Parallels ondersteunt officieel Windows 10

14 reacties

Als het op virtualisatie, ofwel het draaien van Windows op je Mac, aankomt zijn er drie smaakjes. VirtualBox (gratis), VMware en Parallels Dekstop. Laatstgenoemde heeft nu officieel ondersteuning voor de betaversie van het nieuwe Windows 10.

Nieuwsgierige Mac-gebruikers hadden tot nu toe weinig geluk met Virtualbox of VMware Fusion. Bij het installeren van Windows 10 in een virtuele machine bleef de installatie vaak hangen bij ‘voorbereiden op het eerste gebruik’. In Parallels Desktop werkt het nu wel.

Parallels noemt de ondersteuning nog experimenteel, maar uit onze eerste test blijkt dat het op wat grafische haperingen na aardig werkt. Er is ook ondersteuning voor de nieuwe betaversie van Office.
Schermafbeelding 2015-02-11 om 13.45.49
Microsoft brengt in Windows 10 het startmenu terug. Dat was eerder vervangen door de Metro-interface die niet zo in de smaak viel. Net als OS X heeft Windows 10 een notificatiecentrum, expose-achtige weergave van vensters en ondersteuning voor meerdere bureaubladen. Microsoft’s spraakassistent Cortana is in Windows 10 op de desktop aanwezig.

Nieuwsgierig? Windows 10 komt pas later dit jaar uit, maar een gratis beta is bij Microsoft te downloaden. Parallels Desktop biedt een proefversie van 14 dagen (registratie verplicht) en kost daarna € 79,99.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  i.am.will

  Moet ik dan ook een irritante virusscanner installeren etc? En hoe gaat dat dan qua performance?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het is een virtuele machine binnen OS X, dus performance is niet zo goed als een ‘echte’ machine. Omdat het toch allemaal in een sandbox zit en voor experimenteel / ontdekken is, zou ik die virusscanner lekker achterwege laten;-)

 • Profielfoto
  Imade

  Ik draai Windows 10 op een “beta” laptop en moet zeggen dat hij steeds stabieler wordt.
  Maar hij mag van mij nog niet op de markt omdat er toch nog van glitches zijn.
  btw… in een toekomstige build kan je de grootte van de start menu naar eigen wens aanpassen.

 • Profielfoto
  Imade

  Je kan btw Windows 10 al in het Nederlands testen… dat is een nieuwe move van Microsoft.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Weinig geluk met VMware Fusion? Ik heb Windows 10 hier echt al een paar maanden zonder problemen draaien anders met deze hypervisor.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Werkt al een aantal weken in parallels

 • Profielfoto
  iep

  Misschien in vervolg toch maar gewoon het persbericht van Parallels overtikken, dan heb je niet grote fouten in je artikel staan. Ten eerste heeft Parallels helemaal geen officiële ondersteuning voor Windows 10, ze hebben experimentele ondersteuning. Niet zo raar want Windows 10 is nog in beta fase dus meer dan experimentele ondersteuning kun je dan ook niet aanbieden.

  Ook klopt het niet dat Fusion problemen heeft met Windows 10. Dit was in een bepaalde versie zo maar inmiddels hebben we daar een update van en hebben we zelfs al een nieuwe Fusion versie. Die doen het prima met Windows 10, er zit alleen een vervelend bugje in met het resizen van het venster als je de retina opties voor die vm hebt ingeschakeld. De producten van VMware komen voor 90% overeen qua code. Het hele core virtualisatie gedeelte valt daar bijv. onder. Om die reden hebben Fusion, Workstation, Player en ESXi ook allemaal dezelfde ondersteuning wat guest OS betreft. Als we bij VMware op hun lijst met ondersteunde guest OS’s kijken dan staat daar Windows 10 op voor ESXi 5.5 en hoger. Die code zit ook in Fusion 6 en hoger. VMware heeft echter een dusdanig goede virtualisator geschreven dat je vaak geen officiële ondersteuning nodig hebt, het werkt toch wel (mogelijk niet alles, meestal zijn de VMware Tools het probleem). Daar kan Parallels niet aan tippen.

