Opnieuw rechtszaak om Typo-toetsenbord voor iPhone

14 reacties

Wat als je wel een iPhone, maar geen softwarematig toetsenbord wil? Het bedrijf Typo Products bedacht een hoes met geïntegreerd toetsenbord voor de iPhone. BlackBerry is daar niet blij mee en daagt Typo voor de tweede keer voor de rechter.

The Hollywood Reporter meldt dat BlackBerry van mening is dat het Typo 2-toetsenbord een bijna exacte kopie is van zijn gepatenteerde toetsenbord. Eerder voerden de bedrijven ook al een juridische stijd. Uiteindelijk won BlackBerry, maar Typo trok zich niets aan van een verkoopverbod.

De nieuwe rechtszaak gaat over de Typo2, een nieuw toetsenbord van Typo dat gemaakt is voor de iPhone 5, 5s en 6. Het ontwerp is volgens de fabrikant zodanig aangepast dat geen inbreuk meer maakt op de technologie en het design van BlackBerry. Laatstgenoemde denkt daar anders over.
typo2-001
Volgens BlackBerry kopieert de Typo2 nog steeds schaamteloos zijn naar eigen zeggen iconische design. De Canadese fabrikant claimt dat het Typo2-toestenbord ook patenten op het gebied van backlighting schendt en dat Typo weinig gedaan heeft om het toetsenbord een eigen ontwerp te geven.

bby-typo2-aanklacht
Een aantal punten uit de aanklacht.

In een vorige rechtszaak werd een verkoopverbod voor de vorige generatie Typo-case afgedwongen. Daarna volgde een boete van $860,000 voor het negeren van dat verkoopverbod. Een terechte aanklacht of voornamelijk laatste wanhoopspoging van BlackBerry?

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Terechte aanklacht natuurlijk.
  Als Samsung Apple na-aapt staan Applefans op hun achterste poten.. dan moet het ook zo zijn als Typo BB na-aapt.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Het eerst model had inderdaad erg veel weg van de Q10. Deze tweede versie lijkt op een… euh, toetsenbord. Dat gezegd hebbende vind ik toch dat Typo (een ietwat ironische naam) hun product wat beter had kunnen differentiëren qua ontwerp. Alleen wat horizontale lijntjes weghalen, maar de vormgeving (het naar de rand aflopende) van de toetsen niet veranderen is toch een beetje dom. Dat is immers een van de kenmerkende dingen van een Blackberry, een deels de reden waarom die Blackberries wél fijn typen(/typten) en b.v. een Windows Mobile smartphone niet.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Op de foto lijkt het gewoon op een toetsenbordje. Elke toetsenbord fabrikant kan zo door BB aangeklaagd worden. Had Sony Ericsson 910i. Ook met demontabel toetsenbordje. Ook met afgeronde toetsen. Weet niet waar die Blackberry toen was.

 • Profielfoto
  Rickje

  En Adidas gaat Nike aanklagen omdat de voetbalschoenen en voetballen die ze maken teveel op elkaar lijken. Godsamme wat een kansloos gedoe.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Terechte aanklacht natuurlijk.
  Als Samsung Apple na-aapt staan Applefans op hun achterste poten.. dan moet het ook zo zijn als Typo BB na-aapt.

  Fijn dat jij inhoudelijk geheel op de hoogte bent.
  Verder raakt je vergelijk en je zogenaamde onderbouwing kant noch wal.
  Wat hebben Applefans nu met deze zaak te maken?
  O wacht, je wilde weer even bashen! Goed zo jongen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Hoe lang is het patent eigenlijk geldig?

 • Profielfoto
  App69

  @ Pjotr, blijkbaar niet

 • Profielfoto
  draugminaion

  Hoe lang is het patent eigenlijk geldig?

  Het is geen patent (octrooi in nederlandse advocatentaal). Deze hebben een termijn.

  Het is een model, uiterlijke verschijning, iets waar je het merk aan herkent, meer zoiets als een logo. Deze hebben geen termijn.

  Het is (vanuit het perspectief van blackberry) net zoiets als wanneer een hamburgertent het interieur, kleuren, indeling en kleding van het personeel overneemt van McDonalds, en een verlichte gele hoofdletter op het dak zet. McDonalds zou daar ongelukkig gemoeg mee kunnen zijn om er een advokaat op af te sturen.

 • Profielfoto
  sciletto

  Nou, ik moest pas aan BlackBerry denken omdat het gezegd wordt.

  @draugminaion
  Een octrooi heeft nog steeds een termijn van 5 jaar, zover ik het laatste nieuws daarover weet. Zonde eigenlijk want sommige uitvindingen of ideeën zouden langer moeten gelden. Ik noem hierbij dan de zaak Philips en zijn Senseo:P

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een kansloos verhaal. Als echt patenten worden geschonden is het logisch dat je stappen kunt ondernemen, maar inderdaad…een toetsenbord is een toetsenbord. En die lijken allemaal op elkaar. En als de onder-buitenkoetsjes dan een beetje afgerond zijn omdat het “device” afgerond is….nou ja… Lijkt me weinig kans maken.

  Ik begrijp trouwens helemaal niet waarom je zoiets als een Typo zou willen hebben. Ik vind het lelijk en onnodig, want het virtuele toetsenbord op de iPhone typt prima. Dit ding maakt je iPhone dikker, langer en lelijker. En daar is je home-button gebleven? Die zit onder het toetsenbordje. Ik snap niet hoe je daar dan weer bij kunt.

 • Profielfoto
  Imade

  Ik zie veel overeenkomsten met black berry, dus logisch dat er iets tegen gedaan wordt.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Nou, ik moest pas aan BlackBerry denken omdat het gezegd wordt.

  @draugminaion
  Een octrooi heeft nog steeds een termijn van 5 jaar, zover ik het laatste nieuws daarover weet. Zonde eigenlijk want sommige uitvindingen of ideeën zouden langer moeten gelden. Ik noem hierbij dan de zaak Philips en zijn Senseo:P

  En het gaat niet om een octrooi maar een model, deze kan steeds worden verlengd, en verloopt pas als dat niet gebeurd. Het gaat (denk ik) Blackberry er (veel meer) om dat het er uit ziet als een Blackberry, niet dat er een methode of procede dat Blackberry heeft uitgevonden wordt gebruikt. Het lijkt misschien onzin, want Typo zal nooit een concurent van ze zijn, maar als ze dit toe staan, staan ze minder sterk als er later een echte concurent komt die het Blackerry toesenbord gebruikt, om een Blackberry uitstraling te presenteren.

 • Profielfoto
  Jesper

  Kinderachtig gedoe altijd weer met die patenten.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Kinderachtig gedoe altijd weer met die patenten.

  Maar niet zo kinderachtig als mensen die denken dat het kinderachtig is.