Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 februari 2015
Leestijd: 2 minuten

Ontwikkelaars mogen snuffelen aan OS X Photos-app

Even leek het alsof er trouble in paradise was voor Photos, de vervanger voor iPhoto in OS X. De app, die vorig jaar werd aangekondigd zou begin 2015 uitkomen. Verbazing alom dus, toen de app vorige week plotseling van Apple’s website verdween.

Paniek om niets, zo blijkt nu. Apple heeft vandaag aangekondigd dat Photos voor Mac in de lente uitkomt als onderdeel van een grote Yosemite-update. Ontwikkelaars mogen er nu al aan snuffelen.

Photos voor OS X moet iPhoto gaan vervangen als verzamelplaats voor al je foto’s. Het uiterlijk van de app is in lijn met het strakke design van iOS en OS X Yosemite. Minstens zo belangrijk is echter de integratie met Photos voor iOS via iCloud Photo Library. Je complete bibliotheek blijft zo altijd in sync is tussen je Mac, iPhone en iPad. Dat geldt ook voor bewerkingen van foto’s. Pas je een foto aan op je Mac, dan is de nieuwe versie direct beschikbaar op al je andere apparaten. Verwijder je een foto op je iPhone dan verdwijnt deze seconden later ook van je Mac.

Klik/tap voor groter.

Omdat de Mac Photos-app met iCloud werkt kun je ervoor kiezen om ruimte op je Mac, iPhone en iPad te besparen door gecomprimeerde versies van je kiekjes te bewaren en de originelen in de iCloud Photo Library te stoppen. Dat scheelt niet alleen schijfruimte, maar zorgt er ook voor dat de app veel sneller werkt dan je gewend bent van iPhoto.

Klik/tap voor groter.

De Mac-versie van de Photos-app werd aangekondigd tijdens de WWDC in juni vorig jaar en zou oorspronkelijk ‘begin 2015’ beschikbaar zijn. Nu zegt Apple dat de app in de lente komt, wat betekent dat je Photos, samen met een grote OS X Yosemite-update, vóór 1 juni op je Mac kunt verwachten. Ben je geregistreerd OS X-ontwikkelaar? Dan kun je de bèta nu al downloaden en bèta-testen.

Klik/tap voor groter.

Een handjevol journalisten heeft de nieuwe Photos-app al mogen uitproberen. Hun eerste ervaringen lijken positief. Zo merkt Bonnie Cha op Re/code op dat de iCloud Photo Library-synchronisatie perfect werkt en prijs David Pogue bij Yahoo de snelheid en de eenvoudige interface. Wel merkt hij op dat Photos voor Mac nog een aantal essentiële eigenschappen van iPhoto mist, zoals sterrenclassificaties en het ‘vlaggen’ van foto’s. Aangezien de functies van Photos voor Mac identiek zijn aan de iOS-versie van de app zal een iOS-update nodig zijn voordat we meer kunnen verwachten van Photos voor Mac.

Maar goed, eerst maar eens versie 1.0 afwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.