Siri verslaat Google Now en Cortana in internationale test

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Hoewel Siri nog geen Nederland spreekt, wordt Apple’s in 2011 geïntroduceerd virtuele assistent wel steeds beter. Zo goed dat Siri concurrenten Google Now en Cortana ver achter zich laat in een nieuwe test in diverse talen, uitgevoerd door GlobalMe.

In de test werden 18 vragen en opdrachten uitgesproken in het Chinees, Duits, Engels, Frans en Italiaans. Siri wist 76% van de vragen of opdrachten succesvol te beantwoorden, terwijl Google Now slechts 46% goed had. Hekkensluiter Cortana beantwoordde 42% van de vragen goed.

De drie assistenten konden prima met Engels overweg. Bij Frans, Duits en Italiaans bleef Siri prima scoren, maar Google Now en Cortana leverden al iets in. Als het op Chinees (Mandarijn) aankomt kunnen de assistenten van Google en Microsoft wel een taalcursus of drie gebruiken.

Siri in het Nederlands

De goede score van Siri als het op buitenlandse talen aankomt is goed nieuws voor Nederlanders. Als Apple’s virtuele assistent Nederlands gaat spreken, kunnen we ervan uitgaan dat Siri ons goed verstaat. Wanneer Siri Nederlands gaat leren is onbekend. Apple werkt aan ondersteuning voor drie nieuwe talen, maar daar zit Nederlands niet bij.

In onderstaande infographic zijn alle resultaten te bekijken. GlobalMe heeft ook een pagina online met daarin alle vragen en scores per taal.
Voice-Assistant-Infographic

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  GT1988

  Het zou potverdorie eens tijd worden. We wachten al sinds 2011!

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik vind het inderdaad ook frustrerend dat het “Oh-zo-grote-Apple” er na 4 jaar nog steeds niet in geslaagd is een spraakassistent naar het Nederlands te vertalen. Wat extra Nederlandstalige werknemers zouden toch geen probleem mogen zijn met al hun miljarden? Google onthulde zijn spraakassistent pas later, en toch kunnen alle Android-gebruikers al lekker Nederlands tegen hun telefoon praten.

 • Profielfoto
  knekkie

  Als je wat ingewikkeldere vragen gaat stellen die relateren aan de vragen die je eerder hebt gesteld dan gaat het toch mis bij SIRI. die ziet bepaalde verbanden niet waar Google now en Cortana dat wel doen. Verder heel leuk deze winst. Maar helaas nog geen nederlands. Ik ben benieuwd wanneer we dit kunnen verwachten.

  Ik denk dat Google Now als eerste de Nederlandse taal zal spreken gevolgd door Microsoft.

  hier een leuk oud vergelijk van de drie in actie

  http://youtu.be/Hg8mjR1TCNs?t=44s

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Helemaal eens met bovenstaande sprekers. Wat een belachelijke situatie dat na 4 jaar nog steeds geen NL siri gelanceerd is.

  Begrijp best dat bij de introductie andere talen voorrang krijgen maar na 4 jaar… kom op zeg.

 • Profielfoto
  Martink

  Apple hoeft niet alleen Nederlands te introduceren. Apple heeft nog veel meer talen dat ze erbij moeten doen.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Ze hebben duidelijk meer tijd besteed aan layout van hun testuitslagen dan aan de test zelf. Ze hebben namelijk 18 vragen gesteld. Siri doet het iets beter met vragen naar koffieshops en films. Google doet het iets beter met vragen naar algemene kennis.

  Maar hoe dan ook deze uitkomsten zijn totaal onzinnig en verwaarloosbaar. Je moet minstens het tienvoudige aan vragen stellen voordat je hier iets zinnigs over kunt zeggen.

  Daarin moet je ook meenemen dat elk systeem een soort van leercurve heeft met betrekking tot de vraagsteller. Zowel Siri als Google kennen een handleiding hoe je een vraag het beste kunt stellen. Op een gegeven moment krijg je daar handigheid in en weet je welk systeem het beste op iets reageert.

