Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 februari 2015
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: T-Mobile is snelste 4G-provider

Bij het kiezen van een mobiele provider zijn verschillende aspecten belangrijk. Als het op de gemiddelde 4G-snelheid aankomt, wint T-Mobile. De provider is in gebieden waar zowel Vodafone, KPN en T-Mobile 4G-dekking hebben gemiddeld 10 Mbit/s sneller.

Dit blijkt uit onderzoek van DIKW Consulting waarbij is gekeken naar data uit de bekende Speedtest-app. In 4G-gebieden haalt T-Mobile een gemiddelde download-snelheid van 36Mbit/s, op twee staat Vodafone met een gemiddelde snelheid van 24Mbit/s en KPN sluit de hekken met gemiddeld 22Mbit/s.

Gemiddelde downloadsnelheid bepaald uit 125147 verschillende tests.

Ook bij de uploadsnelheid zijn verschillen aanwezig. KPN heeft met 9 MBit/s gemiddeld de laagste uploadsnelheid, daarna volgt Vodafone met gemiddeld 13Mbit/s en T-Mobile biedt met gemiddeld 17Mbit/s de hoogste upload. Alle providers bieden genoeg in 4G-gebieden genoeg snelheid.

4G-dekking in Nederland. Stand: 20 februari 2015.

Hoewel T-Mobile de hoogste snelheid biedt, heeft de provider het minst dekkende 4G-netwerk. KPN en Vodafone bieden al bijna landelijke dekking terwijl T-Mobile vooral de randstad en grote steden dekt.

T-Mobile in Nederlandse steden

In het overlappende 4G-dekkingsgebied van de drie providers is T-Mobile in alle gevallen de snelste provider. Dit zijn: Amsterdam, Rotterdam, ‘s-Gravenhage, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Almere, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Amersfoort, Zaanstad, ‘s-Hertogenbosch, Zoetermeer, Maastricht.

KPN heeft de één na hoogste snelheid in de volgende steden: Tilburg, Groningen, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Amersfoort, Zaandam en ‘s-Hertogenbosch. In de overige gebieden is Vodafone sneller dan KPN.

4G+ kan alles veranderen

Mogelijk komt later dit jaar verandering in de snelheden van de providers. KPN en Vodafone zijn bezig met het uitrollen van 4G+, of LTE Advanced. T-Mobile heeft hier nog geen plannen voor. Met 4G+ worden hogere snelheden mogelijk, maar nog weinig toetellen ondersteunen deze nieuwe standaard.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van T-Mobile, maar ziet er zeer gedegen uit. Alle data en methodiek staat als open source op GitHub.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Onderzoek: T-Mobile is snelste 4G-provider
Sluiten