‘Gezondheidsfuncties last minute uit Apple Watch geschrapt’

19 reacties

Voordat de Apple Watch op de markt kwam nam Apple veel medische experts aan. Van een slaapexpert tot nieuw medisch talent, allemaal voor de ontwikkeling van de Watch. Toch zijn er nu weinig geavanceerde gezond­heids­functies in de Apple Watch te vinden.

Volgens The Wall Street Journal zijn last minute veel gezond­heids­metingen geschrapt omdat deze technisch onhaalbaar of niet betrouwbaar bleken. Er waren plannen om de bloeddruk en het stress­niveau te meten. Zelfs een functie om gedetailleerde hartfilmpjes te maken was aanwezig.

In eerste instantie bleken veel sensoren al goed bruikbaar, maar werden de metingen onnauwkeurig bij personen met behaarde armen of een droge huid. Hoe strak het horloge gedragen werd had ook invloed op de nauwkeurigheid. Geavanceerde medische apparatuur moet bovendien goedgekeurd worden door toezichthouders. Dit zou de beschikbaarheid aanzienlijk vertragen.
watch-sensor
Het gevolg is dat de Apple Watch nu een beetje van alles kan en als killer feature vooral de vormgeving heeft. Apple blijft ongetwijfeld doorwerken aan de betrouwbaarheid van sensoren, dus mogelijk komen deze in een volgende generatie van het horloge.

Volgens de krant worden ongeveer 5 tot 6 miljoen Apple Watches voor de verkoopstart in april geproduceerd. Dat is aanzienlijk hoger dan de 720.000 Android Wear-apparaten die in 2014 verkocht werden. In gesprekken prijst Apple-CEO nu vooral de veelzijdigheid van de Apple Watch. Geen medische hoogstandjes, maar een mooi apparaat dat door nuttige apps voor veel gebruikers een waardevolle toevoeging zal zijn.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  stannie66

  killer feature vooral de vormgeving heeft

  ik vind persoonlijk dat het design nog wel beter kan, hij lijkt me een beetje aan de dikke kant.

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Zoals elk Apple-product is de eerste generatie vrijwel nooit de moeite waard om te kopen. Kijk bijvoorbeeld naar de eerste generatie iPad (t.o.v. de iPad 2) en de eerste MacBook Airs (met het klepje).

  Ik ben zelf erg benieuwd naar de volgende generatie.

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Als je naar horloges gaat kijken bij een juwelier zijn die ook dik. Gitte horloges zijn een trend. Vind ook niet dat je een apparaat met zoveel technologie dunner kan verwachten.

 • Profielfoto
  Usain

  Ik hoop dat deze baksteen zo’n gigantische faal word. Ik wacht al een tijdje op de Jawbone up3, een fitnesstracker zonder scherm maar wel notificaties kan doorgeven dankzij een trilling. Ik had echt zoiets verwacht van Apple ook doordat de Nike fuelband werd gecancelt.

 • Profielfoto
  Qapla
 • Profielfoto
  Qapla

  Ik vind hem ook iet wat aan de dikke kant.
  Hij is niet perse lelijk, maar ik vind android wear van google toch iets mooier naar mijn smaak zoals je hier ziet.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik vind hem ook iet wat aan de dikke kant.
  Hij is niet perse lelijk, maar ik vind android wear van google toch iets mooier naar mijn smaak zoals je hier ziet.

  Wat vinden mensen toch zo mooi aan die ronde munt op je pols? Überhaupt snap ik dat niet met Android. De interface op de telefoons vind ik zo rommelig overkomen en het systeem vind ik onlogisch verdeeld. Zo ook in de wearables.

  Ieder zijn smaak natuurlijk. Ik zie de watch zitten en tuurlijk komen er verbeteringen maar ik koop gewoon de nieuwe gen. Persoonlijk draag ik ook niet altijd het zelfde horloge.

 • Profielfoto
  polansky

  Als iedereen wacht op de 2nd gen versie is het maar de vraag of die er ooit zal komen…

  Blijkbaar vind vrijwel iedereen deze eerste versie niet de moeite waard als er door zovelen nu al geroepen wordt eerst te willen wachten op de volgende.