  Het zou zomaar kunnen dat wanneer je nog 10 keer een set van 18 vragen stelt, dat daar dan weer een heel ander resultaat uit komt.

  Het gaat mij er helemaal niet om wie het beste is, maar ik heb wel een hekel aan zulke debiele, niet toereikende, onwetenschappelijk flut tests. Die elke redacteur dan weer dociel zonder enige vorm van redactionele vaardigheid over copy-paste.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik gebruik de Google search app steeds vaker en deze doet het vrijwel foutloos. Kan Siri een voorbeeld aan nemen….o nee Siri kan nog geen Nederlands….

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Apple heeft zoveel geld en kunnen ze Nederlands nog niet eens in hun pakket stoppen. Ze gaan zo traag vooruit. En als ios 9 ook geen echte vernieuwende dingen gaat hebben waar is apple mee bezig. Hun healthapp trekt op niets is traag en werkt niet goed. Ik snap het niet hoe dit komt.

  Ik test nu windows 10 en daar hun gezondheidsapp heeft fitness oefeningen. Is microsoft nu een beetje cooler aan het worden?

  Mag ik zeggen dat ik wat minder van Apple ben gaan houden ook omdat ze veel te duur worden en bv de dell laptop ook heel erg mooi is met zijn dunne rand. Wat als John Yve morgen dood neervalt wat gaat er gebeuren?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik gebruik Siri nooit. Ik gebruik Google. Dat werkt tenminste. Zelfde met de kaarten-app.

 • Profielfoto
  LabombaNL

  @johnny Apple is met de mac juist goedkoper aan het worden.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Het zou potverdorie eens tijd worden. We wachten al sinds 2011!

  pffrrtt… Nederlands wordt door slechts 0,32% (bron) van de wereldbevolking gesproken.. lekker belangrijk zijn wij hoor
  :x

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Dus we mogen blij zijn dat iOS in het Nederlands is omdat we zo’n klein landje zijn? Wat een onzin. Apple is gewoon traag geworden en richt zich steeds meer op meer en meer omzet. De producten blijven in mijn ogen top alleen het Apple gevoel is de laatste jaren wel afgenomen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Dingen die SIRI mist.

  Waarom SIRI dit NU niet heeft en ook niet snel zal krijgen…

  Omdat Apple geen eigen zoek machine bezit die informatie verzamelt over de gebruiker. Omdat Apple niet mee leest in de mailtjes zodat SIRI daaruit nuttige info kan halen wanneer dat nodig is. En door de bewust gemaakte beperkingen het ontwerp van iOS SIRI mag een heel hoop andere dingen niet van jou weten of die informatie aan elkaar knopen en onthouden waardoor het nooit de functionaliteit van een echte assistent kan nabootsen. Cortana komt al een heel eind. Maar ze is er nog lang niet.

  Cortana houd net als een echte assistent een notebook bij van dingen die ze gaande weg over je te weten is gekomen. Die kan je inzien en aanpassen zodat ze alleen weet wat jij wil dat ze weet. Omgekeerd kan je er ook zelf informatie aan toevoegen waardoor ze slimmer is en beter aansluit in haar assistentie.

  Conclusie
  Zoals het er nu voor staat heb je als gebruiker van SIRI niks aan de winst van deze internationale test van wel 18 vragen als SIRI je op basis van deze vragen niet verder helpen kan zoals Cortana en Google Now dat kunnen. Vergeleken met Google Now en Cortana komt SIRI aan alle kanten bronnen te kort om je echt tot hulp te kunnen zijn.

  Ik ben benieuwd wie van de drie als eerste vergelijkbaar is met de behulpzaamheid en intelligentie van JARVIS uit IRONMAN. Wellicht komt dit goed in de iOS 9 update die vooral gaat om verbeteringen van alles wat al bestaat in iOS.