Luisteren: Siri klinkt menselijker in iOS 8.3

Door: Raymon Mens - 21 reacties

Er wordt steeds meer bekend over iOS 8.3 en 8.4. Wij zetten eerder al 5 nieuwe functies op een rij en vandaag heeft 9to5Mac nog een verbetering ontdekt. Siri heeft spraakles gehad en kan bepaalde woorden iets beter uitspreken. In de video hoor je eerst iOS 8.1 en daarna iOS 8.3


Het kleine verschil is hoorbaar in de woorden ‘potato’ en ‘America’. Deze woorden worden nu beter afgesloten en hebben geen open einde meer.

Het lijkt erop dat Siri na een aantal jaar ogenschijnlijke stilstand weer in beweging is. Zo gaat de digitale assistent binnenkort drie nieuwe talen spreken en blijkt de spraakherkenning op de achtergrond sterk te zijn verbeterd. In een recente test versloeg Siri zowel Google Now als Cortana.

Verbeteringen aan Siri zijn met de komst van CarPlay en de Apple Watch extra belangrijk. Bij deze diensten en apparaten is spraakbesturing de belangrijkste manier van interactie.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het maakt mij helemaal niets uit of Siri spraakles heeft gehad. Zolang Siri geen Nederlands spreekt is het een absoluut #failed product. In het begin was het even leuk om je tien minuten op een feestje te vermaken, maar verder is het voor het grootste deel van de wereld niet bruikbaar. Een schandaal dat het intussen al bijna 4 jaar (?!) moet duren voordat Siri Nederlands spreekt. En onbegrijpelijk dat Apple in al die jaren niet heeft kunnen regelen dat de meeste talen in de wereld door Siri gesproken kunnen worden.

 • Profielfoto
  koolenboer

  Sluit me aan bij de vorige spreker. Amen

 • Profielfoto
  Kyhd

  Ik heb m’n telefoon op Engels staan en het werkt perfect. Nederlands gebruik ik toch niet dus vind het niet echt een noodzaak. En aangezien 90% van de Nederlandse bevolking Engels spreekt moet dit ook geen probleem zijn. Ach ja. First world problems;)

 • Profielfoto
  Imade

  Logisch dat Siri geen Nederlands spreekt. Waar spreekt men vloeiend Nederlands? Totaal nergens. Nederlands is ook geen eigen taal, eerder een mix tussen diverse talen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Imade: Nederlands is al duizend jaar een eigen taal, dus dat is onzin. En de meeste Nederlanders spreken het vloeiend. De ontwikkeling van het Nederlands begon 1500 jaar geleden en vanaf 500 jaar geleden is er vanuit regionale dialecten één Nederlandse spreektaal en schrijftaal ontstaan. Volgens Wikipedia spreken in Europa 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal en 5 miljoen mensen spreken het als tweede taal. Verder wordt Nederlands gesproken in Caribisch Nederland en door 500.000 mensen in Amerika, Canada en Australië. Natuurlijk zijn er dialecten. Ook in alle andere talen – zoals Engels – heb je talloze dialecten. Ter vergelijking: Engels wordt door 63 miljoen mensen als eerste taal gesproken. Dat is dus niet eens zoveel verschil met Nederlands. Zweeds bijvoorbeeld maar door 10 miljoen mensen.

  @Kyhd: Siri op Engels werkt helemaal niet perfect. Ik spreek zelf behoorlijk goed Engels, maar Siri verstaat het vaak niet. Het is echt gericht op native speakers, zeker als het om wat meer ingewikkelde opdrachten gaat. En probeer maar eens Nederlandse namen in het Engels uit te spreken zodat Siri het verstaat. Als je Siri iemand wilt laten bellen of een mail wilt sturen. Jan Jansen wordt dan Djen Djenzen – en dat is nog de makkelijkste! Dat is lachwekkend maar ook irritant! Bij Amerikaans Engels werkt het nog het beste. Maar de infrastructuur en verdere mogelijkheden zijn hier ook niet of te weinig aanwezig volgens mij. Maar eerlijk gezegd heb ik dat de laatste tijd niet bijgehouden. Ik wil het in mijn eigen taal. Lijkt me geen vreemde wens.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik sluit me volledig aan bij de 2 reacties van MacAanZee. Ook de meeste Belgen spreken knap Engels (zeker de jongeren), maar probeer mijn Vlaamse achternaam maar eens aan Siri uit te leggen…

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Je kan Siri ook “opleiden”. Vraag maar eens je eigen contactkaart op (“Who am I”, “what’s my name”, etc.) en zeg daarna “that’s not how you pronounce my name” of “that’s not how you say that” of iets soortgelijks. Soms werkt het na één keer, en soms moet je het meermaals doen. Het handige hiervan is dat Siri het ook echt leert en voor anderen mensen ook dezelfde uitspraak gaat overnemen.

