Bedgeheimen: hoe Michiel Veenstra radio maakt met MacBook en iPad

11 reacties

Het was even schrikken toen radio-dj Michiel Veenstra tijdens zijn ochtendprogramma MetMichiel op 3FM een nare val maakte. Aller­minst uit het veld geslagen rondde Veenstra zijn show af, maar werd vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Zijn heup bleek gebroken en rust was nodig, maar bij de gepassioneerde DJ begon het al snel weer te kriebelen. Veenstra doopte zijn show om naar ‘BedMichiel’ en presenteert deze vanuit: jawel, zijn bed. Hoe de DJ en zijn team dit aanpakken, liet hij gisteren zien: met veel Apple-apparatuur. OMT vroeg aan Michel hoe zijn “iBedstudio” precies werkt.

De reguliere 3FM-studio
De reguliere 3FM-studio

Een studio op twee locaties

Voor het maken van nationale radio zijn apparaten, mensen en communicatie nodig. Normaal is dit verzameld in een studio, maar nu het verspreid over twee locaties: het huis van Veenstra en de 3FM-studio. In de studio zit de producer van MetMichiel BedMichiel, Tjitse Leemhuis. Hij is verantwoordelijk voor het instarten van de muziek en beantwoorden van de telefoon.

De BedMichiel-studio
De BedMichiel-studio

Apple is het geheime wapen

Michiel Veenstra ligt thuis in een ziekenhuisbed, omringd door apparatuur. Hij gebruikt een MacBook Pro, MacBook Air, Apple TV, twee iPads, een mengpaneel, een koptelefoon, een Comrex (zendapparaat) en uiteraard een microfoon. Via FaceTime staat hij in contact met Tjitse, zo vertelt hij aan OMT:

“Op een MacBook Air heb ik via FaceTime contact met producer Tjitse Leemhuis, hij start in de studio de plaatjes in. We schreeuwen naar elkaar of we doorstarten, hoe ik mijn komende spreek denk te eindigen en dat soort zaken. Ook geef ik al pratend aan hem een cue (hand even snel voor de iSight-camera) als signaal dat hij een plaat mag starten.”

Daarnaast heeft Veenstra op de MacBook Air twee Google Docs documenten open staan. Hierin staat het draaiboek, info over de muziek en de door Tjitse Leemhuis live ingevoerde informatie over bellers. Ook raadpleegt hij de sms-inbox en app-inbox via zijn MacBook Air. De MacBook Pro is met behulp van Skype verantwoordelijk voor de live video-stream die 3FM altijd aanbiedt, te bekijken via 3fm.nl/live.

iPad in de hoofdrol

De twee iPads vervullen ook een belangrijke rol tijdens BedMichiel. Op de eerste iPad draait Veenstra de app Jingleplayer van VHU. Een app om jingles, geluidseffecten en achtergrondmuziek in te starten. Jingleplayer is mede ontwikkeld door oud 3FM-dj Bart Arens en Veenstra gebruikt de app naar eigen zeggen al sinds “het prille begin”, dit was tijdens SXSW in 2012. Samen met zijn microfoon is deze iPad verbonden aan het mengpaneel.

Omniplayer in de studio, thuis op de tv.
Omniplayer in de studio, thuis op de tv.

De tweede iPad laat via een skype-verbinding met de studio het programma Omniplayer zien. Dit beeld zet de DJ via Airplay door naar zijn tv met Apple TV. In Omniplayer ziet hij hoeveel seconden de huidige plaat of het huidige fragment nog duurt. Als hij meer ruimte had gehad en zich makkelijker kon bewegen, had Veenstra nog twee iPads toegevoegd om de platen zelf in te kunnen starten. Als kers op de taart gebruikt hij ook nog een iPhone 6 Plus. Gewoon om zijn tv te bedienen, Hue-lampen aan te sturen en zijn Nefit thermostaat in te stellen.

Zo maak je met hulp van Apple gewoon landelijke radio vanuit je bed.

MetMichiel is maandag tot en met vrijdag te horen op Radio 3FM tussen 10:00 en 12:00. Meer informatie op metmichiel.3fm.nl.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  sedikit

  “Verdomd interessant, maar gaat u verder”

 • Profielfoto
  Flemmy

  Ik vind ’t wel leuk om te lezen. Er staan alleen twee mega d/t-fouten in; “..omringt door apparatuur” en “..is mede ontwikkelt”.

  Excuus, aangepast. ~ Red.

 • Profielfoto
  jorusz_

  Slap en niet grappig ouwehoeren tussen het plaatjesdraaien door, ik zie er het ambacht niet zo van in. Zonde van al die hardware. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe de vertraging in het signaal wat opgelopen wordt door het vele streamen over en weer, wordt opgevangen

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het enige signaal dat er op zender toe doet is dat wat in en uit de Comrex (ip-zender) gaat. Dat heeft doorgaans minder dan 200msec (0,2sec) vertraging heen en weer dus dat merk je amper.

 • Profielfoto
  bazztiaan

  Hey Michiel, is dit niet wat voor jou? handige ipad houder met klem voor aan je ziekenhuisbed? Beterschap!

  ipad houder ziekenhuisbed

 • Profielfoto
  GForce85

  Ik vind ‘t wel leuk om te lezen. Er staan alleen twee mega d/t-fouten in; “..omringt door apparatuur” en “..is mede ontwikkelt”.

  Ik zie wel vaker fouten in posts hier. Vooral fouten in zinsbouw. (dubbele en missende woorden). Ik heb er een hele tijd op gereageerd richting redactie, maar de fouten blijven er in sluipen. Ik heb het gevoel dat het snel ‘nieuws’ willen plaatsen daar de oorzaak van is.

  Mijn tip. Lees wat je hebt geschreven nog eens goed door voor dat je het plaatst.

 • Profielfoto
  Frank73

  Leuk om te horen hoe Michiel samenwerkt met Apple-devices.

  Maar is de info niet slechts overgenomen uit een Facebook-post van 3FM? I.p.v. een ‘interview’ met OMT. Geeft op zich niets hoor.

 • Profielfoto
  Mcegbert

  Stoer!!

 • Profielfoto
  sciletto

  Op internet, magazines, flyers etc zie je vaak fouten maar wat is nou belangrijker? dat de boodschap door komt en dat je hem simpelweg begrijpt of de manier waarop het geschreven wordt? Ik zie hier veel azijnzeikers die de focus meer op het schrijven leggen dan op het nieuws wat op dat moment belangrijker is. Hopelijk zijn jullie niet de mensen die ook al een discussie hebben doen opwaaien over de oorspronkelijke taal waar het evangelie in geschreven zou zijn:P

  OMT brengt tenminste nieuws op een leuke manier in vergelijking met andere sites. Op deze manier hebben we tenminste een medium waar Apple liefhebbers bij elkaar gebracht worden.

  OT: Zo te merken heeft michiel een kpn verbinding want hij valt telkens weg:(

 • Profielfoto
  Tuur Tisseghem

  @sciletto

  Inderdaad, een taal dient om te communiceren en niet om te zeiken.;)

 • Profielfoto
  sedikit

  naduurleik! maaktd allemal cheen zodebydt uit. hed chaat om komuniezeren. en seiken is hed moiste en besgaafdste werkwoordt!