Geen Apple meer voor Chinese ambtenaren

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Volgens persbureau Reuters heeft de Chinese overheid Apple en andere Amerikaanse technologiemerken van de lijst met goed­gekeurde leveranciers voor staats­aankopen gehaald. Lokaal gefabriceerde producten zouden voortaan de voorkeur krijgen.

Naast Apple zijn ook Cisco, McAfee en Citrix niet meer welkom bij de Chinese overheid. Volgens Reuters is het aannemelijk dat zorgen over backdoors en veiligheid de reden van het verbannen van Amerikaanse techproducten zijn, maar het zouden ook protectionistische maatregelen kunnen zijn.

China telt zo’n 10 miljoen ambtenaren, maar ook 1,3 miljard consumenten. Die laatste groep heeft geen last van de vermeende ban, het gaat alleen om aankopen voor overheidsgebruik. Apple breidt inmiddels fors uit in China, er openen dit jaar 40 nieuwe Apple Stores in het land dat verantwoordelijk is voor een steeds groter aandeel in Apple’s winst.

Een van de nieuwe Apple Stores in China.
De nieuwe Apple Store in Hangzhou heeft een ‘zwevende’ eerste verdieping.

Reuters ontdekte de ban op Amerikaanse producten door het raadplegen van de zogenaamde CGPC-lijst. Daar staan alle fabrikanten op die spullen aan de overheid mogen leveren. Het aantal leveranciers groeide het afgelopen jaar van 2000 naar 5000, maar het aantal Amerikaanse techbedrijven daalde met een derde.

Recent kreeg China nog het privilege om de iPhone op backdoors te checken. Dat kon de Chinese overheid blijkbaar niet overtuigen. Eerder was er al sprake van een ban op Apple voor Chinese ambtenaren, toen bleek het echter om een misverstand te gaan. Maar nu lijkt het wel raak.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Soulshaker

  En wat met Huawei en Lenovo dan ? Geen backdoors daar zekers ?

 • Profielfoto
  Martin1610

  @shoulshaker Chinese back doors waarschijnlijk geen Amerikaanse dus dat vinden ze niet erg

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Mijn punt is dat de Chinese regering als de onschuldige zelve met de vingers zitten te wijzen , echter doen ze het vrijwel zeker zelf .Dan moeten wij hun chinese apparaatjes ook maar bannen uit onze overheidsgebouwen

 • Profielfoto
  IsSidha

  ik denk ook niet dat je ergens een Huawei zult vinden die door de overheid verstrekt is.. dat zijn dan nog steeds blackberry’s
  maar ook de US overheid maakt geen gebruik van Apple, ook dat zijn nog steeds blackberry’s dus zo’n ramp is het nu ook weer niet.. blijft het in ieder geval een producent waarbij de consument centraal staat..

 • Profielfoto
  iRoyco

  de iphone ís toch juist lokaal geproduceerd….ik zie het probleem niet…alleen de naam is Amerikaans

 • Profielfoto
  Soulshaker

  De iPhone word nog steeds in China gemaakt , alleen de ontwikkeling gebeurd in de VS.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Het wordt tijd dat DAF niet alleen vrachtwagen gaat maken maar ook weer geweldige familie en zakelijke auto’s. Met backdoor dat dan weer wel. Doe noemen we dan achterklep en de sleutel heeft een nummer welke slechts door de consument bij de leverancier valt na te bestellen.

  Philips kan ook MRI apparatuur maken dus ook telefoons. Voortaan alleen nog maar Philips telefoons die slechts van KPN netwerk (prima netwerk trouwens) gebruik maakt welke dan ook niet valt af te luisten en gebruik maakt van Linux met opensource SSL en SLL en PGP. Nix onbekende backdoor.

  Chinese telefoons barsten van de backdoors. Je moet als overheid toch wat aan veiligheid doen. Deze backdoors zijn allang bij de USA bekend en de Chinezen vrezen dat ook. Wat nu? Geen microsoft? Geen Apple? Wat nu?

  Binnenkorts neemt ASML Philips en DAF over. Drie keer raden waarom. Drie keer raden welk continent van Nederland deze eerlijke waar wil kopen. Niet voor niets mochten eeuwenlang slechts de Nederlandse kooplui in Japan aan land. Geen dubbele agenda, geen corruptie, wel een beetje dwars door het midden met weinig tact. Geen backdoor.