Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 februari 2015
Leestijd: 2 minuten

‘iOS 9 draait om stabiliteit en optimalisatie’

De kwaliteit van Apple’s software was de laatste tijd regelmatig onderdeel van een felle discussie. Nieuwe features en jaarlijkse updates leken voorrang te krijgen op minstens zo belangrijke zaken als stabiliteit en snelheid van de nieuwe software.

Apple zou dit volgens de welingelichte Mark Gurman (9to5Mac) ook inzien en in iOS 9 vooral de focus leggen op stabiliteit, optimalisatie en snelheid. Een aantal nieuwe functies gaan naar verluidt in de ijskast tot iOS 10 in 2016.

Tot nu toe heeft Apple sinds 2007 jaarlijks een nieuwe iOS-versie uitgebracht die gepaard gaat met de introductie van een nieuwe iPhone. Sommige nieuwe functies in iOS zijn alleen op nieuwe iPhones beschikbaar en daarmee worden de features ook een belangrijke marketingtool.

Wel verbeteringen in apps

Hoewel iOS 9 vooral als stabiliteitsupdate aangekondigd zal worden, zijn er wel plannen voor kleine nieuwe functies. Deze zullen vooral in apps die bij iOS geleverd worden te vinden zijn. Zo speculeert Gurman dat indoor kaarten aan Apple Maps toegevoegd kunnen worden. Denk ook aan het samenvoegen van iTunes en Beats Music en nieuwe talen voor Siri.

Een Snow Leopard-momentje

De uitrol van iOS 8 en OS X 10.10 Yosemite ging niet vlekkeloos. Er was minimaal 4GB vrije ruimte op een iOS-apparaat nodig om iOS 8 te installeren. Hierdoor konden veel gebruikers met een 16GB iPhone niet ‘over the air’ updaten. Dat gaat Apple volgens de bronnen van Gurman ook aanpakken.

OS X 10.10 Yosemite had vooral problemen met Wi-Fi en mail. Recent heeft Apple dit grotendeels opgelost met OS X 10.10.2. Hoewel de bronnen van Gurman OS X niet noemen, is aannemelijk dat de nieuwe versie van OS X volgend jaar voor om bugfixes draait.

Apple heeft een keer eerder een nieuwe versie met vooral bugfixes uitgebracht. Na OS X Leopard (10.5) kwam OS X Snow Leopard (10.6) waarbij de nadruk op onderhuidse verbeteringen lag. Veel gebruikers zullen ook anno 2015 een Snow Leopard-momentje toejuichen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘iOS 9 draait om stabiliteit en optimalisatie’
Sluiten