  Hier draait Windows 10 dan ook al sinds de eerst beschikbare publieke beta in VMware Fusion zonder noemenswaardige problemen (enige wat ik heb gezien is die resize bug). Hetzelfde geldt voor VMware Workstation trouwens.

 • Profielfoto
  rvanheukelum

  Windows 10 draait hier prima op Sun’s gratis virtualbox … installatie ging probleemloos op mijn ‘late 2011’ iMac i5 3.1 GHz, 32GB RAM, 4TB SSHD

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat heb je aan Windows 8 of 10 op een computer zonder touch?
  Je mist een groot deel van de ervaring

 • Profielfoto
  Saaihead

  @knekkie: Windows 8 werkt prima zonder touchscreen, hoewel het startscherm wel fijner werkt met. Maar met Windows 10 zie ik helemaal geen voordelen van een touchscreen, aangezien het startmenu weer gedeeltelijk in ere is hersteld. Met een muis met scrolwiel kan je alles doen wat je met een touchscreen ook kan doen.

  @rvanheukelum: misschien een rare vraag, maar hoe heb jij 32GB in een late 2011 iMac gekregen? Zover ik kan zien wordt er maximomaal 16GB ondersteund, hoewel er wel 8GB reepjes bestaan.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Saaihead
  is windows 10 niet in alle eil ontwikkeld om juist de mensen die geen touch hebben ook weer fijn te laten computeren. 8 was echt touch orientated. met 8.1 kwam men er al op wat op terug zodat het een grotere doelgroep aansprak. Maar helaas 8 had een te zure smaak -> dus 10.

  en ik moet ze na geven 10 zelfs in Beta werkt als een trein op zowel touch als non touch apparaten en het gaat veel slimmer om met welke interface je voorgeschoteld krijgt op welk apparaat in welke modus.

  anyway. je blijft een deel van de ervaring missen als je geen touchscreen tot je beschikking hebt. dat kan je niet ontkennen

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Daar ben ik ook van overtuiging , knekkie , ik had wat zitten uit te proberen met Win 8 op een windows surface . Daar werkt het gewoonweg soepel en logisch.
  Zelf heb ik heel even Win 8 gehad op mijn mac en al snel er vanaf gesmeten . Werkte gewoon niet leuk op een non touch device

 • Profielfoto
  iep

  Wat heb je aan Windows 8 of 10 op een computer zonder touch?
  Je mist een groot deel van de ervaring

  Absoluut niet, je mist helemaal niets aan touch hoor, echt niets. Met Windows 10 doen ze er nog een schepje bovenop. Windows 8 gaf nog wel eens wat problemen met niet-touch devices, Windows 10 lost dat volledig op. Ook is de integratie van beide werelden nu wel goed gedaan (het feit dat je 2 aparte werelden had is de hoofdreden waarom Windows 8 zo moeilijk te doorgronden is).

  Laten we niet vergeten dat de touch support in Windows bedoeld is voor devices die geen muis en toetsenbord hebben. Het zit er dan ook in om te zorgen dat juist die groep niks mist van de Windows ervaring en niet andersom;) Je hebt hier de verkeerde vraag gesteld. Het moet dus zijn: “wat heb je aan Windows 8 of 10 op een device met touch?”.

 • Profielfoto
  Saaihead

  @knekkie
  Natuurlijk, dat ben ik met je eens. Windows 8 is fijn met een touchscreen en met Windows 10 maken ze het een stuk vriendelijker voor gebruikers met een muis. Maar de touchinterface was niet het enige probleem. De fullscreen apps waren dat ook. Ik bedoel, op een klein scherm is dat prima, maar hier op mijn 27″ iMac is het ronduit waardeloos. Dan wil ik niet fullscreen werken, veel te groot. Ook dat hebben ze goed opgepakt met Windows 10, of eigenlijk, hebben terug gedraaid na Windows 8…;) Om eerlijk te zijn hoop ik dat het nieuwe management van Microsoft het vanaf nu een stuk slimmer gaan doen. Ze zijn nu momenteel in ieder geval goed bezig, ook wat betreft de gratis update.:)