 • Profielfoto
  Col

  @Usain
  De Up24 die ik nu dagelijks gebruik laat ook veel te wensen over.
  De slaapanalyse die volgens Jawbone naar de Health app verzonden wordt blijkt ook een leugen te zijn.
  Na de Up-update van augustus ll. worden deze gegevens niet meer naar de Health app verzonden. Jawbone beloofde er snel werk van te maken maar zie,… we zijn nu februari (6 maanden later) en nog steeds werkt het niet.
  Dus integratie van slaapanalyse van de Up in Apple-Health: vergeet het maar. Maar het staat nog steeds in hun verkoopinformatie.

 • Profielfoto
  knekkie

  Dat zou stom zijn…

  Kan het zijn dat deze functionaliteit uitgezet is in de eerste release tot de dag dat Apple de goedkeuring van toezichthouders in orde heeft. Volgens mij kan je alle sensoren die daar voor nodig zijn al gewoon inbouwen en mee leveren. een firmware update later en je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van deze geavanceerde functies.

  Als Apple het er geheel uit heeft gehaald is dit apparaat vrij nutteloos. Want dat waren nu juist de onderscheidende features ten opzichte van sporthorloges zoals de Polar V800. Polar lost het probleem met de nauwkeurigheid door overbeharing, strakke of losse band, of droge op door via externe (borst) band met sensoren via Bleutooth LE te laten communiceren. Voordeel is dat deze metingen zelfs werken zelfs tot 30m onder water.

  Ik denk dat Apple vast wel heeft nagedacht om de in het artiekel beschreven problemen te tackelen zonder dat je daar een versie twee voor moet aanschaffen.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Snap ook niet goed wat iedereen ziet in dat kinderlijke Android Wear. Al zeker niet met een rond design. Voor een klokweergave leuk, maar voor notificaties trekt het gewoon op niets, zeker al niet met die lelijke zwarte balk onderaan. Persoonlijk vind ik de Apple Watch een beauty en gaat zeker mijn Pebble vervangen.

  @Usain, waarom je wilt dat dit een gigantische flop word snap ik al helemaal niet.

  @polansky, we weten onderhand jou standpunt wel.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik zie sowieso het probleem niet. Waarom zou die functionaliteit allemaal IN je Apple Watch moeten? Ik zou het als bluetooth LE accessoires aan gaan bieden in het reeds bestaande ecosysteem.

  Dit product is daar een mooi voorbeeld van http://www.onemorething.nl/2015/02/bloedsuiker-continue-op-apple-watch-met-dexcom-meter/

 • Profielfoto
  Qapla

  @sciletto ja ieder zijn smaak ik vind het juist wel mooi rond.
  En android is al lang niet meer zo rommelig als vroeger maar ik heb het gevoel dat we hier straks nog een apple vs android discussie krijgen en dat was helemaal niet mijn bedoeling.

 • Profielfoto
  polansky

  @[email protected]

  Ja en?
  Blijkbaar mag je hier als criticaster niets zeggen.

  Oh nee natuurlijk niet – Het is een site voor de apple gelovigen en bekeerden.
  Alleen die hebben hier natuurlijk spreekrecht.

  Zij zijn de enige uitverkorenen die het alleenrecht hebben hier hun mening te dumpen… Jammer voor jullie – Ik hou mijn mond er echt niet om.

 • Profielfoto
  SvS

  Als er functies wegvallen ben ik van mening dat verkoopprijzen omlaag kunnen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben bang dat Apple niet zo redeneert:D

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @[email protected]

  Ja en?
  Blijkbaar mag je hier als criticaster niets zeggen.
  .

  Zolang het normale onderbouwde kritiek is, geen probleem.
  Alleen sla je juist hiermee de plank tegenwoordig heel vaak mis.
  Je komt hiermee als haatbaard over.
  Als de bedoeling als tegenwicht voor de gelovigen dat lukt dat goed maar maakt je niet niet minder erg.
  Mocht dat niet de bedoeling zijn dan is wellicht enige nuance in je reacties wel op zijn plek.

 • Profielfoto
  keennan.debie

  @Svs

  En dan als er nieuwe functies zijn gaat de prijs terug omhoog en dan is niemand meer blij.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Heb geen goed gevoel bij de iwatch. Apple blijft geforceerd zoeken naar features om zuchbte onderscheiden. Ik heb last van teveel devices die allenaal hetzelfde doen, teveel apparaten om elke dag opbte laden. Ga daarom geen iwatch kopen. Was blij dat ik geen horloge meer draag omdat ik dit nu met mijn iphone 6 plus doe. Ipad gebruik ik daardoor ook veel minder. Dus liever minder devices dan meer.