Onderzoek: T-Mobile is snelste 4G-provider

18 reacties

Bij het kiezen van een mobiele provider zijn verschillende aspecten belangrijk. Als het op de gemiddelde 4G-snelheid aankomt, wint T-Mobile. De provider is in gebieden waar zowel Vodafone, KPN en T-Mobile 4G-dekking hebben gemiddeld 10 Mbit/s sneller.

Dit blijkt uit onderzoek van DIKW Consulting waarbij is gekeken naar data uit de bekende Speedtest-app. In 4G-gebieden haalt T-Mobile een gemiddelde download-snelheid van 36Mbit/s, op twee staat Vodafone met een gemiddelde snelheid van 24Mbit/s en KPN sluit de hekken met gemiddeld 22Mbit/s.

4g-test-2015
Gemiddelde downloadsnelheid bepaald uit 125147 verschillende tests.

Ook bij de uploadsnelheid zijn verschillen aanwezig. KPN heeft met 9 MBit/s gemiddeld de laagste uploadsnelheid, daarna volgt Vodafone met gemiddeld 13Mbit/s en T-Mobile biedt met gemiddeld 17Mbit/s de hoogste upload. Alle providers bieden genoeg in 4G-gebieden genoeg snelheid.

4g-dekking-2015-02
4G-dekking in Nederland. Stand: 20 februari 2015.

Hoewel T-Mobile de hoogste snelheid biedt, heeft de provider het minst dekkende 4G-netwerk. KPN en Vodafone bieden al bijna landelijke dekking terwijl T-Mobile vooral de randstad en grote steden dekt.

T-Mobile in Nederlandse steden

In het overlappende 4G-dekkingsgebied van de drie providers is T-Mobile in alle gevallen de snelste provider. Dit zijn: Amsterdam, Rotterdam, ‘s-Gravenhage, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Almere, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Amersfoort, Zaanstad, ‘s-Hertogenbosch, Zoetermeer, Maastricht.

KPN heeft de één na hoogste snelheid in de volgende steden: Tilburg, Groningen, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Amersfoort, Zaandam en ‘s-Hertogenbosch. In de overige gebieden is Vodafone sneller dan KPN.

4G+ kan alles veranderen

Mogelijk komt later dit jaar verandering in de snelheden van de providers. KPN en Vodafone zijn bezig met het uitrollen van 4G+, of LTE Advanced. T-Mobile heeft hier nog geen plannen voor. Met 4G+ worden hogere snelheden mogelijk, maar nog weinig toetellen ondersteunen deze nieuwe standaard.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van T-Mobile, maar ziet er zeer gedegen uit. Alle data en methodiek staat als open source op GitHub.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zo irritant dat mijn zoon met zijn T-Mobile abonnement af en toe gewoon onze glasvezel-lijn er uit blaast. Dacht je thuis met je 100 Mbit helemaal op en top modern te zijn.:)

 • Profielfoto
  polansky

  ERVARING! T-Mobile is slechts bereikbaret provider buiten de Randstad…

  Buiten de Randstad is T-Mobile al jaren de allerslechtste provider.
  Geregeld dat als je ergens op bezoek bent je boven bij het raam moet bellen om uberhaubt bereik te hebben, als je al bereik hebt met T-Mobile.

  Fijn voor T-Mobile dat ze binnen de Randstad dan het snelste netwerk hebben. Daarbuiten is het ronduit waardeloos!

 • Profielfoto
  hokkie

  Het is maar net waar je woont. T-Mobile kan mij niet bekoren.

  Slecht bereik, slechte kwaliteit gesprekken, duur.

 • Profielfoto
  Niels

  Geef mij maar gewoon KPN, dit is het meest stabiele netwerk met gemiddeld het beste bereik. Combineer de boel met een thuis abonnement en je hebt dankzij KPN compleet een stuk meer waar voor je geld.

