Mattel View-Master herleeft als VR-bril voor Android en iPhone

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Het is misschien nog wat vroeg om al over kerstcadeau’s na te gaan denken, maar deze staat zeker op mijn lijstje. De iconische View-Master van Mattel komt terug op de markt. Dit keer niet met diaschijfjes, maar als Virtual Reality-bril voor smartphones.

Door een telefoon in de view-master te klikken en je hoofd te draaien, kan je in 360 graden rondkijken in een stad of andere ruimte. Het werkt net als een Oculus Rift en maakt gebruik van de basis van Google Cardboard. Er komt eind dit jaar ook een versie voor de iPhone.

Google en Mattel kondigden de gadget vlak voor het weekend aan tijdens een persconferentie. Daar viel het woord iPhone praktisch niet, want Google Cardboard ondersteunt standaard geen iOS. Gelukkig is het platform open en gaat Mattel ook apps voor de iPhone maken.

De originele View-Master was in de 80’s en 90’s populair speelgoed. Er konden ronde diaschijven in de bril, die met een druk op de knop draaiden. Zo kon een verhaal ‘gezien’ worden. De nieuwe View-Master ook met schijfjes geleverd, maar die dienen enkel om de beleving te starten. Alle content komt digitaal via een Android- en iPhone-app. Voorlopig blijft het apparaat beperkt tot stereoscopische foto’s, mogelijk wordt later video toegevoegd.

Officieel is de nieuwe View-Master is nog steeds speelgoed. Met een prijs van 30 dollar voor de hardware en 15 dollar voor een ‘real pack’ kan ook een volwassene zich er geen buil aan vallen.
view-master-16x9

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  De originele View-Master was in 60’s, 70’s, 80’s en 90’s populair speelgoed.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Leuk als oude dingen met een nieuwe toepassing ineens weer actueel worden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De viewmaster is trouwens al in 1938 uitgevonden. Inderdaad in de jaren zestig had bijna elk kind wel zo’n ding en de generaties daarna ook. In de jaren zestig was er nog geen plastic. Toen waren ze nog gemaakt van bakeliet, de eerste kunststof die in het pre-plastic tijdperk werd gebruikt voor deurknoppen, schaaltjes, drinkbekers en…viewmasters..! (Zie foto) Er bestaan ook camera’s waarmee je zelf 3D dia’s kunt maken voor het ding.

 • Profielfoto
  Toym8

  Het View-master systeem is ontwikkeld door William Gruber. Hij maakte zelf stereofoto’s met twee op een “rig” Kodak bantam special camera’s. Het prachtige design van de Kodak Bantam vind je terug in de View-master personal stereo camera.

  Voor het zelf maken van custom reels waren er 2 soorten camera’s: de Amerikaanse en later de Europese View-master personal stereo camera.

  De Amerikaanse is de mooiste, maar aan het eind van de filmrol moet er een knop omgedraaid worden waardoor de lenspartij manueel omlaag gaat en je weer kunt fotograferen. De nog niet belichte gedeelten van de film zijn nu aan de beurt. De film gaat dus weer terug de filmcassete in.

  De Europese camera neemt de beeldjes diagonaal op, waardoor de film nog maar 1 keer door de camera gaat. Terugspoelen en klaar!

  Alleen met de camera ben je er nog niet. Je hebt ook een cutter nodig. Je raadt het al: een Amerikaanse en een Europese cutter, omdat het 2 verschillende systemen zijn.

  Ik ben in het bezit van een Amerikaanse View-master personal stereo camera en cutter.

  View-master was een successtory and a disaster.
  Succes om het mooie systeem dat de hele wereld over ging.
  Disaster, omdat ze in de fabriek in Oregon nogal makkelijk met de ontvetter omgingen. De ontvetter kwam zelfs voor in het drinkwater. Vele werknemers zijn eerder door kanker gestorven.