Phone Expander: Zonder gedoe meer ruimte op je iPhone

15 reacties

Bezitters van een 16GB iPhone zullen de melding dat er te weinig schijfruimte om een foto te maken of app te downloaden vast al eens gezien hebben. Wat doe je dan? Een van de talloze artikelen met tips over ruimte vrijmaken volgen? Dat is een hoop werk.

Phone Expander maakt het Mac-bezitters een stuk makkelijker. Je hangt je iPhone aan je Mac, start de app en met een paar klikken ben je begonnen met ruimte vrijmaken. Phone Expander kan tijdelijke bestanden verwijderen, onnodige apps verwijderen en foto’s en video’s opruimen.

Na het aansluiten van de iPhone en openen van de app zie je hoe vol je apparaat is en worden drie opties getoond.
Schermafbeelding 2015-02-04 om 14.49.42
De eerste is Clear Temporary Files. Deze ruimt tijdelijke bestanden. Facebook en Twitter slaan bijvoorbeeld tijdelijk alle berichten, foto’s en video’s uit je timeline op zodat de app sneller laadt. Maar scroll je ooit een hele maand terug? Die en nog meer tijdelijke bestanden kunnen veilig weg.
Schermafbeelding 2015-02-04 om 12.46.58
De optie Remove Apps geeft een overzicht van apps gesorteerd op grootte. Met een klik verwijder je alle aangevinkte apps. Dat is een stuk sneller dan tussen de app-iconen zoeken naar oude apps om te verwijderen.
Schermafbeelding 2015-02-04 om 15.20.12
De laatste optie Backup & Remove Old Videos is alleen nuttig als je geen gebruik maakt van iCloud-foto’s. Het verplaatst foto’s of video’s die ouder dan een aangegeven tijd automatisch naar een gekozen map op je Mac. Simpel, maar iPhoto of iCloud-foto’s doen iets vergelijkbaars dat niet buiten het Apple-ecosysteem gaat.

Resultaat

Uiteindelijk kon ik met Phone Expander ongeveer 600mb aan tijdelijk bestanden en 1GB aan oude apps verwijderen. Een prima resultaat. De tijdelijke bestanden worden overigens ook door iOS om de zoveel tijd opgeruimd, maar bij acute ruimtenood is het fijn dat zelf te kunnen doen.

Downloaden en cleanen

Phone Expander is momenteel een publieke beta en daarom gratis. Na de betafase gaat de app ongeveer 15 dollar kosten.

 • Phone Expander (OS X 10.9 of nieuwer) – Buiten App Store
 • Nog meer ruimte nodig? Zo bespaar je makkelijk ruimte met iOS 8
 • Reacties

  15 reacties
  • Profielfoto
   KarelWillem

   Zoals gezegd worden caches sowieso al verwijderd, heb je natuurlijk de apps op je iPhone staan die je er op wilt, en ook foto’s e.d. sync je toch gewoon met iTunes naar wens.

   Dus… ik heb nu even 235 MB opgeruimd, die toch al opgeruimd gingen worden.
   Jaja…

   Wellicht is dit vooral voor de grote chaoten onder ons, die weinig heil zien in het netjes syncen van hun iPhones?

  • Profielfoto
   SvS

   KarelWillem, bij mij wordt 650 mb niet gewist in fotoapp ondanks dat alle foto’s weggegooid zijn. Dus ik ga het zeker proberen op mijn 16gb ipad! Ik hoop dat het eindelijk echt goed “schoonmaakt”.

  • Profielfoto
   Raoul Duke

   Inderdaad; ook de cache van facebook (die steeds rond de halve GB is, wat véél is op een 16 GB iPhone) kan niet standaard verwijderd worden! Deze cache geraakt zelf nooit opgekuisd heb ik de indruk door de iphone (maar kan misschien aan de app zelf liggen, who knows)

   probeer ik vnv toch eens uit (gezien het gratis is ook)

  • Profielfoto
   KarelWillem

   79 caches op mijn iPad (ja, mét Facebook): 22,9 MB.

   Kijk. Dat ruimt inderdaad lekker op.:)

  • Profielfoto
   BRK

   Ik gebruik zelf al jaren Phoneclean, ook een Mac-app. Doet precies hetzelfde als deze. Eens in de paar maanden voer ik een snelle schoonmaak uit, waardoor ik zo’n 700 MB per keer vrij krijg. Vooral Facebook en Twitter bewaren inderdaad een hoop gegevens, die volgens mij pas automatisch verwijderd worden als de iPhone bijna vol is.

   @KareWillem

   Ik synchroniseer altijd alles netjes, maar zoals door meerdere hier gezegd worden gegevens van bijvoorbeeld Facebook en Twitter niet automatisch verwijderd. En wie zet z’n foto’s tegenwoordig nou nog over via iTunes?

  • Profielfoto
   KarelWillem

   Zoals je ziet in mijn caches worden die gegevens bij mij blijkbaar wél netjes verwijderd.

  • Profielfoto
   Raoul Duke

   Toch raar… Gebruik je facebook veel of niet? hangt daarvan ook beetje van af denk ik

  • Profielfoto
   Afroman

   Bij Facebook heb ik standaard 200/300 mb die er achter blijft als cache. Voor mij een van de redenen om de facebook-app niet te gebruiken en de website maar op te zoeken op de telefoon.

   Sowieso is de app crap want hij krijgt overal maar 1 ster.

  • Profielfoto
   KarelWillem

   Toch raar… Gebruik je Facebook veel of niet?…

   Veeeeeeeel. Op iMac, iPhone en iPad.:)

   Maar geen grote achterblijvende caches dus.

  • Profielfoto
   Tov

   Als je via settings – general – usage kijkt bij de facebook app, dan zie je toch precies hoeveel mb er wordt gebruikt voor apps en data? Jammer dat je als gebruiker niet standaard de mogelijkheid hebt om deze data te verwijderen en daar een aparte tool voor moet gebruiken. Apple zou daar eigenlijk ook voor moeten zorgen (in ieder geval zo lang ze nog 8 en 16 gb toestellen in omloop hebben).

  • Profielfoto
   KarelWillem

   144 KB Document/gegevens voor Facebook.

  • Profielfoto
   Targaryen

   500 MB waaronder 310 MB van Twitter. Da’s niet mis, dadde!

  • Profielfoto
   SvS

   Ik gebruik geen social media op ipad, toch krijg ik die verloren 666mb vanuit ‘Foto en Camera’ app niet gewist (zit geen enkel foto in!) ondanks Photo Expander.

  • Profielfoto
   Jeroen-B

   850MB opgeruimd aan caches, waarvan 350MB van Facebook! Krijg niet de indruk dat mijn iPhone dit zelf netjes opruimt?

  • Profielfoto
   tinus_omt

   In theorie worden de caches automatisch geleegd op het moment dat je telefoon vol is. In het echt doet het systeem dat niet.