 • Profielfoto
  tuur.smeets

  Als ze nou eerst eens zouden zorgen dat ze overal in Nederland 3G aan kunnen bieden… In mijn omgeving heb ik vaak slechts GPRS, erg teleurstellend als je dan ziet dat zo’n groot deel van Nederland al 4G dekking heeft

 • Profielfoto
  Bite Mark

  Bwhahaha ja zou fijn zijn als die ook buiten de randstad bereikbaar zou zijn! Maar ja, randstad uber alles!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Heb met m’n ‘oude’ iPhone 5 en KPN op steeds meer plekken 4G terwijl dat officieel niet wordt ondersteund?!

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Deze testen van T-Mobile zijn nog al suggestief.
  Testen in een klein gebied waar de snelheid iets hoger ligt, t.o.v. testen in een groot gebied waar dekking beroerd of nog minder is. Daarbij is het een bagger provider (eigen bevinding) die op heel veel plaatsen geen tot slecht bereik heeft.
  De Veluwe was mijn speeltuin, maar daar werd ik niet vrolijk van.

  Nu heeft snelheid winst een gunstige uitslag, maar dit is zeker niet rechtvaardig.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Wat zijn we weer lekker aan het roeptoeteren.

  Misschien eerst kijken naar de manier van opbouw van netwerken. Die is niet hetzelfde bij de verschillende providers. Je kunt dus ook nooit hetzelfde resultaat verkrijgen.

  Over twee jaar nog eens doen, kijken wie er dan wint.:razz:

 • Profielfoto
  Usain

  Ben heel tevreden met T-mobile, betaal nog geen 5 euro per maand voor 1GB 4G en onbeperkt SMS.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  4G van T-mobile is goed. Maar nog lang niet alle plekken in de randstad zijn gedekt. Gebieden tussen Delft en Schiedam heeft bijvoorbeeld nog geen 4G. Dus wordt er nog steeds 3G ontvangen. Maar het duurt zo lang dat een pagina geladen is dat je het gebied al voorbij bent.

  Daarnaast had ik nooit goed, zelfs geen, verbinding op treinstations.

 • Profielfoto
  Tykoen

  Er wel even bij vermelden dat mij in 2009 (na twee jaar een iPhone 1) toch echt beloofde dat er aan 3G werdt gewerkt…. tot op de dag van 1 januari is dat echter nooit gekomen… vandaar dat ik na 8 jaarmaar weer terug ging naar KPN! ik moet zeggen, de telefonische helpdesk q

 • Profielfoto
  Tykoen

  oopps helpdesk en chat van tmobile zijn super nu… maar ik geloof niet meer in wat ze beloven! kpn heeft dit beter voor elkaar! 4G.. overal!!!

 • Profielfoto
  Martink

  Hmm net even zitten testen. Maar haal gelukkig nog steeds 39mbit down 29mbit up. Bij mij thuis dus. Al haalde ik eerst bijna 70mbit over Vodafone 4g als ik in mijn geschiedenis kijk.

 • Profielfoto
  Bite Mark

  @Usain dat je goedkoop klaar bent betekend nog niet da het een goede provider is…

 • Profielfoto
  IsSidha

  T-Mobile kan dan wel sneller zijn, maar ik moet hier het weiland inlopen om nog net het laatste stukje 4G van Groningen te kunnen pakken, anders is het GPRS.. en dat is al een jaar zo

  waarom het weiland wel en de huizen ernaast niet??:x

 • Profielfoto
  Dennis002

  Het weiland is veiliger in Groningen..

 • Profielfoto
  Niels

  Of het nou wel of niet hogere snelheid heeft, ik vind goede dekking met een lagere gemiddelde snelheid praktischer. Zeker omdat ik in het Noorden woon. Ik kan met KPN vrijwel overal streamen, filmpjes kijken. Zelfs in de kleinste gehuchtjes op het platteland. Top werk van KPN!