 • Profielfoto
  R3leo

  Zodra de Nederlandse stem word ingevoerd is dit sowieso niet meer relevant want dan gebruiken ze waarschijnlijk Xander als stem, die by far beter klinkt dan siri!

 • Profielfoto
  hokkie

  Ik sluit me volledig aan bij de 2 reacties van MacAanZee. Ook de meeste Belgen spreken knap Engels (zeker de jongeren), maar probeer mijn Vlaamse achternaam maar eens aan Siri uit te leggen…

  NoPlasticPhones zou Siri redelijk goed moeten kunnen uitspreken, denk ik.;)

 • Profielfoto
  Petje

  Ik vindt het nog steeds een computer stem, de kop zou eigenlijk moeten zijn: Siri klinkt een heeeeeel klein beetje menselijker als je heeeeeel goed luisterd.

 • Profielfoto
  ray-

  irritant aan apple op dat vlak, die focussen zich vooral op de VS. Terwijl een Google zich veel meer bezighoudt met andere talen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Petje
  Eens, Het kan nog natuurlijker in zowel klank als inteligentie. Luister maar naar Cortana en Google NOW.

  @MacAanZee
  Hoewel ik je frustratie snap is het aandeel Nederlands sprekende op de aardbol verwaarloosbaar klein.

  De meeste Nederlanders en Belgen spreken naast Nederlands ook vloeiend Engels of Frans. Talen die SIRI wel spreekt. Ik neem het hiermee niet op voor Apple want ik had SIRI ook graag slimmer en in het Nederlands gezien.

  Maar als ik kijk naar onze taalvaardigheid kijk snap ik wel waarom ze SIRI de Vlaamse en Nederlandse taal leren spreken een (hele) lage prioriteit hebben gegeven.

  De doelgroep is simpelweg te klein voor het aantal mensen dat er effectief gebruik van kan maken. En het werk dat er in gestoken moet worden om SIRI de Nederlandse taal te laten spreken is even veel als welke andere taal dan ook.

  Het zou mij daarom ook niet verbazen dat Apple op basis van hoe vaak een taal naar verhouding op de wereldbol wordt uitgesproken bepaalt welke taal de eerst volgende nieuwe taal is die SIRI leert spreken. En dat betekent dat we waarschijnlijk nog een aantal jaar kunnen wachten tot SIRI Nederlands spreekt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Knekkie: volgens Wikipedia wordt Nederlands, qua aantal mensen dat het spreekt, in Europa gezien als een middelgrote taal. Dus helemaal niet klein. Ons landje is klein, onze daden benne groot;-) en onze taal dus middelgroot. Nederlands staat op de wereldranglijst op plaats 37. Dat is niet laag, dat is in de middenmoot. Bijvoorbeeld Noors wordt maar door 5 miljoen mensen gesproken. Engels (het UK Engels dus) maar door 63 miljoen mensen. Dat is niet eens drie keer zoveel als Nederlands.

  Siri spreekt wel Tsjechisch (12 miljoen sprekers) en Slowaaks, dat maar door 6 miljoen mensen wordt gesproken (alle Slowaaks sprekenden over de hele wereld meegeteld). En hoeveel daarvan hebben een iPhone? Gezien de lage welvaartsstand een veel lager aantal dan in Nederland denk ik zo. De logica en vergelijking met Nederland is volledig zoek!

  Amerikaans Engels en Australisch Engels worden gezien als aparte talen, door de grote verschillen in woordgebruik en vooral uitspraak. Door het gebrek aan kennis van typisch Engelse uitdrukkingen verstaat Siri veel dingen niet. Als je veel moeite doet, krijg je Siri wel aan de praat, maar het is juist de bedoeling dat je er gemak van hebt. Dat is alleen zo als ze alles verstaat.

