kunnen vinden waarbij die filter eenvoudig te verwijderen is, dan heb je al een mooie warmtecamera.
  Om het effect nog beter te maken moet je het filter vervangen door een exemplaar dat juist alleen het infraroodgebied doorlaat.

  Nadeel van deze oplossing is dat je geen “geijkte” temperaturen hebt, maar slechts een mooi plaatje.

  En mijn pincode geef ik al jaren in door meer toetsen aan te raken. Naast het misleiden van het warmtebeeld is ook het filmen van mijn handbewegingen daardoor zowat zinloos.

 • Profielfoto
  Bman

  Het meest interessante is natuurlijk filmen in het donker en inderdaad diefstal.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik kan jullie vertellen hij past niet op een iPhone 5c.

 • Profielfoto
  eugy

  Hoi Shmoo, wil je er van af? Ik wil hem wel van je overnemen.

 • Profielfoto
  grandijoost

  Zie ik het nou helemaal verkeerd of moeten ze (lees: dieven) alsnog je pas hebben om daar iets mee te kunnen. En nu met die NFC chip in de bankpassen waarmee je tot €25,- gewoon kan pinnen zonder pincode lijkt het mij heel veel moeite om iemands pincode te jatten en vervolgens de pas.

  Het enige echte nut wat daarbij komt is dat ze bij je overige rekeningen kunnen.