Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 februari 2015
Leestijd: 1 minuut

Universiteit ontwikkelt nauwkeurige, snelle HIV-test met dongle en iPhone

Dat een iPhone stappen kan tellen en hartslagen kan meten weten we wel, maar er is heel veel meer mogelijk. Onder­zoekers van de Columbia-universiteit hebben een dongle ontwikkeld die voor 34 dollar een nauwkeurige en snelle HIV- en Syfilis-test uitvoert.

De test is simpel: stop een klein bloedmonster in de bijgeleverde collector, stop deze ter analyse in de dongle, verbindt deze met de iPhone en start de app. Na 15 minuten is een HIV- en Syfilis-test uitgevoerd die net zo nauwkeurig is als een dure laboratoriumtest.

Een van de onderzoekers legt aan The Washington Post uit dat de test niet anders is dan een reguliere HIV-test. De app en processor van de iPhone vervangen de analyse die gespecialiseerde apparatuur normaal moet doen.

De test kan gebruikt worden in landen waar artsen niet voor iedereen binnen handbereik zijn. Door een mobiele test mee te nemen, kan een arts die patiënten bezoekt toch een nauwkeurige test uitvoeren. Ook thuisgebruik behoort tot de mogelijkheden.

De dongle werd eerder deze maand in de Science Translational Medicine beschreven. Het is nog niet bekend wanneer deze commercial verkrijgbaar is. De kosten bedragen 34 dollar eenmalige aanschaf en ongeveer 2 dollar per test voor een wegwerp-collector.

Via: 9to5Mac

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Universiteit ontwikkelt nauwkeurige, snelle HIV-test met dongle en iPhone
Sluiten