 • Profielfoto
  baz84

  Het gaat er volgens mij niet eens zozeer om hoeveel mensen de taal spreken. Waar het om gaat is dat miljoenen mensen een klein fortuin uitgeven aan een iPhone en een iPad en dat dan een grote functionaliteit (en nog vele andere functionaliteiten) hier niet of zeer beperkt werken. En dat na zoveel jaar. En dat is schandalig en arrogant.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Mooi! Waarschijnlijk heb ik dan mijn Android telefoon binnen!
  Apple kan de pot op met z’n Siri. Dat ze nog steeds niet meer talen spreekt is echt te slecht voor woorden!

 • Profielfoto
  baz84

  Bovendien: we zijn wel groot genoeg om drie Apple Stores te krijgen maar niet groot genoeg voor Siri? Wel de lusten maar niet de lasten voor Apple.

 • Profielfoto
  bestbier

  Complete onzin dat 90% van de nederlanders engels spreekt. En de mensen die het wél spreken kunnen niet meer dan “steenkool engels” voortbrengen.

 • Profielfoto
  pruus

  Juist de kracht van Siri is dat je het vocaal kunt gebruiken in je eigen taal. En daar hoort de Nederlandse taal bij. De Appleshop, iTunes, IOS is allemaal Nederlandstalig. En bij Siri vinden we dan niet nodig? Onzin. Apple verdient geld aan onze aankopen. Dus Siri in het Nederlands hoort daarbij. Anders is het geen compleet product. Siri kan juist barrières in talen slechten. Een universeel apparaat van Japan tot en met Senegal. Maar misschien moeten we nog even wachten. Ik geef Apple even tijd en laat mij verrassen…

 • Profielfoto
  knekkie

  @MacAanZee

  De logica en vergelijking met Nederland is volledig zoek!

  Goed punt.

  Maar volledig zoek ben ik het niet helemaal met je eens gezien de gemiddelde Nederlander van school uit en van huis uit vaak meerdere talen beheerst.

  Hoe groot het percentage Nederlanders is dat naast Nederlands geen enkele andere taal spreekt weet ik niet. Het lijkt mij dat die groep heel klein is.

  Het is een aanname maar ik denk dat ze bij Apple weldegelijk onderzoek hebben gedaan op basis van het percentage native speakers die geen andere talen beheersen VS native speakers die ook een reeds ondersteunde taal beheersen. Daarna is het een simpele rekensom en afweging op basis van noodzaak.

  Hoe noodzakelijk is het voor Apple om speciaal voor Nederland SIRI ook Nederlands te laten spreken.

  En we vergeten misschien nog een belangrijke factor.
  De aangesloten diensten. SIRI in Amerika is zo goed omdat Apple heel veel data partners heeft waar SIRI uit kan putten. Dit zijn lokale leveranciers van deze info. Dit moet apple per land uit onderhandelen. Reken maar dat als apple in Nederland op zoek is naar partners die intelligentie en data gaan leveren waar SIRI uit kan putten dat die partijen flink gaan onderhandelen over de prijs.

  Het kan dus ook NIET aan apple liggen maar aan de stroeve onderhandelingen.

  @iAmRenzo @baz84
  Daarmee lijkt het misschien dat Apple niet wil en dat ze ons vergeten. Maar dat is een deel van de SIRI uitrol die we niet mee krijgen. Er zijn tal van mogelijke ANDERE redenen waardoor SIRI in het Nederlands op zich laat wachten.

  @bestbier
  Support voor steenkolen Engels en accenten is ook weer iets dat je SIRI moet leren. Ik kan mij voorstellen dat het een hele klus is om een taal plus al zijn accenten en variaties toe te voegen.

 • Profielfoto
  VraagjeMacP

  Kom op, Apple ondersteunt nu gewoon de meest grootste talen. De talen die door het meest aantal mensen als native worden gesproken. Daarbij ook gekeken naar het aantal landen dat ze ermee meepakken. Engels wordt niet alleen gesproken door die 63 miljoen in de UK zoals men hier stelt..

  Zie tabel onderaan: http://www.ethnologue.com/statistics/size

  Dat Siri nog geen Portugees kent, of Russisch, of Turks. Wel snap ik dat je (Apple) Nederlands wilt uitrollen in de komende lichting talen. Bijvoorbeeld met bovenstaande 3, afhankelijk van het aantal gebruikers Apple dan..

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Wanneer leert ze Nederlands