Apple rapporteert over Chinese werkers: meer controles, onderwijs, overwerk

4 reacties

Jaarlijkse brengt Apple de werkomstandig­heden bij toeleveranciers in kaart met het Supplier Responsibility Report. Het rapport voor 2015 is uit en focust op punten als gezondheid en veiligheid, werktijden en scholing van fabrieksarbeiders.

Apple boekt naar eigen zeggen op een aantal punten vooruitgang. Zo zijn bemiddelingskosten voor arbeiders afgeschaft, worden fabrieken strenger gecontroleerd en arbeiders beter voorgelicht over hun rechten en plichten. De werktijden blijven een probleem en verslechterden door de komst van de iPhone 6 zelfs.

Bemiddelings­kosten afgeschaft

Een belangrijke verbetering is dat uitzendbureau’s niet langer bemiddelings­kosten aan werknemers mogen rekenen. Hierdoor hoeven arbeiders zich niet meer in de schulden te steken om te mogen werken. De werkgever dient deze kosten te betalen en krijgt ze later desnoods van Apple vergoed.

Meer controles

Apple voerde afgelopen jaar 633 controle’s in 19 landen uit. Daarmee weden 1,6 miljoen arbeiders bereikt. Van hen werden 30.000 werknemers telefonisch ondervraagde over de werkomstandigheden in de fabrieken. Eventueel ontdekte misstanden dienen binnen 120 dagen aangepast te zijn. Hier wordt iedere maand na controle op gecheckt.

audits-resize
Aantal uitgevoerde controles sinds 2007.

Voorlichting en scholing

Op het gebied van scholing heeft Apple 2,3 miljoen fabrieksmedewerkers trainingen over hun rechten en plichten gegeven. Ook werd een nieuw trainingsprogramma met iPads in 10 verschillende fabrieken gestart. Verder werden 156 nieuwe leveranciers toegevoegd aan het bestaande EHS-programma. Apple lanceerde dit in 2013 om arbeiders te leren over brandveiligheid, omgang met chemicaliën en ergonomisch werken.

training-ipad-16x9
Fabrieksarbeiders volgen trainingsprogramma’s nu ook elektronisch.

Overwerk blijft een probleem

In de fabrieken van Foxconn en andere leveranciers geldt een werkweek van maximaal 60 uur. Volgens Apple ging het 92 procent van de tijd goed, een verslechtering tegenover vorig jaar. Toen ging het in 95 procent van de weken goed. Er is een duidelijke dip te zien rondom de lancering van de iPhone 6.

60uurwerkweek
Werkweken die voldeden aan de standaard van maximaal 60 uur.

De werkomstandigheden in fabrieken van Apple’s toeleverancier zijn regelmatig onderwerp van discussie. Apple zegt er alles aan te doen om te zorgen dat de arbeiders een menselijke en veilige behandeling krijgen. In het Supplier Responsibility Report meer informatie te vinden.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  IsSidha

  Apple zegt er alles aan te doen om te zorgen dat de arbeiders een menselijke en veilige benadeling krijgen.

  hehe… benadeling… dat zijn nou de leuke foutjes:evil:

 • Profielfoto
  PoloSwelsen

  Goed bezig

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Apple zegt er alles aan te doen om te zorgen dat de arbeiders een menselijke en veilige benadeling krijgen.

  hehe… benadeling… dat zijn nou de leuke foutjes:evil:

  Oef. Kuch.

 • Profielfoto
  Presto

  Goed te lezen dat Apple miljoenen fabrieksmedewerkers scholing geeft over hun rechten en plichten, en dat obscure bemiddelingsburo’s niet langer toegestaan zijn.
  Belachelijk dat je geld moet lenen om te mogen werken!
  Als nu vaker blijkt dat vóór de introductie van een nieuwe iPhone of iPad teveel overuren gemaakt moeten worden, dan zou je zeggen dat er iets in de planning van het geheel structureel niet klopt.