Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 februari 2015

PonoPlayer kan niet op tegen iPhone

De PonoPlayer van muzikant Neil Young was in 2014 een grote hit op Kickstarter. Het apparaat dat ongecomprimeerde HD-audio speelt uit de gelijknamige online store haalde ruim 6 miljoen dollar op. Artiesten als Norah Jones en Elvis Costello prezen Pono aan.

Inmiddels is de PonoPlayer voor 400 dollar vrij verkrijgbaar en zijn aantal reviews en tests verschenen. Het apparaatje komt niet zo best uit de bus. Yahoo Tech hield een blinde luistertest met gecomprimeerde muziek uit de iTunes Store en ongecomprimeerde HD-audio uit de Pono Store.

Als het panel al een verschil hoorde, vond men de muziek uit de iTunes Store die via de iPhone afgespeeld werd beter klinken. De test werd uitgevoerd met zowel Apple EarPods en een Sony MDR-7506 hoofdtelefoon.

Mager gevulde, maar dure muziekwinkel

De Pono Store blijkt ook nog niet zo goed gevuld, maar wel erg duur. Betaal je in de iTunes Store gemiddeld 10 euro voor een album, in de Pono Store is dat zo’n 25 euro. Muziek uit de iTunes Store is 44.1kHz/16-bit, muziek uit de Pono Store zou 192kHz/24-bit moeten zijn. Een groot deel van het aanbod is echter alleen beschikbaar in 44.1kHz/24-bit. Een marginale verbetering.

Twijfelachtig ontwerp van de hardware

ArsTechnica had ook bedenkingen bij het ontwerp van de PonoPlayer. Het driehoekige ontwerp past moeilijk in een broekzak en omdat een ‘lock’ knop ontbreekt, werden de volumetoetsen regelmatig per ongeluk ingedrukt. Ook het touchscreen is volgens Ars geen hoogstandje.

Goede hoofdtelefoon is een beter begin

Voor de meeste consumenten is het verschil tussen 256kbit iTunes AAC en Pono’s ongecomprimeerde HD-audio verwaarloosbaar. Als je hoge kwaliteit muziek in je broekzak wil, is het beter om te investeren in een goede hoofdtelefoon en je smartphone te houden.

Dit soort tests zijn altijd subjectief en de kwaliteit van geluid blijft een discussiepunt. Experts met een getraind gehoor claimen het verschil tussen HD-audio en gecomprimeerde audio wel te kunnen horen. In het verleden hebben tests dat echter nooit onweerlegbaar aangetoond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PonoPlayer kan niet op tegen iPhone
Sluiten